AAG pozdravlja odločitev Vlade RS za odločen ne energetski listi zaradi uvrstitve plinskega terminala Žavlje na njo!


V ALPE ADRIA GREEN pozdravljamo odločitev Slovenske Vlade, da bo na današnji seji EU komisije za energetiko glasovala proti evropskemu seznamu prednostnih energetskih projektov, če projekt gradnje plinskega terminala ne bo odstranjen s seznama. Hkrati bodo Slovenija priložila izjavo, v kateri bodo izrazili jasno nasprotovanje uvrstitvi tega projekta na seznam in pozvali Evropsko komisijo, da upošteva mnenje Slovenije o projektu, ki ga sosednja Italija sicer podpira.

Kot so še povedali na vladi, bodo s tem glasovali tudi proti sedmim projektom, ki – zaradi nenasprotovanja drugih držav članic – zaenkrat ostajajo na seznamu. Na vladi upajo, da bodo uvrščeni tudi v sam delegiran akt, ki ga bo jeseni pripravila Evropska komisija. “Naj poudarimo, da glasovanje proti seznamu zaenkrat ne pomeni spremembe glede statusa naših projektov. Ti so še vedno prepoznani kot evropsko pomembni,” pravijo na vladi.

Plinski terminal v Žavljah ima negativne okoljske, socio-ekonomske, prometne in varnostne vplive, menijo na vladi.

PLINSKI TERMINAL PRI TRSTU

Slovenija glasovala proti terminalu

Potem ko je vlada na dopisni seji sklenila, da bo glasovala proti seznamu prednostnih energetskih projektov, če bo na njem tudi plinski terminal Žavlje, je dogovor tudi spoštovala. Kljub temu, da je bil to tudi glas proti domačim projektom, ki pa ostajajo prednostni.

Plinska terminala

(Foto: POP TV)

Slovenija se je na sestanku posebnega telesa regionalnih skupin o seznamu prednostnih energetskih projektov v Bruslju izrekla proti, je na novinarski konferenci dejal minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel. Slovenija je bila proti, ker kopenski plinski terminal v Severnem Jadranu oz. projekt Žavlje ni bil odstranjen s seznama.

Kot je v Ljubljani danes poudaril minister, je bila Slovenija v teh dneh pod hudim pritiskom glede projekta Žavlje, tako s strani Bruslja kot Italije. Omerzel je pojasnil, da je imel projekt v začetku sicer ime plinski terminal Žavlje, pozneje pa je bil preimenovan, vendar pa gre za isti projekt.

Po njegovem mnenju je Slovenija danes jasno pokazala, da se bo borila za svoje interese. Slovenija se bo, kot je poudaril, do konca borila, da se omenjeni projekt umaknjen s seznama.

Plinski terminal v Žavljah pred slovensko obalo ima po navedbah vlade namreč mnoge neposredne negativne okoljske, družbeno-ekonomske, prometne in varnostne vplive. Gre za promet z ladjami s posebnim režimom, vplive na okolje zaradi zastarele tehnologije in uporabe klora ter vplive na zdravje in morsko okolje živega srebra iz sedimenta.

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.