Z energijo morja do cenejših položnic


primorske novice, št. 216, sreda, 18. septembra 2013

božo

Zamisel, da bi z energijo morja ogrevali in hladili stavbe v Kopru – Mestna toplarna na območju Luke Koper?

Z energijo morja do cenejših položnic
“Morje imate na dosegu rok, zato bi lahko z njegovo energijo bistveno zmanjšali odvisnost od fosilnih goriv in znižali emisije ogljikovega dioksida,” je prepričan Božo Dukić, direktor Inštituta za obnovljive vire iz Kranja in podjetja Geosonda. Koprski občini in Luki Koper predlaga,da razmislita o skupnem projektu gradnje mestne toplarne z rabo morja za proizvodnjo toplotne in hladilne energije za stanovanja in poslovne prostore v središču mesta.

KO PE R – Božo Dukić je zamisel povzel iz Stockholma na Švedskem. Tam že uspešno deluje toplarna Värtan Ropsten, v kateri je nameščenih šest toplotnih črpalk z močjo 30 megavatov, s katerimi ogrevajo 60 odstotkov mesta.
Luka ima zemljišče in dostop do morja Po njegovih besedah bi lahko koprska občina in Luka Koper ustanovili skupno podjetje, ki bi po dostopni ceni tržilo tako proizvedeno toplotno energijo. “Pristanišče ima namreč primerno zemljišče z dostopom do morja. Surovine za delovanje takšnega objekta pa je v morju v izobilju , ocenjuje.

Če bi v Luki Koper postavili toplarno z močjo približno 100 megavatov, bi po njegovem prepričanju zadovoljili ogrevalne potrebe vse slovenske obale, s čimer morebitni plinski terminali in načrtovani plinovod do Kopra ne bi bili več potrebni.
Meni, da bi lahko s takšnim projektom suvereno kandidirali za črpanje dobrodošlega evropskega denarja, saj ga je v skupni malhi menda za 20 milijonov evrov.

V Švico na ogled proizvodnje in toplarne


“V kratkem bi rad organiziral strokovni izlet v Švico, kjer bi si lahko predstavniki Luke in občine na lastne oči ogledali obrat za proizvodnjo te sodobne trajnostne tehnologije in opreme za delovanje takšne toplarne. V bližini Zuricha pa bi si še lahko prepričali, kako deluje ogrevanje in hlajenje mestnega predela s pomočjo vode iz bližnje reke,” napoveduje Dukić.

Če bi koprska mestna oblast in vodilni v pristanišču zagrizli v ta projekt, bi lahko po Dukićevih besedah obrat na noge postavili dokaj hitro. “Če seveda ne bi trčili ob nepotrebne birokratske ovire ,” dodaja. Koliko pa bi stala takšna tehnologija? Po nekaterih grobih ocenah od 200.000 do 250.000 evrov, pojasnjuje sogovornik. “Vendar je treba vedeti, da bi v zameno za ta strošek ljudem lahko v prihodnje nudili cenejše ogrevanje. Če, denimo, zdaj plačujejo 100 evrov za ogrevanje, bi se pozneje znesek gibal med 70 in 80 evri,” je prepričan.

image

Božo Dukić: “Morje imate na dosegu rok, zato bi lahko z njegovo energijo bistveno zmanjšali odvisnost od fosilnih goriv.”

Kdo je Božo Dukić
Kranjčan Božo Dukić je leta 1995 ustanovil Zvezo društev lastnikov malih hidroelektrarn, dve leti pozneje pa še Inštitut za obnovljive vire energije. Je tudi član okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green in nasprotnik gradnje plinskih terminalov v Tržaškem zalivu.

image

Če bi v Luki Koper postavili toplarno z močjo približno 100 megavatov, bi po oceni Dukića zadovoljili ogrevalne potrebe ne le koprskega mestnega jedra, pač pa celotne slovenske obale.

Pogovori še v povojih
KOPER – V Luki Koper potrjujejo, da jim je Dukić predstavil zamisel energetske izrabe morja. Obenem pojasnjujejo, da je to le del širšega projekta v okviru japonske asociacije NEDO. Kaže, da je korak dlje sodelovanje koprske občine in pristanišča pri projektu tako imenovanega pametnega mesta, ki zajema dejavnosti na področju energetike, prometa in okoljevarstva.
Iz koprske občinske uprave odgovorov nismo dobili.
Dukić sicer pravi, da se bo danes o tem pogovarjal z Viljanom Tončičem, vodjo
občinske investicijske službe, česar pa nam v občini niso potrdili. Koprski župan Boris Popovič je za zamisel prvič slišal od nas, zato se do projekta ne more opredeliti. “Seveda pa še naprej zagovarjam stališče, da je treba za proizvodnjo energije v čim večji meri izkoristiti morje,” ocenjuje.

image

Toplarna v Stockholmu, ki za svoje delovanje izkorišča morje, ogreva dobrih 60 odstotkov mesta!

Primeri dobre prakse
Fakulteta za pomorstvo in promet svoj center za usposabljanje na morju (čolnarno) že enajst let greje s toploto, pridobljeno iz morja. Poleti ga s pomočjo morja hladi. Na podoben način grejejo in hladijo tudi prostore v dvorcu Lanthieri, ki kot vir energije uporablja reko Vipavo.

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.