Izbor Modre prakse energetske učinkovitosti 2013 najvišje priznanje podelil Steklarni Hrastnik


Izkoriščanje odpadne toplote dimnih plinov za ogrevanje vode26. septembra v Grand Hotelu Bernardin v Portorožu, prejela priznanje za najboljšo v izboru Modre prakse energetske učinkovitosti.

Sedem članska izborna komisija je nagradila iznajdljivost izkoriščanja odpadne toplote dimnih plinov za ogrevanje vode, s katero bo Steklarna Hrastnik letno prihranila 50.000 evrov. V finalni izbor sta se izmed 22 prijavljenih praks uvrstili še podjetji M Sora z ECO-S inovativno izolacijsko oblogo in Geosonda, ki je članica Alpe Adria Green org., z modro prakso Večnamenska raba energije podtalnice v športnem objektu.

PR Portorož MPEU 26.sept.2013

V Steklarni Hrastnik neprestano iščemo možnosti učinkovite rabe energije in možnosti varčevanja z energijo. S to konkretno modro prakso bomo letno zmanjšali emisije CO2 za več kot 1.000  ton, prihranek zemeljskega plina pa bo prek 130.000 Sm3Roman Tušek. Barbara Šubic iz M Sore, vodja projekta pridobitve nepovratnih sredstev za inovacijo na razpisu ECO Innovation je povedala: >Uspešna prijava na evropski razpis nam je prinesla prepoznavnost in olajšala vstop na tuje trge.Božo DukićZ energijo podzemne vode smo uredili ogrevanje prostorov in zasneževanje skakalnice, ki jo za trening uporabljajo slovenski najboljši skakalci, med njimi tudi Robert Kranjec. Izvedeni projekt je prvi tovrsten projekt na svetu.

Priznanja za Modre prakse, ki jih v okviru Projekta 310 organizira podjetje Tiko Pro v sodelovanju s partnerji, so najboljšim podelili Kristina Kočet, Tiko Pro, Igor Podbelšek, Elektro Energija in Mateja Kegel Kozlevčar, Energetika.net. Izborna komisija, v kateri so poleg naštetih sodelovali še Milan Ziherl, EKO Sklad, dr. Ignacijo Biluš, Fakulteta za strojništvo Univerze v Mariboru, Aleksandra Brank, Bisnode in mag. Edita Krajnović, Mediade, je kot elemente odločanja izpostavila naslednje dejavnike:

. okoljska (energetska) učinkovitost,

. prenosljivost prakse,

. inovativnost,

. gospodarski vpliv in

. širši družbeni pomen in doseg prakse.

Ob podelitvi je izšel tudi Zbornik Modrih praks energetske učinkovitosti 2013

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.