Izjava za javnost–PLINSKI TERMINAL ŽAVLJE


aag - celota

Izjava za javnost

Danes smo predsedniku EU komisije, komisarju za energetiko ter komisarju za okolje pri EU komisiji poslali 756 protestnih podpisov proti izgradnji plinskega terminala v severnem Jadranu na lokaciji Žavlje – Italija. Podpise smo zbrali 21.09.2013 v 7 urah na enem podpisnem mestu na stojnici v Kopru (za tržnico), med naključnimi mimoidočimi. Podpise smo zbirali v okviru akcije AAG »PRISLUHNI ŠKOLJKI«. Obiskovalci so lahko prisluhnili školjki v kateri je bil nameščen MP3 predvajalnik, ki jim je povedala ključne probleme, zakaj plinski terminal ne sodi na to območje.

V dopisu smo navedli, da se v zadnjih dneh diplomacije Italije in Slovenije dogovarjata, da bi plinski terminal v Italiji zgradili na vplivnem območju reke PAD, ki še vedno prinaša živo srebro iz reke Idrijce, v severni Jadran. V AAG zahtevamo, da se na ravni evropske unije ustanovi posebna komisija za severni Jadran, ki bo tega zaščitila pred temi škodljivimi objekti. Zahtevamo tudi, da v komisiji sodelujejo strokovnjaki iz vseh treh držav (Italija, Hrvaška in Slovenija). V AAG nasprotujemo dejstvu, da se o ekološki prihodnosti severnega Jadrana dogovarjata le Slovenija in Italija, saj bi tak politični dogovor lahko prinesel več škode kot koristi, ker bi politično in nestrokovno reševanje tega vprašanja lahko ekološko uničil severni Jadran in omogočil eni državi na račun varovanja okolja ter varnosti prebivalcev, velike zaslužke.

Predsednik Alpe Adria Green:

Vojko Bernard

koper21

<iframe width=”640″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/fqRBKODMM2Q?feature=player_detailpage” frameborder=”0″ allowfullscreen>

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.