PLINSKI TERMINALI V TRŽAŠKEM ZALIVU: Odločitev bo sprejeta jeseni


Odločitev bo sprejeta jeseni

Vir / Avtor: DNEVNIK/mk

2. julij 2013 (nazadnje spremenjeno: 9:00 1. julij 2013)

Oznake: Okolje, Terminal Žavlje

Konec septembra oziroma na začetku oktobra bo predvidoma odločeno, ali bo plinski terminal v Žavljah postal evropski projekt skupnega interesa. V tem primeru ga okoljski argumenti načeloma ne bodo mogli več ustaviti.

Konec septembra oziroma na začetku oktobra bo predvidoma odločeno, ali bo plinski terminal v Žavljah postal evropski projekt skupnega interesa. (Foto: Tomaž Skale)

Ali bo plinski terminal v Žavljah dokončno potrjen na evropski listi projektov skupnega interesa (PCI), kar bi pomenilo, da gradnje načeloma ne bo več mogoče preprečiti, bo predvidoma znano konec septembra ali v začetku oktobra. Odločitev bo zapisana v uredbi evropske komisije, so nam pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo in prostor (MZIP).

Najkasneje takrat se bo iztekla tudi šestmesečna zamrznitev okoljevarstvenega soglasja za terminal, ki jo je v začetku aprila sprejel takratni italijanski minister za okolje Corrado Clini. Ob tem je investitorju, italijanskemu podjetju Gas Natural Rigassificazione Italia, postavil dva pogoja za gradnjo terminala: da se najde nova lokacija, ki ne bo motila razvoja tržaškega pristanišča, ali spremeni prostorski načrt pristanišča. Uprava pristanišča se je namreč terminalu odločno postavila po robu, saj je presodila, da bi ob že tako gostem ladijskem prometu v Tržaškem zalivu plinski tankerji, ki bi ob vsakem prihodu za nekaj ur ustavili ladijski promet, povzročili nemogoče plovne razmere v pristanišču.

Če bodo tri evropske institucije – komisija, parlament in svet – žaveljski terminal skupaj s pripadajočim plinovodom dokončno potrdile kot projekt PCI, bo ne glede na vsa nasprotovanja slej ko prej zgrajen, so takrat zatrdili na MZIP. Pet tožb, ki so jih zaradi domnevnih nepravilnosti v postopkih presoje okoljskih vplivov terminala na italijansko upravno sodišče v Rimu vložile italijanske lokalne skupnosti in nevladne organizacije, pridružili pa sta se jim tudi občina Koper in Republika Slovenija, po pojasnilih ministrstva pri izbiri projektov PCI ne igra nobene vloge. Kajti razume se, da je bilo nasprotovanje javnosti upoštevano pri celoviti presoji vplivov projekta na okolje, na »tem področju pa pristojno italijansko ministrstvo trdi, da so bili vsi postopki izpeljani korektno in da negativnih vplivov ni«.

Temu oporekajo nasprotniki gradnje, med katerimi je še posebno glasna nevladna organizacija Alpe Adria Green (AAG), ki se je zato že večkrat obrnila tudi na evropskega okoljskega komisarjaJaneza Potočnika. Ta vedno znova sporoča, da bo izpolnjevanje evropskih okoljskih zahtev mogoče preveriti šele, ko bodo italijanski organi izdali končno soglasje za gradnjo različnih delov projekta. Medtem so župan izolske občine Igor Kolenc, župan piranske občine Peter Bossman in podžupan občine Koper Danijel Cep pred kratkim podpisali peticijo AAG proti umestitvi plinskega terminala Žavlje na evropsko listo prioritet skupnega pomena.mk

ŠE VEDNO LAHKO PODPIŠETE PETICIJO:

https://www.openpetition.de/petition/online/peticija-proti-potrditvi-umestitve-projekta-plinski-terminali-avlje-na-evropsko-listo-prioritet-sku

OGLEJTE SI KAJ POVZROČI EKSPLOZIJA CISTERNE, EKSPLOZIJA PLINSKEGA TERMINALA BI BILA POVSEM DRUGAČNA IN BI OGROZILA VSE OKOLIŠKO PREBIVALSTVO!!!

Alpe Adria Green – mednarodna organizacija za zaščito okolja in narave

TTK: SI56 9067 2000 0636 284, Mat.št:1173120000, DŠ: 78020239.

V Sloveniji delujemo po odločbah Ministrstva za Kmetijstvo in Okolje kot nevladna javnem interesu na področju okolja in narave

Prešernova 26, 4270 Jesenice,Slovenija, EU; GMS: (386)051 311 450/ Tel: +386 4583 6640

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.