PLINSKI TERMINAL ŽAVLJE – PRVA BITKA V VOJNI DOBLJENA, SEDAJ AAG ČAKAJO BITKE V BRUSLJU!!!!


Plinski terminal: vlada bo glasovala proti!

 

Ljubljana, 22.07.2013, 12:45 | N.Š.K./E.K./STA

Po kriznem sestanku pri premierki Alenki Bratušek se je vlada odločila, da bo v sredo v Bruslju glasovala proti seznamu prednostnih projektov skupnega pomena v EU, na katerem je tudi plinski terminal v Žavljah. S tem je klonila pod pritiski javnosti.

Slovenska vlada bo kljub napovedi v minulem tednu v sredo glasovala proti seznamu prednostnih projektov skupnega pomena v EU, med katerimi je tudi plinski terminal v Žavljah, je po sestanku na vladi povedal minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel.

Slovenija je proti terminalu v Žavljah in bo zato kljub sedmim dobrim projektom, ki so še na tej listi, glasovala proti, je dodal minister. Sprva je bilo načrtovano, da se bo Slovenija pri glasovanju vzdržala, ob tem pa podala politično izjavo o nasprotovanju omenjenemu terminalu. Kot je še pojasnil Omerzel, se je vlada posvetovala tudi s pravniki. "S tem, ko bomo glasovali proti, bomo jasno pokazali, v kolikšni meri je projekt v Žavljah sporen za Slovenijo," je dejal.

Številni pozivi proti vladnim namenom, da se vzdrži glasovanja

Predsednik Državnega zbora Janko Veber je v javnem odzivu glede napovedi vlade, da se bo vzdržala glasovanja, dejal, da bo zelo razočaran, če vlada v sredo ne bo glasovala proti.

Janko Veber

Predsednik DZ Janko Veber (Foto: Aljoša Kravanja)

Veber opozarja, da je o zaščiti Severnega Jadrana obširno razpravljal tudi državni zbor, ki je sprejel Resolucijo o strategiji za Jadran, v kateri je v 8. poglavju zapisano, da je "na območju Severnega Jadrana pri nameščanju novih gospodarskih objektov in drugih posegov v prostor, ki imajo relevanten vpliv na ravnovesje ekosistema tega območja, potreben regionalno usklajen pristop." V resoluciji je še zapisano, "da državni zbor iz okoljskih, varnostnih, prometnih in družbenih razlogov nasprotuje namestitvi terminalov za utekočinjeni zemeljski plin ob slovenskih teritorialnih vodah in v širšem Tržaškem zalivu, enako spoštovanje omenjenih kriterijev pa pričakuje tudi od drugih držav jadranskega bazena, zato vladi nalaga, da pri oblikovanju Strategije iz četrtega poglavja takšno stališče jasno zagovarja."

Plinska terminala

Odbor za zunanjo politiko je sprejel stališče, v katerem gradnji terminala v Žavljah nasprotuje. (Foto: POP TV)

Veber še dodaja, da resolucija določa, "da mora Slovenija jasno in nedvoumno predstaviti in zastopati interese zaščite okolja in varnosti na območju Severnega Jadrana." Po besedah Vebra je omenjeno problematiko obravnaval tudi odbor za zunanjo politiko na 22. nujni seji 19. decembra lani, ki je bila zaprta za javnost. Odbor je takrat jasno izrazil, da gradnji plinskih terminalov v Tržaškem zalivu in njegovem zaledju nasprotuje.

Veber vlado poziva, da spoštuje resolucijo, ki jo je sprejel DZ in tudi ponovljeno ter jasno stališče parlamentarnega odbora za zunanjo politiko o nasprotovanju gradnji plinskih terminalov v Tržaškem zalivi."Izvedba projekta bi za Tržaški zaliv in njegovo zaledje nedvomno pomenila trajno nepopravljive in škodljive posledice za okolje in ljudi,"še dodaja Veber.

Proti gradnji terminala tudi trije župani

Tudi župan Mestne občine Koper Boris Popovič, župan Občine Izola Igor Kolenc in župan Občine Piran Peter Bossman so danes pozvali vlado, naj odločno nasprotuje uvrstitvi plinskega terminala v Žavljah na seznam prednostnih projektov skupnega pomena v Evropski uniji.

Župani pričakujejo, da bo vlada izrazila jasno in odločno nasprotovanje uvrstitvi plinskega terminala v Žavljah na seznam prednostnih projektov skupnega pomena v EU in vsem nadaljnjim poskusom, da bi projekt terminalov v severnem Jadranu dejansko prišel do realizacije.

Župani sicer razumejo, da je Sloveniji na seznam uspelo uvrstiti sedem svojih projektov in je iz tega vidika sprejem seznama zanjo pomemben, vendar ta seznam nikakor ne more biti sprejemljiv, če je nanj uvrščen tudi projekt izgradnje plinskega terminala v Žavljah, ki bo za Slovenijo pomenil okoljsko katastrofo. Župani so enotni, da bi izgradnja plinskih terminalov pomenila okoljsko katastrofo in nazadovanje gospodarske rasti občin na tem območju, ki se v zadnjih letih razvija predvsem v smeri turizma in storitvenih dejavnosti. Terminali v severnem Jadranu bi imeli skrajno negativen vpliv na okolje, zdravje in varnost prebivalcev na območju Italije, Slovenije in Hrvaške, še opozarjajo župani.

V ALPE ADRIA GREEN ŠE VEDNO NISMO PREJELI ODGOVOR NA NAŠO PETICIJO “PROTI UVRRSTITVI PLINSKIH TERMINALOV V TRŽAŠKEM ZALIVU, KI SMO JO POSLALI EU KOMISIJI, EU PARLAMENTU IN EU SVETU. PETICIJO SO POLEG AAG PODISALE ŠE VSE TRI PRIOBALNE OBČINE ( KOPER, IZOLA IN PIRAN), LUKA KOPER TER OBČINA MILJE IZ ITALIJE

terminali - ne HVALA_NEW

V sredo 24.07.2013 bodo države članice EU v še zadnjič razpravljale o tem, kateri energetski projekti naj se uvrstijo na evropski seznam prioritet skupnega pomena (PCI), zaradi česar bodo deležni hitrejših postopkov pri pridobivanju potrebnih dovoljenj in jim bodo zagotovljena evropska sredstva. Kljub večletnemu nasprotovanju državljanov, tako v tržaški pokrajini kot v Sloveniji na nivoju evropske unije se je na tem seznamu znašel tudi plinski terminal Žavlje V kolikor evropski seznam prioritet skupnega pomena (PCI), bodo lahko plinski terminal Žavlje skupno z plinovodom pričeli graditi tudi če je okolju in naravi škodljiv in da bodo ogrožani tamkaj živeči prebivalci zaradi nevarnosti terorističnih napadov in eventuelne eksplozije le tega.

Alpe Adria Green-u, ter še nekaterim posameznikom je uspelo v EU parlamentu – na odboru za peticije, da je projekt – PLINSKI TERMINAL ŽAVLJE, škodljiv za okolje in da je nevaren za prebivalce, zaradi tega so investitorji obrali drugo pot. Z močnim lobiranjem tako Italijanske politike so prepričali EU komisijo za energetiko, da je zaradi prepovedi ali omejene izgradnje nukleark in termo- elektrarn v EU, plinski terminal ključnega pomena za nemoteno zagotavljanje zadostne količine energije za Nemčijo, Madžarsko, Avstrijo ter še nekaterih drugih držav, dodala na predlog prioritet skupnega energetskega pomena za Evropo, tudi plinski terminal v Žavljah.

Predsednik Alpe Adria Green:                           

Vojko Bernard

clip_image002[4]

Alpe Adria Green – mednarodna organizacija za zaščito okolja in narave Slovenija, Hrvaška, Italija, Srbija, Vojvodina, Makedonija, Bosna in Hercegovina ter Kosovo.
V Sloveniji delujemo kot društvo v javnem interesu za zašito okolja in v javnem interesu za zašito narave.
Naslov: Prešernova 26, 4270 Jesenice, Slovenija, EU.
TTK: SI56 9067 2000 0636 284, Mat.št:1173120000, DŠ: 78020239.
GMS: 051 311 450/ Tel: +386 4583 6640

.

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.