Utopljeni v strupih: Nepojmljive grozote z juga Italije


Drage/i prijatejice/prijatelji,

danes vam pošiljam zelo vazno opozorilo! Ne kupujte mozzarele, paradižnika, testenin itd., ki prihajajo iz dežele CampaniaNapoli in okolica!
Ne vem, ce se je o tem kaj pisalo in govorilo v slovenskih medijih. Gre za grozljive podatke.

Leta 1996, to je skoraj pred 20 leti, je neki mafiozo pred sodiščem v podrobnosti razložil kako in kje je mafija zakopavala vsemogoče odpadke, tudi zelo zelo strupene. Razne industrije iz cele Italije in tudi iz inozemstva so vozile svoje tovornjake polne nevarnih odpadkov proti jugu Italije, kjer so jih prevzela mafijska podjetja. Namesto da bi te odpadke uničili tako kot je treba, so jih enostavno zakopali! Izbrali so najrodovitnejše področje v okolici Neaplja, ki slovi po najboljši zelenjavi, paradižnikih, sadju, mozzareli itd. Področje, kjer vidiš obsežna polja velikih pridelovalcev in tudi na stotine malih kmetov, poljedelcev, ki tam živijo od prodaje svojih  poljedelskih proizvodov.

Vsako noč je prispelo na desetine kamionov, tone in tone najbolj nevarnih odpadkov – azbest, laki, barve, težki metali, ogromno odpadkov ki jih dnevno nagrmadijo bolnice, in kar najbolj vpije v nebo, tudi radioaktivni odpadki !! Kamioni so izpraznili svoj tovor v izkopane jame, po vrhu so naložili pol metra rodovitne zemlje in zjutraj je bilo videti "vse normalno". Z radioaktivnimi odpadki so ravnali se bolj kriminalno. Namreč jame, kamor so jih spravili, so bile globoke več kot 30 metrov, samo malo nad podtalnico. Nato so jih zasuli. Naslednjo noč isto, in tako vrsto let. Prebivalci o tem niso vedeli nič, nadaljevali so s svojim življenjem, poljedelstvom, na zastrupljenem ozemlju so zidali  hiše, sole, športna igrišča, naselja so se širila, a z njimi tudi vsa pogostejša rakava obolenja, predvsem malih otrok. Ni družine, ki ne bi utrpela izgube. Tisti, ki so sezidali hiše na terenu, pod katerim so zakopani radioaktivni odpadki,  živijo kot na atomski bombi.

V Italiji je  zavladala panika in strah pred proizvodi, ki prihajajo iz področja Kampanije. Stanka in Tosja sta pred kratkim bili prav tam. Napoli – Caserta. To področje zdaj imenujejo Terra dei fuochi – ozemlje požarov. To pa zato, ker odpadkov ne zakopavajo več, temveč jih zmečejo na tla in zažgejo. Gorijo avtomobilske gume, azbest, odvrženo pohištvo in obleke, raznorazni industrijski odpadki, težke kovine. Strupeni dimi se vijejo dneve in noci (tudi po 10 dni skupaj) nad glavami prebivalcev, ki jih vdihavajo. Kot v peklu. Odpadke tudi zmeljejo in jih pomešajo med zemljo in potem prodajajo kot umetna gnojila, iz njih izdelujejo opeko za gradnjo stavb in asfalt za ceste. Kdo ve koliko his je zgrajenih iz teh opek in koliko cest je asfaltiranih in kdo ve kje vse!

Ali pa jih zavijejo v plastične bale, ki jih zložijo eno na drugo in pokrijejo s plastično folijo. Na ta način so ustvarili visoke hribe odpadkov (pokritih), ki čakajo na svojo usodo, da jih bodo nekoč zažgali v sežigalnicah. A kaj ko so to strupeni odpadki, ki vsebujejo tudi arzen! In tudi te bale mafija velikokrat kar zažge, gasilci jih tudi po več dni ne uspejo pogasiti. Sčasoma se ta plastika poškoduje in iz lukenj curljajo na zemljo in pod zemljo  vsemogoči strupi. Sto metrov stran so na primer travniki, kjer se pasejo famozne bivolice (bufale),  iz njihovega mleka izdelujejo najboljše mozzarele. Ali pa vidiš pod vznožjem teh "hribov"  sirne nasade jagod, jablan, marelic, paprik itd.

Prebivalci se naprej pridelujejo in prodajajo na trgih, a je prodaja neskončno upadla, ker je ljudi strah. Res da ni vsa Kampanija zastrupljena, a kako naj ves, če proizvod, ki ga hoceš kupiti ni prav iz tega področja?

Že leta 2003 so našli zastrupljeno mleko z dioksinom, o čemer so pisali tudi v Slo :
http://www.google.it/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=0CFAQFjAD&url=http%3A%2F%2F24ur.com%2Fnovice%2Fsvet%2Fdioksin-v-italijanskem-mleku.html&ei=u3LFUo20JYavygPdxYDoAg&usg=AFQjCNFEsfLio0cwmIc0XeVSuzljgLCYTA&sig2=V-dnfXEPc4HPLXqs4RCWzQ&bvm=bv.58187178,d.bGQ&cad=rja

Ko so pričeli te odpadke, med njimi tudi radioaktivne odpadke, voziti v sežigalnico v Trst je Alpe Adria Green o tem redno obveščal javnost od 2012 leta dalje, vendar naši politiki in komisar za okolje o tem niso hoteli nič slišati: Na naše dopise poslane na Slovensko vlado in na EU komisarja g.Potočnik-a, o čezmejnem onesnaženju zaradi sežiga smeti iz Kapanje v sežigalnici Trst, nikdar nismo prijeli odgovorov!?!

https://alpeadriagreen.wordpress.com/2012/02/05/v-trstu-sezigajo-po-informaciji-italijanskih-sindikatov-radioaktivne-odpadke-2/

 https://alpeadriagreen.wordpress.com/2012/09/20/sporocilo-za-javnost-v-zvezi-z-odpadki-iz-italijanske-pokrajine-kampanja/

https://alpeadriagreen.wordpress.com/2012/02/05/velik-problem-smeti-v-kampaniji-problem-se-ne-rei-s-tem-da-se-odpadke-uravnoveeno-raziri-po-ozemlju-in-eksportira-emergenza-rifiuti-campania-il-problema-non-si-risolve-distribuendo-equamente/

https://alpeadriagreen.wordpress.com/2012/02/13/javno-pismo-ministru-za-zdravje-v-zvezi-z-trzako-sezigalnico/

https://alpeadriagreen.wordpress.com/2012/02/27/stop-odpadkom-kampanije-protestni-shod-pred-trzako-sezigalnico/

https://alpeadriagreen.wordpress.com/2012/03/26/razlogi-zakaj-kampanijski-odpadki-ne-smejo-vec-ustvarjati-novih-okoljskih-izrednih-razmer-tako-v-italiji-kakor-v-tujini-od-taranta-do-trsta-zahtevamo-ponovno-vzpostavitev-pravnega-reda-in-sposcaron/

https://alpeadriagreen.wordpress.com/2013/04/10/jedrski-odpadki-e-vedno-prihajajo-v-trst/

Na Slo internetu sem prebrala, da menda te strupene bale zdaj vozijo v sežigalnico odpadkov v Trst, kjer imajo velike probleme z zastrupljenim ozračjem. In ta strupeni zrak pride tudi nad Slovenijo: http://www.google.it/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CDQQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.regionalobala.si%2Fnovica%2Fjedrski-odpadki-se-vedno-prihajajo-v-trst&ei=u3LFUo20JYavygPdxYDoAg&usg=AFQjCNELdyTzI6kPfzXtngtQf_vowdUnng&sig2=6VUftNOFZe3QY84l3l3EnQ&bvm=bv.58187178,d.bGQ&cad=rja

Jaz ne kupujem več nobene mozzarelle, ne kupujem več konzerve paradižnika, ki prihaja iz Kampanije, temveč le tiste, ki so pridelane na Siciliji in Lombardiji (dobra znamka je Pomì in Muti). Zadnjic sem kupovala krompir in orehe, a ko sem na ovitku prebrala, da prihaja iz področja Neaplja, seveda nisem kupila. Bodite pozorni na napise na embalaži! (Mimogrede, veliko paradižnikove mezge v tubah je menda narejeno iz kitajskih paradižnikov, ki na veliko prodirajo v Evropo, cisto poceni, ker so brez davkov).

Kar sem vam napisala, ni kriminalni roman niti film. Je ena totalna groza, srhljiva in nerazumljiva. Je samo ena od slik katastrofalnega uničevanja zemlje in lastnih prebivalcev ter pošastne brezobzirnosti in indiference tistih, ki bi to morali preprečiti oz. v tej situaciji pod nujno popraviti, kar se da, in nuditi pomoč ubogim ljudem. Vendar ne obstaja noben resen načrt reševanja tega področja, izgleda da je škoda tako velika in nepopravljiva, da ni več izhoda in vrnitve. In požari se nadaljujejo.

Mediji o tem poročajo zelo malo, imajo tak nalog. O neprijetnih stvareh se v Italiji ne sme veliko pisati. Ne boste verjele, da moj Blaz, Gasper in Federica, ki nimajo veliko časa za spremljanje tv oddaj in branje časopisov, o tem niso vedeli popolnoma nič, šele jaz sem jih pred kratkim seznanila o tem.

Nasa uboga Zemlja, kaj so naredili iz nje in to v tako kratkem času. Jaz sem velikokrat zares obupana in pesimistična, zaskrbljena za življenje naših malih vnučkov, ki bodo bombardirani z vseh strani z vsemogočimi bombami.

Mogoče boste mislili, da pretiravam, a je na žalost to le kratek opis. Zadeva je veliko večja in kompleksna, veliko je lazi, prikrivanj, podlosti, s čimer je povezanih neskončno število človeških tragedij, katerim se ne vidi konca…..

En lep pesimistični pozdrav, Pika (Vida)  -   Spodaj pa nekaj slik, ki vse povejo….

zemljevid

 noname (1)
noname (2)

noname (3)
noname 

noname

noname (1)

noname

noname (1)

noname (2)

noname (2)

noname (3)

noname (3)

MERITVE IMESIJ–SEŽIGALNICA TRST OB TRANSPORTU SMETI IZ KAMPANJE V TO SEŽIGALNICO.
Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.