Plina v Žavljah najbrž ne bo


Častnik – DELO:  B. T., gospodarstvo

Po več letih nesoglasij in italijanskega podpiranja projekta plinskega terminala le skupno odločanje o njem.

 

Plina v Žavljah najbrž ne bo

Po novem se bosta sosedi dogovarjali. Foto: Ljubo Vukelič/Delo

Ljubljana – Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je po seji vlade povedal, da Žavlje kot lokacija za plinski terminal za Slovenijo niso sprejemljive. Po dogovoru z italijanskim kolegom Flaviom Zanonatom, bosta državi vse odločitve glede terminalov v Severnem Jadranu sprejemali v dogovoru. »Glede na to, da so Žavlje za Slovenijo nesprejemljive, mislim, da je popolnoma jasno, v katero smer se bo ta zgodba peljala,« pravi Omerzel, ki je dodal še, da je »tudi dežela Furlanija-Julijska krajina sprejela sklep, da Žavlje niso sprejemljiva lokacija za plinske terminale«.
Omerzel je pojasnil, da bodo na evropskem seznamu prioritet skupnega pomena (PCI), na katerem so tudi plinski terminali v Severnem Jadranu, v opombo zapisali, da bosta Slovenija in Italija iskali skupno rešitev. Slovenija se je 24. julija izrekla proti seznamu evropskih prednostnih projektov, izključno zaradi Žavelj. S tem je zavrnila tudi sedem slovenskih projektov na seznamu (plinovodne povezave z Madžarsko, Hrvaško in Italijo, elektroenergetske povezave z Madžarsko in Italijo, nadgradnja hrbtenice prenosnega električnega omrežja Divača-Kleče-Beričevo-Podlog-Cirkovce z 220- na 400-kilovoltno raven) ter enosmerni 500-kilovoltni kablovod Salgareda-Divača). Skupna naložbena vrednost slovenskih projektov je približno 1,2 milijarde evrov. Evropska komisija bo končni seznam prdnostnih projektov predvidoma sprejela 2. oktobra, želi pa si, da bi državi do takrat poiskali rešitev.

V mednarodni okoljevarstveni organizaciji Alpe Adria Green, ki že leta opozarja, da je Italija sprejela že več dokumentov, ki dovoljujejo gradnjo terminala v Žavljah, pa tudi na morju, so si zdaj nekoliko oddahnili. A glede na izkušnje iz preteklih let še niso povsem pomirjeni.
Vlada je spremenila sklep o imenovanju medresorske komisije za oblikovanje stališč do plinskih terminalov v Tržaškem zalivu. Predsednica je Andrejo Jerina z ministrstva za kmetijstvo in okolje, člani pa so Branko Ravnik, Vesna Kolar Planinšič, Urška Srnec, Bojan Kumer, Cveto Kosec, Primož Bajec, Marko Štucin, Jasna Koblar, Srečko Šestan, Gojko Zupan, Marta Ciraj, Peter Grk, Robert Turk, Vlado Malačič, Marko Starman in Franc Žlahtič.

B. T.

PRIPIS: AAG, VSE DOKLER NI PODPISAN SPORAZUM OZ. VSAJ DOGOVOR MED SLOVENIJO TER ITALIJO, ČE ŽE IGNORIJAJO HRVAŠKO, NE BO ZAKLJUČILA SVOJ 7 LETNI BOJ OZIROMA DOSJE PROTI PLINSKIM PLINSKIM TERMINALOM V SEVERNEM JADRANU : “VELIKA PREVARA NA SLOVENSKI ZAHODNI MEJI”.

AAG VAS ZATO VABI, DA TO SOBOTO OBIŠČETE NAŠO STOJNICO V KOPRU PRI TRŽNICI IN POSLUHNITE ŠKOLJKI, KI VAM BO POVEDALA ZGODBO “PROTI IZGRADNJI PLINSKIH TERMINALOV V TRŽAŠKEM ZALIVU”!!!

aag - protest trst

Foto: arhiv AAG –

Slika iz prvega protesta “PROTI IZGRADNJI PLINSKIH TERMINALOV” v Trstu izpred 6 let.

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.