Erjavec in Serracchianijeva proti plinskim terminalom v Tržaškem zalivu


Ljubljana – Minister za zunanje zadeve Karel Erjavec je v Ljubljani gostil predsednico dežele Furlanija-Julijska krajina Deboro Serracchiani, ki tudi nasprotuje izgradnji plinskih terminalov v Tržaškem zalivu.

Erjavec je poudaril, da imata Slovenija in FJK glede plinskih terminalov v Tržaškem zalivu podobne poglede. "Severni Jadran je zelo občutljiv biotop," je poudaril Erjavec. Serracchianijeva je izrazila jasno nasprotovanje postavitvi terminalov, saj severni Jadran ne nudi primernih pogojev in kapacitet, terminal pa bi tudi onemogočal razvoj pomorskega prometa. V zvezi s tem je, kot je poudarila, pisala tudi italijanski vladi ter Evropski komisiji. "Naše mnenje je pomembno, ni pa zadostno, zato sem ministra prosila, da nas podpre v Bruslju," je pojasnila.
V zvezi s terminali sta Erjavec in Serracchianijeva odgovorila tudi na novinarsko vprašanje o stališču glede možnosti, da bi plinski terminal postavila Hrvaška na otoku Krk. "Glede konkretnih projektov na Hrvaškem se nisva pogovarjala, dejstvo pa je, da morajo, ko gre za posege v severni Jadran, sodelovati vse tri države," je poudaril slovenski zunanji minister.
Erjavec je dodal, da Slovenija ni načelno proti tovrstnim investicijam. A glavna osnova za presojo morajo biti "naravovarstveni, okoljski vplivi, zlasti na zdravje ljudi in na varnost", je poudaril. Investicije morajo biti tudi takšne, da ohranjajo Jadran kot naravni vir. Predsednica FJK je pojasnila, da je z italijanskim okoljskim ministrom Andreo Orlandom že govorila o iniciativi, da bi v Trstu na to temo organizirali srečanje med ministri Italije, Slovenije, Hrvaške in Avstrije.

Odnosi dobri in prijateljski

Sicer je Erjavec ocenil, da so odnosi med Slovenijo in FJK "dobri in prijateljski" ter da imata obe strani mnogo skupnih interesov tako na političnem, gospodarskem kot tudi na drugih področjih. Povezujeta ju tudi manjšini, je spomnil Erjavec. "Ocena je, da se ti odnosi dobro razvijajo, da se za obe manjšini dobro skrbi. Seveda, v življenju so vedno tudi kakšne težave, vendar ugotavljava, da jih uspešno rešujemo," pravi Erjavec.
Minister je izpostavil tudi gospodarsko sodelovanje, ki je po njegovem mnenju izjemnega pomena. Blagovna menjava Slovenije z Italijo je vredna skoraj 6,5 milijarde evrov, od tega menjava s FJK dosega 730 milijonov evrov. Erjavec je s sogovornico tudi ugotavljal, da obstaja veliko možnosti za nadaljnjo poglobitev sodelovanja.

Posebna pozornost regionalnemu sodelovanju

Predsednico avtonomne dežele je že dopoldne sprejel predsednik republike Borut Pahor, kasneje pa še premierka Alenka Bratušek. Kot so sporočili iz kabineta premierke, sta sogovornici posebno pozornost namenili regionalnemu sodelovanju in se dogovorili, da se bodo aktivnosti v okviru različnih čezmejnih pobud, kot je na primer Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje, okrepile.
V zvezi z obiskom Serracchianijeve so se oglasili tudi v nevladni organizaciji Alpe Adria Green, kjer pozdravljajo stališče vlade FJK glede plinskih terminalov. Spomnili so tudi na peticijo proti potrditvi umestitve projekta terminala Žavlje, ki so jo poslali evropskemu komisarju za energetiko Güntherju Oettingerju. Peticijo je med drugim podprla tudi Luka Koper, saj bi "postavitev teh plinskih terminalov ogrozila njen obstoj", izpostavljajo v organizaciji.

Plinski terminal v Žavljah še korak bližje dejanski gradnji

Plinski terminal v Žavljah še korak bližje dejanski gradnji

Plinskemu terminalu v Žavljah se je uspelo uvrstiti na evropsko listo prioritet skupnega pomena, ker se pri tem upoštevajo le energetsko-ekonomski, ne pa tudi okoljski kriteriji.

STA

 

ŠE VEDNO LAHKO PODPIŠETE PETICIJO:

https://www.openpetition.de/petition/online/peticija-proti-potrditvi-umestitve-projekta-plinski-terminali-avlje-na-evropsko-listo-prioritet-sku

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.