ODPRTO PISMO MINISTRU MKO – Plinovod Ajdovščina/ Lucija = zmanjšanje rabe fosilnih energentov za 20%


clip_image002

Alpe Adria Green

Prešernova 26, 4270 Jesenice, Slovenija, EU

REPUBLIKA SLOVENIJA

g. Dejan Židan

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje

ODPRTO PISMO

Plinovod Ajdovščina/ Lucija = zmanjšanje rabe fosilnih energentov za 20%

Evropska skupnost je z Direktivo 2009/28/ES zapovedala svojim članom zmanjšanje rabe fosilnih goriv za 20% in povečanje rabe obnovljivih virov energije za 20%, vse pa zaradi celokupnega zmanjšanje toplogrednih izpustov za 20% do leta 2020. V nadaljevanju, do leta 2030, pa se predvideva povečanje zmanjšanje za 30%.

Vlada RS je izdala uredbo o prostorskem načrtu za plinovod Ajdovščina/Lucija in tudi na ARSO se je pričel postopek pridobivanja okoljskega soglasja, kateri sicer še ni zaključen, na podlagi česar, naj bi se pričela izgradnja plinovoda.

Evropska direktiva za merilo zmanjšanja uporablja stanje v posamezni državi za leto 1990. Zagotovo smo v Sloveniji izvedli in razširili plinovodno omrežje, gradimo novo toplarno z rabo premoga, torej za vsako gradnjo infrastrukturnih projektov povečujemo rabo fosilnih energentov.

Ker dejavnost naše NVO ni samo izvajanje nadzora nad varovanjem narave, je  tudi preventivna dejavnost na tem področju. Tako ugotavljamo, da z razširitvijo plinskega omrežja po Sloveniji širimo distribucijo zemeljskega plina.

Zato postavljamo Javno vprašanje  Dejanu Židanu, pristojnemu ministru za okolje v kabinetu vlade RS:

Kako bomo izvajali Direktivo Evropske Skupnosti za 20%  zmanjšanja rabe fosilnih goriv, če planiramo poleg energetskih objektov na fosilna goriva v izgradnji še razširitev plinovodov po Sloveniji ???

Predsednik Alpe Adria Green:

Vojko Bernard

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.