Ni več dvomov o ekološki predelavi žlindre na Jesenicah


V podjetju Harsco na Jesneicah odpirajo nov, sedem milijonov dolarjev vredno tovarno za predelavo žlindre in skupaj 40 delovnih mest.

Ni več dvomov o predelavi žlindre

Načrte podjetja Harsco za predelave žlindre so domačini bolje začeli spoznavati že lani, ko so pripravili dan odprtih vrat.

Jesenice – Strahovi ljudi, da bo predelava žlindre lahko vplivala na okolje in zdravje lokalnega prebivalstva, ki so spremljali prihod ameriške korporacije Harsco na Jesenice, so pred današnjim odprtjem sedem milijonov evrov vrednega obrata skoraj odpravljeni.

Lokalni prebivalci so sproti obveščeni o dejavnostih podjetja Harsco, je dejala predsednica krajevne skupnosti Javornik Koroška Bela Maja Otovič in ocenila, da je Harsco odpravil večino pomislekov ljudi.

Tudi v okoljski organizaciji Alpe Adria green (AAG), kjer smo zadržano sprejeli prihod Harsca na Jesenice, zdaj nimamo več pomislekov. »Vzorci žlindre, ki jo bodo predelovali, so v mejah normale,«  s čimer se naša bojazen pred slabo kakovostjo žlindre ni pokazala. Predelovanje žlindre bodo spremljali še naprej.

Večinoma so investicijo financirali sami, del denarja so kot subvencijo za tuja vlaganja prejeli iz državnih virov, je povedal direktor podjetja Harsco Andrej Begelj. Zaposlili so že 21 delavcev ter dodatno nekaj oseb prek kadrovskih agencij, končno število zaposlenih bo od 35 do 40, napoveduje Begelj.

V novem obratu na območju Acronija na Javorniku bodo predelovali belo žlindro, ki nastane pri proizvodnji nerjavnega jekla, medtem ko črno žlindro, ki nastaja pri proizvodnji navadnega jekla, že predelujejo v sosednjem obratu. Izdelke iz žlindre uporabljajo podjetja za proizvodnjo asfaltov ter druge gradbene namene. Zmogljivost obrata bo predelava do 40 ton žlindre na uro, prihodnje leto je nameravajo predelati sto tisoč ton.

V Alpe Adria Green smo od podjetja Harsco prejeli plaketo za objektivno sodelovanje pri pridobivanju okoljevarstvenega dovoljenja in razbitju dvomov okoliških prebivalcev, da je ta predelava lahko nevarna.

Plaketa HARSCOAlpe Adria Green se podjetju Harsco zahvaljuje za prejeto plaketo, obenem pa podjetju želimo uspešno delovanje. Podjetje je s svojim pristopom na področju varovanja okolja dokazalo, da je lahko tudi predelava ekoloških “BREMEN PRETEKLOSTI”, lahko tudi ekološko čista oziroma, da se lahko tudi na takih področjih odprejo nova “ZELENA DELAVNA MESTA”!!!

Predsednik Alpe Adria Green:

Vojko Bernard

Alpe Adria Green deluje, brez redno zaposlenih. Finančna sredstva za naše delovanje prispevajo občani, preko:

-članarin

– od dela dohodnine, ki jo lahko daste AAG, namesto državi – več:

https://alpeadriagreen.wordpress.com/dohodnina-obrazrc/

– od donacije  DubLi – Travel, Shopping, Entertainment & Savings, če izberete potovanje ali nakupujete na tej spletni strani:

https://alpeadriagreen.files.wordpress.com/2010/11/aag-reklama2.jpg?w=620

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.