IZJAVA ZA JAVNOST AAG: ODGOVOR EU KOMISARJU ZA ENERGETIKO g. Günther Oettinger-ju


clip_image002

Alpe Adria Green

Prešernova 26, 4270 Jesenice, Slovenija, EU

IZJAVA ZA JAVNOST

ODGOVOR EU KOMISARJU ZA ENERGETIKO g. Günther Oettinger-ju

Organizacija Alpe Adria Green je 28.08.2013 poslala odgovor g.Günther Oettinger-ju, EU komisarju za energetiko na njegov dopis, ki ga je poslal kot odgovor na peticijo AAG PROTI POTRDITVI UMESTITVE PROJEKTA PLINSKI TERMINALI ŽAVLJE NA EVROPSKO LISTO PRIORITET SKUPNEGA POMENA (PCI)

V odgovoru smo navedli, da nas zelo preseneča da je, lahko »žaveljski plinski terminal« sploh pristal na predlagani listi. Upravičeno sumimo, da je nekdo vložil veliko kapitala v ta projekt in ga hoče, če ne gre drugače, po politični poti in z lobiranjem preko vplivanja skozi evropske institucije vsiliti v ta prostor.

Sprašujemo se, kdo so ti odločevalci regionalnih teles, ki se odločajo namesto prebivalstva, če pa italijanska in slovenska javnost dokazujeta že od samega začetka, to je od leta 2006 (7 let ), tudi s strokovnimi študijami, da tak velik in eksploziven projekt ne more biti zgrajen v zalivu, ki je globok le 15 metrov.

Poleg tega smo v odgovoru navedli dve dejstvi, od mnogih, ki sami po sebi nasprotujeta tej ideji:

1- Zakon Seveso: zgraditi plinski terminal poleg skladišča z nafto in naftovoda, ki preskrbuje večje rafinerije na Dunaju in Ingolstadtu, ni pametna poteza, saj ogroža lokalno varnost in varnost oskrbe z nafto za velik del Evrope. Leta 1972 se je že zgodil teroristični napad na rezervoarje goriva na lokaciji Žavlje, ki je povzročil eksplozije in požar ogromnih razsežnosti. Eksplozija plinskega terminala, povezana z „domino efektom“, pa bi povzročila katastrofo, ki bi ogrozilo 300.000 tamkaj živečih prebivalcev. Plin pač ne sodi v takšno soseščino.

2- Prekopavanje dna Tržaškega zaliva, kamor je reka Soča stoletja nanašala živo srebro iz rudnika živega srebra, bi povzročilo prehod organske oblike živega srebra v prehrambno verigo in v ribe, kar bi ogrozilo zdravje ljudi in uničilo ribištvo v severnem Jadranu, od katerega živi veliko ljudi.

Menimo, da je plinski terminal v Tržaškem zalivu, ki je zasičen z nevarnimi petrokemičnimi in drugimi industrijami, načrtovan na napačnem mestu. Prisotnost plinskega terminala in plinskih tankerjev bi onemogočila razvoj pristaniških dejavnosti obeh pristanišč (Trsta in Kopra), ribištva in turizma. Razumemo potrebo po diverzifikaciji energetske oskrbe, vendar mora biti le-ta načrtovana na primeren način.

V neposredni bližini načrtovanega terminala živi več kot 300 000 prebivalcev 2 EU držav. Na EU smo vsa ta leta naslavljali strokovne argumente, vendar EU ni prisluhnila svojim državljanom, čeprav bi jim morala. Odgovor je bil, da dokler ni izdano gradbeno dovoljenje, ne more ukrepati. Prebivalci te regije skupaj s strokovno javnostjo že več let argumentirano dokazujemo neprimernost umestitve plinskega terminala v to območje, vendar se odloča mimo nas. Terminala v Tržaškem zalivu in nov plinovod ne morejo biti samo predmet dogovorov med Italijo in Slovenijo.

Gre za Evropski okoljski problem z močno negativnimi posledicami in ne za lokalni, kot tolmači Evropska Komisija. Zato mora to poseči z varovanjem okolja v prid vse Evrope. Zastrupitev rib in drugih organizmov zaradi težkih kovin, ki bi jih ti posegi spravili v obtok, bi prizadela vse Evropejce, ki prihajajo v ta del Evrope poslovno ali kot turisti in uživajo morsko hrano iz tega zaliva.

Predlagamo, da se za plinski terminal in energetsko oskrbo v sodelovanju z Italijo, Slovenijo in Hrvaško izbere rešitev, ki bo ugodna za vse tri sosednje države. Že večkrat je bila predlagana umestitev skupnega plinskega terminala treh sosednjih držav: Italije, Slovenije in Hrvaške na lokacijo globoko v mednarodnih vodah Jadrana, kjer ne bo ogrožal varnosti in razvoja lokalnega okolja in narave ter morskega prometa in ribištva.

AAG je odgovoru priložil tudi predlog možnih lokacij za skupen plinski terminal, z ustrezno tehnologijo, za vse tri sosednje države na severnem Jadranu, da ne bi imeli v Bruslju izgovora, da nismo predlagali nobene druge rešitve in samo grajamo njihovo delo. Predlog možnih lokacij za postavitev plinskega terminala, ki bi ga skupno zgradile Italija, Slovenija in Hrvaška bomo podrobneje predstavili na novinarski konferenci v mesecu septembru v Kopru.

V vednost je bil odgovor poslan komisarju EU g. Janezu Potočniku, ministrom odgovornim za naravo, okolje in prostor Italije, Slovenije in Hrvaške ter predsednici vlade RS ga. Alenki Bratušek.

Predsednik Alpe Adria Green org.: Jesenice: 28.08.2013

Vojko Bernard

zaule

ODGOVOR EVROPSKEGA KOMISARJA ZA ENERGETIKO g. OETTINGER-ja NA PETICIJO ALPE ADRIA GREEN PROTI POTRDITVI UMESTITVE PROJEKTA PLINSKI TERMINALI ŽAVLJE NA EVROPSKO LISTO PRIORITET SKUPNEGA POMENA (PCI):

https://alpeadriagreen.wordpress.com/2013/08/15/odgovor-evropskega-komisarja-za-energetiko-g-oettinger-ja-na-peticijo-alpe-adria-green-proti-potrditvi-umestitve-projekta-plinski-terminali-zavlje-na-evropsko-listo-prioritet-skupnega-pomena-pci/

 

NAMENITE 0,5% DOHODNINE AAG – ZA SPLOŠNO KORISTEN NAMEN

NAKAZILO DELA VAŠE DOHODNINE

Kot posamezniki (dohodninski zavezaneci) lahko del svoje dohodnine (0,5%) namenite komur želite. V spisku upravičencev je tudi naša  organizacija Alpe Adria Green. Če nam želite pomagati, lahko del svoje dohodnine namenite prav nam, na naslov Alpe Adria Green mednarodna organizacija za zaščito okolja in narave, c. Franceta Prešerna 26, 2470 Jesenice, davčna številka 78020239. Sicer bo šel ta del vaše dohodnine (0,5 %) v državno blagajno. Na spisku upravičencev so v glavnem društva, ki imajo podeljen status v javnem interesu in katerega ima tudi Alpe Adria Green.

Vašo namero lahko tudi uredite prek sistema e-Davki na spletni strani http://edavki.durs.si ali na davčnem uradu RS v vašem kraju. Ne pozabite: poleg naše davčne številke morate imeti s seboj še svojo davčno številko. Rok za oddajo za tekoče leto je do 31.12. v preteklem letu, če pa ta rok zamudite, se bo vaša namera upoštevala pri naslednjem obračunu.

In, ker nikoli ni prepozno, apeliram na vse, ki imate radi naravo in okolje, da del svoje dohodnine namenite naši organizaciji, ki se ukvarja z varovanjem narave, okolja in zaščito zdravja ljudi, predvsem pa želimo ohraniti zdravo okolje in naravo za naše otroke, ki so naše največje bogastvo.

HVALA ZA VAŠ PRISPEVEK!

VEČ NA: https://alpeadriagreen.wordpress.com/dohodnina-obrazrc/

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.