NE plinskemu terminalu v Žavljah


IZJAVA ZA JAVNOST

 

NE plinskemu terminalu v Žavljah

Pred obiskom v Ljubljani Predsednice obmejne Italijanske dežele Furlanije-Juiljske krajine Debora Serracchiani posegla na pobudo svetnika Slovenske skupnosti Igorja Gabrovca.

 

Prvič po izvolitvi Debore Serracchiani za predsednico Furlanije-Julijske krajine se je deželna Italijanska vlada 09. Julija 2013, uradno opredelila proti plinskemu terminalu pri Žavljah. Deželni odbor se je za to odločil pred obiskom Serracchianijeve v Ljubljani, kjer se bo med drugim srečala s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem. Vlada FJK meni da je plinski terminal v popolnem nasprotju z razvojem tržaškega pristanišča, proti njemu pa so se opredelile vse krajevne uprave, poudarja predsednica, ki je za odgovor svetniku Slovenske skupnosti Igorju Gabrovcu včeraj v deželnem svetu FJK pooblastila odbornico Saro Vito. Gabrovec je zadovoljen s stališčem deželne uprave, ki je s prejšnjim predsednikom Renzom Tondom sprva podpirala žaveljski plinski terminal, na pritisk ljudi in tržaških uprav je potem spremenila mnenje. Podobno je naredila tudi italijanska vlada Maria Montija, ko je okoljski minister Corrado Clini naročil novo okoljevarstveno ekspertizo o terminalu. Nova Italijanska vlada predsednika Enrica Lette se o žaveljskem projektu še ni opredelila in še vedno podpira listo prioritet EU skupnega pomena za energetiko (PCI).

Naj spomnimo, da je AAG  24.06.2013 komisarju za energetiko pri EU komisiji, g. Güntherju Oettingerju, poslali peticijo »PROTI POTRDITVI UMESTITVE PROJEKTA PLINSKI TERMINALI ŽAVLJE NA EVROPSKO LISTO PRIORITET SKUPNEGA POMENA (PCI)«. mednarodne okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green ter neposredno ekološko, varstveno ter ekonomsko ogroženih obalnih slovenskih občin Koper, Piran in Izola ter obmejne Italijanske občine Milje v tržaškem zalivu. Peticija je bila poslana zaradi predvidene izgradnje plinskih terminalov v tem zalivu, ki jih nameravajo potrditi na EU listo prioritet skupnega pomena za energetiko (PCI). Peticijo je podprla tudi luka Koper (Kopersko pristanišče) zaradi ekonomskih ter razvojnih vzrokov, ker bi postavitev teh plinskih terminalov ogrozilo njen obstoj, saj je locirana na isti oddaljenosti od predvidenih plinskih terminalov kot luka Trst, zaradi katere so tudi začasno zamrznili okoljevarstveno dovoljenje. S postavitvijo plinskih terminalov bi, ravno tako kot luko Trst, ekonomsko uničili luko Koper, ki je edina slovenska luka in država Slovenija tega preprosto ne more dovoliti, saj ne bi bila več pomorska država. Peticijo je podprlo tudi več kot 400 članov AAG in podpornikov AAG iz obeh strani meje Slovenija – Italija.

Predsednik Alpe Adria Green:                            Jesenice / Trst: 10.07.2013

Vojko Bernard

Debora Serracchiani (predsednik dežele Furlanije Julijske krajine) in Borut Pahor (predsednik Republike Slovenije).  (Ljubljana 10/07/13)

Debora Serracchiani (predsednica dežele Furlanije Julijske krajine) in Borut Pahor (predsednik Republike Slovenije).(Ljubljana 07/10/13)

ŠE VEDNO LAHKO PODPIŠETE PETICIJO:

https://www.openpetition.de/petition/online/peticija-proti-potrditvi-umestitve-projekta-plinski-terminali-avlje-na-evropsko-listo-prioritet-sku

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.