Koliko dreves na leto podremo zaradi na papir natiskanih računov?


 

 

racun 201113Tiskani računi, ki jih dobimo kjerkoli nekaj kupimo oz plačamo, pa naj gre za še takšno malenkost, so ena najbolj potratnih stvari na svetu, saj so krivi za uničenje 10 milijonov dreves na leto, poleg tega so nenehen vir onesnaževanja, ostajajo v žepih in torbicah ter se zmečkani valjajo po avtomobilskih sedežih. Ker je toliko nakupov opravljenih s plačilnimi ali kreditnimi karticami, so v bistvu popolnoma nesmiselni. Pa vendarle so še vedno tu in očitno bodo tudi ostali. Vsaj še nekaj časa.

Zakaj? Najprej nekaj realnih dejstev. V Zde ima pametne mobilnine 64 % uporabnikov mobilnih telefonov. In ker ima mobilne telefone 91 % odraslih Američanov, pomeni, da je samo tam 108 milijonov odraslih, ki nimajo pametnih mobilnikov. Če upoštevamo še to, da 15 % odraslih v ZDA ne uporablja interneta ali elektronske pošte, situacija v drugih razvitih državah pa je podobna (v državah v razvoju pa celo še veliko slabša), potem je brezpapirna prihodnost še tako daleč, da si je niti predstavljati ne moremo.

A to ni edina statistika, ki kaže, da bodo drevesa še vedno padala zaradi tako nesmiselnih zadev, kot so tiskani računi, saj le redki lastniki pametnih mobilnikov uporabljajo napredne oblike plačevanja. To pa je razlog, da prodajalci strank ne silijo v brezpapirni sistem plačevanja, saj bi s tem le razjezili stranke in jih posledično seveda tudi izgubili. Poleg tega bi bil prehod na brezpapirno poslovanje za večino prodajalcev zelo drag, zaradi česar jim kar ustreza, da večina strank ni obremenjena s tem, da bi bili vsi skupaj bolj ‘okolju prijazni’.

Ob tem ne gre pozabiti na to, da medtem ko večina kupcev račun, ko ga dobi, hitro zavrže in do njega pravzaprav nima nobenega pravega odnosa (razen če je davčni zavezanec), trgovci skrbno shranjujejo podatke kupcev. Med najbolj cenjenimi so elektronski naslovi kupcev in njihove telefonske številke, ki jih trgovci vestno uporabljajo za obveščanje o akcijah in druge oblike direktne promocije. Če že trgovci dobijo naše elektronske naslove, zakaj ne bi imeli potem pravice zahtevati od njih, da nam izstavijo račun po elektronski pošti in ne v tiskani obliki? Ta način bi omogočil uporabnikom sodobnih bančnih poti, da enostavno in brez dodatnih obremenitev ohranjajo evidenco vseh transakcij in nakupov. Nekateri spletni trgovci in drugi ponudniki različnih storitev to opcijo že ponujajo, a so bolj izjeme kot pravilo na trgu. Koliko let – ali celo desetletij – bo trajalo, da bo večina prešla na brezpapirno izstavljanje računov?

Alpe Adria Green deluje, brez redno zaposlenih. Finančna sredstva za naše delovanje prispevajo občani, preko:

-članarin

– od dela dohodnine, ki jo lahko daste AAG, namesto državi – več:

https://alpeadriagreen.wordpress.com/dohodnina-obrazrc/

– od donacije  DubLi – Travel, Shopping, Entertainment & Savings, če izberete potovanje ali nakupujete na tej spletni strani:

https://alpeadriagreen.files.wordpress.com/2010/11/aag-reklama2.jpg?w=620

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.