Žled znižal nepremičninski davek?


 

zled 040213

Na ministrstvu za finance je predlog novele zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin v sklepni fazi usklajevanj, vlada pa naj bi ga potrdila na seji prihodnji teden.

Škoda zaradi naravnih nesreč bo predvidoma ena izmed izjemnih okoliščin, ki bodo podlaga za znižanje vrednosti nepremičnine, to pa naj bi bilo mogoče uveljaviti že za odmero davka za letos. Lastnik bo moral upravičenost predloga za spremembo vrednosti nepremičnine v registru, ki bo podlaga tudi za davek na nepremičnine, dokazovati z mnenjem cenilca. Zakon posebnih okoliščin ne bo podrobneje navajal, o upravičenosti predloga pa bo odločala Geodetska uprava RS (Gurs).

Glede nesreč večjih razsežnosti, kot so trenutne razmere v Sloveniji zaradi žleda, kakršnega ne pomnijo niti najstarejši prebivalci naše dežele, pa na ministrstvu menda pripravljajo posebno rešitev. V skladu z njo naj bi spremembo vrednosti večjemu številu nepremičnin lahko uveljavila tudi sama geodetska uprava po uradni dolžnosti.

Posebne okoliščine na takšen način se bodo sicer upoštevale le za nepremičnine, ki se jim se zaradi naravne nesreče dejansko spremenila njihova tržna vrednost.

Vremenske razmere v Sloveniji so v preteklih dneh poleg škode na elektroenergetski in prometni infrastrukturi povzročile ogromno škodo tudi v gozdovih, ki bodo vključeni v davek na nepremičnine. Po oceni zavoda za gozdove je žled poškodoval približno 500.000 hektarjev gozdnih površin oz. 42 odstotkov celotne gozdne površine. Poškodovanega naj bi bilo okoli 3,5 milijona kubičnih metrov lesa, kar je skoraj celotna letna količina posekanega lesa v Sloveniji.

Ta les tudi ne bo dosegal cene v okviru redne sečnje, saj se ne bo dalo pripraviti hlodovine na tiste dolžine, ki jo zahtevajo kupci. Zato kmetje od vlade zahtevajo, naj lastnike gozdnih zemljišč, ki jih je prizadel žled, oprosti plačevanja predvidenega davka na nepremičnine, saj “po takšni naravni katastrofi lastnina ni privilegij, temveč breme”.

Je nepremičninski davek za letos res že pobrala narava, kot trdijo v nekaterih političnih strankah, in ga bo vlada za letos vsaj znižala če že ne povsem odpravila?

 

 

AAG SODELUJE V FEBRUARJU V AKCIJI “OBJEM TOPLINE”–GLASUJTE ZA NAS – ŠT6

 

S pomočjo zbranega denarja bomo izvedli akcijo osveščanja otrok o pomembnosti varovanja gozda, spoštovanja gozdnih prebivalcev in postavljanja odnosa do odlaganja in ločevanja odpadkov ter druge akcije za ekološko osveščanje in “PRIHODNOST NAŠIH OTROK”!!!

 

KAJ SMO MI STORILI KLJUB OPOZORILOM, DA NAŠA RAVNANJA VPLIVAJO NA PODNEBNE SPREMEMBE, SMO OBČUTILI V TEH DNEH. AAG SE JE ŽE PRED LETI ODLOČIL, DA MORE EKO OSVESTITI NAŠE OTROKE, DA NE BODO PONOVILI ISTE NAPAKE KOT JO JE NAREDILA NAŠA GENERACIJA!!!

Povezava;

http://objemtopline.dormeo.net

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.