Akumulacija na Pokljuki Po pravnomočni odločbi za rušenje SZS nima rešitve za črno gradnjo


DELO 07.02.2014

Rudno polje na Pokljuki – Na smučarski zvezi Slovenije tudi po več kot teden dolgem premisleku niso povedali, kaj bo z akumulacijskim bazenom na Rudnem polju, saj je odločba inšpektorata za promet, energetiko in prostor, ki nalaga njegovo zmanjšanje, pravnomočna.

Na podlagi inšpekcijske odločbe bi morala SZS zmanjšati vodne površine in globino akumulacije bazena. Bazen z zmogljivostjo 5478 kubičnih metrov je črna gradnja, saj je približno trikrat večji od dovoljenih (in projektiranih) 1400 kubičnih metrov, za kakršnega so sicer pridobili gradbeno dovoljenje. Stroške sanacije bi nosila SZS, ki bi bazen po odločbi morala odstraniti sredi septembra lani, a takrat odločba še ni bila pravnomočna; to je postala šele s sodbo upravnega sodišča, kjer je SZS sprožila upravni spor. Kako se bo postopek nadaljeval in ali bodo bazen porušili v izvršilnem postopku, na inšpekciji niso povedali.

akumolacisko jezero - rudno polje

Zaviti v molk

Na SZS smo že pred tednom dni naslovili vprašanje, kako bodo izpolnili inšpekcijsko odločbo in kdaj. Poslovni direktor SZS Andraž Kopač nam je takrat obljubil odgovore direktorja zveze Jurija Žureja »čez pet minut«, pa jih do danes še nismo dobili. Prav tako ni znano, kaj bo zmanjšanje bazena pomenilo za zasneževanje biatlonskega centra na Rudnem polju, kjer tekmovanja za svetovni pokal običajno organizirajo decembra (tokrat bo marca), ko zaradi pomanjkanja naravnega snega potrebujejo precej vode za izdelavo kompaktnega snega. Pred časom je nekdanji vodja zbora za biatlon pri SZS Peter Zupan napovedoval, da bodo morali, če bodo akumulacijski bazen zmanjšali, vodo na Pokljuko za zasneževanje dovažati s kar 500 tovornjaki.

rudno polje - akumolacija 2

Okoljevarstveniki zadovoljni

Okoljevarstveniki so z inšpekcijsko odločbo zadovoljni, saj temelji na zakonu o TNP, ki prepoveduje gradnjo površinskih vodnih zbiralnikov, razen za napajanje živine. Kot praviVojko Bernard iz nevladne organizacije Alpe Adria Green, se bojijo, da bodo na SZS legalizacijo bazena dosegli »po korupcijski liniji«. »SZS lahko doseže, kar hoče. Tudi če se sprejme zakon, se dela drugače.« S tem je namignil na možnost, da bi na SZS bazen legalizirali tako, da bi ga registrirali kot požarnega, kar so napovedali pred časom. Jože Smole iz gasilske zveze Bled-Bohinj je potrdil, da so SZS dali podporo za tak načrt, saj je požarne vode na Pokljuki ob požarih malo.

Na SZS pa nismo izvedeli, ali so že zahtevali izdajo okoljevarstvenega soglasja za požarni bazen. Kopač je pred časom zatrjeval, da ga bodo dobili in ga uporabili kot podlago za pridobitev gradbenega dovoljenja za bazen, kakršen je bil zgrajen.

Bazen je črna gradnja, saj je trikrat večji od dovoljenih 1400 kubičnih metrov, za kakršnega so pridobili gradbeno dovoljenje.

Blaž Račič

aag - celota

AAG SODELUJE V FEBRUARJU V AKCIJI “OBJEM TOPLINE”–GLASUJTE ZA NAS – ŠT6

S pomočjo zbranega denarja bomo izvedli akcijo osveščanja otrok o pomembnosti varovanja gozda, spoštovanja gozdnih prebivalcev in postavljanja odnosa do odlaganja in ločevanja odpadkov ter druge akcije za ekološko osveščanje in “PRIHODNOST NAŠIH OTROK”!!!

KAJ SMO MI STORILI KLJUB OPOZORILOM, DA NAŠA RAVNANJA VPLIVAJO NA PODNEBNE SPREMEMBE, SMO OBČUTILI V TEH DNEH. AAG SE JE ŽE PRED LETI ODLOČIL, DA MORE EKO OSVESTITI NAŠE OTROKE, DA NE BODO PONOVILI ISTE NAPAKE KOT JO JE NAREDILA NAŠA GENERACIJA!!!

Povezava;

http://objemtopline.dormeo.net

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.