Nuklearka v stanju vroče zaustavljenosti, motnjo v merilnem sistemu odpravljajo???


Vir / Avtor:  Dnevnik / Administrator

23. november 2013

Krško –  Nuklearna elektrarna Krško (Nek), ki se je zaradi neustreznega delovanja novega merilnega sistema temperature reaktorskega primarnega hladila pri prehajanju na polno noč davi samodejno zaustavila, je v stanju vroče zaustavljenosti. Nuklearka je pripravljena za vrnitev v omrežje, njeni strokovnjaki pa izvajajo diagnostiko in motnjo odpravljajo.

(Foto: Tomaž Skale)

Predsednik uprave Neka Stane Rožman je v današnji izjavi za javnost povedal, da je bil njihov cilj nuklearko, ki je bila po torkovi vključitvi v elektroenergetsko omrežje po zadnjem remontu davi že stabilizirana in je delovala z 90-odstotno močjo, pripeljati do polne zmogljivosti.

Kljub temu, da so bili vsi kazalci delovanja nuklearke normalni, brez odstopanj in na ravni pričakovanj, pa je nekaj pred peto uro zjutraj prišlo do njene samodejne zaustavitve. To je povzročilo proženje ene od reaktorskih zaščit, vendar ne zaradi kakšnih zunanjih napak, temveč zaradi elektronske ali električne kratkotrajne motnje v elektronskem tokokrogu zaščite, je pojasnil.

Ko bodo omenjeno diagnostiko opravili in zagotovili, da se ne bo več pojavljala, bodo nuklearko predvidoma do začetka novega tedna vrnili v elektroenergetsko omrežje, je napovedal.

Po Rožmanovi besedah gre za povsem nov merilni sistem nadzora in proženja reaktorske zaščite, ki so ga v Neku vgradili letos in ne za kakšno dotrajano opremo. Vir motnje so že ugotovili, a jo morajo še potrditi in odpraviti, je dodal ter poudaril, da do kakršnih vplivov na okolje ni prišlo ter da je to “izven vsakršnega vprašanja”.

Da pri vračanju nuklearke na polno moč, ki je sicer potekalo tekoče in brez težav, prihaja do takih zapletov, ni običajno. Težave se lahko pojavijo le pri novih in kompleksnih sistemih, je pristavil.

Pri tem je opozoril predvsem na drobne nejasnosti pri uvajanju novih sistemov, kot so njihova pravilna nastavitev, slab stik, elektronska napaka in podobno. Nekaj, na kar so sicer bili pozorni, a se jim je kljub temu prikradlo, je ocenil.

Kot je še zagotovil Rožman, davišnja samodejna zaustavitev ne bo povzročila kakšnih dodatnih stroškov ali izgube pri delovanju nuklearke.

Iz Neka so davi sporočili, da je omenjeno zaustavitev povzročilo neustrezno odzivanje elektronike zaščitnega sklopa reaktorja in sicer tistega, ki je povezan z novo vgrajenim sistemom za merjenje temperature reaktorskega hladila. Zaustavitev ni v nobenem primeru povezana s stanjem elektrarne, vsi parametri elektrarne pa so bili ob zaustavitvi na normalnih vrednostih.

 

https://i2.wp.com/www.radioaktivnost.si/ewsmambo/EWS/POZDRAV/24ur/GMA_graf_Krsko-NEK.png

Alpe Adria Green deluje, brez redno zaposlenih. Finančna sredstva za naše delovanje prispevajo občani, preko:

-članarin

– od dela dohodnine, ki jo lahko daste AAG, namesto državi – več:

https://alpeadriagreen.wordpress.com/dohodnina-obrazrc/

– od donacije  DubLi – Travel, Shopping, Entertainment & Savings, če izberete potovanje ali nakupujete na tej spletni strani:

https://alpeadriagreen.files.wordpress.com/2010/11/aag-reklama2.jpg?w=620

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.