SADISTIČEN NAPAD NA KAMARŠKI KOBILI V NARAVNEM REZERVATU ŠKOCJANSKI ZATOK


SADISTIČEN NAPAD NA KAMARŠKI KOBILI V NARAVNEM REZERVATU ŠKOCJANSKI ZATOK

Sporočilo za javnost:

SADISTIČEN NAPAD NA KAMARŠKI KOBILI V NARAVNEM

REZERVATU ŠKOCJANSKI ZATOK – NAPAD NA VARSTVO NARAVE

V SLOVENIJI?

Koper, 8.7.2013

V petek, 5.7.2013, je bil naravni rezervat Škocjanski zatok priča grozljivemu dogodku. Neznanci so v času popoldanske vročine, ko živali počivajo in ni obiskovalcev, napadli in sadistično mučili dve od treh kamarških kobil. Pri tem je žrebička Cabidoule, ki smo jo iz Francije pripeljali pred tremi tedni, utrpela hude vrezne rane po glavi in nogah, starejša Rižana, ki je v naravnem rezervatu že od leta 2008, pa je bila poškodovana po trupu. Oskrbnik Aleš Marsič ju je našel v mlaki krvi okoli 19. ure, ko je prišel v naravni rezervat zaradi redne oskrbe pašnih živali. O dogodku smo nemudoma obvestili policijo in veterinarje in obe ranjeni živali po nudenju prve pomoči na terenu nemudoma odpeljali na kliniko Veterinarske fakultete UL, kjer so jima v noči s petka na soboto oskrbeli in zašili preštevilne rane in kjer ostajata v veterinarski oskrbi. Motiv in storilci tega sadističnega napada na nedolžni živali niso poznani, primer pa preiskujejo koprski kriminalisti.

Kamarški konji in podolsko govedo v naravnem rezervatu Škocjanski zatok s pašo pomagajo vzdrževati vegetacijsko ravnovesje sladkovodnega dela rezervata. Prosto se pasejo na območju Bertoške bonifike, ki je v ta namen ograjeno s pašno ograjo in električnim pastirjem. Sredi junija smo v rezervat naselili še dve novi kamarški kobili, žrebičko Cabidoule in Falisco, ki sta bili od dogodku še v fazi privajanja na novi dom, zato ju tudi še nismo predstavili javnosti. Trenutno je potekala socializacija vseh treh kobil, ki so bile v ta namen zaprte v ogradi, oskrbnik pa je z njimi delal 5-6 ur dnevno.

Neznani storilci so za svoje izprijeno dejanje izkoristili popoldansko vročino, ki je za celotni rezervat čas počitka. Z neznanim ostrim predmetom so živalima zadali številne globoke rane, tako da sta bili ob prihodu oskrbnika povsem krvavi in ni bilo jasno, če bo mala Cabidoule, ki so jo porezali privezano in je utrpela hude poškodbe glave, sploh preživela.

Po 19. uri je stekla hitra reševalna akcija ter policijska preiskava. Na pomoč so nam prihiteli veterinarji in bližnji rejci živali, ki se jim za hitro posredovanje iskreno zahvaljujemo. Okoli 1. ure ponoči sta bili obe kobili že na kliniki Veterinarske fakultete UL, kjer so ju najprej nekaj ur spirali, potem pa jima je asist.dr. Vesna Kadunc Kos ob lokalnih anestezijah do jutra zašila rane. Strokovnjaki so potrdili, da gre nedvomno za vrezne rane, situacija na kraju dogodka pa kaže, da je le-te nedvomno povzročil človek z ostrim orodjem, in da so napad divje živali, spopad med samimi konji ali poškodbe na ograji in drugi pašni infrastrukturi povsem izključene.

Dogodek se je zgodil na območju državnega naravnega rezervata, namenjenega varstvu narave, s katerim upravlja DOPPS. DOPPS je nevladna naravovarstvena organizacija. V družbi izpostavljamo številne primere kršitev zakonodaje in skrbimo za spoštovanje reda pravne države. »V preteklosti smo bili zaradi dela že deležni manjših groženj. Ta dogodek doživljamo kot napad na naše delo – delo civilne družbe na področju varstva narave«, je povedal Damijan Denac, direktor DOPPS.

Kobili se danes počutita bolje, sta izven smrtne nevarnosti in kaže, da bosta fizično vendarle okrevali. Kako globoke pa so psihične rane, ki jima jih je zadala človeška izprijenost, pa bomo še videli?

Vse tiste, ki imate kakršnokoli informacijo ali opažanje, ki bi lahko koristilo poteku preiskave, prosimo, da le-to posredujete Policijski postaji Koper.

Alpe Adria Green se v celoti pridružuje mnenju Damijana Denaca, direktorju DOPPS-a.

poškodbe na glavi žrebičke Cabidoule pred šivanjem na kliniki

Poskodbe_na_glavi_zrebicke_Cabidoule_vir_arhiv_Veterinarske_fakultete_UL

okrvavljena ograja in ostanek vrvi, ki jo je Cabidoule pretrgala med mučenjem

prizorisce_dogodka_vir_arhiv_Primorskih_novic

 

Rižana in Cabidoule danes, 8.7., na okrevanju na kliniki

Rižana_in_Cabidoule_danes,8.7.,na okrevanju_na_kliniki_vir_arhiv_DOPPS

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.