PETICIJA PROTI POTRDITVI UMESTITVE PROJEKTA PLINSKI TERMINALI ŽAVLJE NA EVROPSKO LISTO PRIORITET SKUPNEGA POMENA (PCI), POSLANA V BRUSELJ


clip_image002

Alpe Adria Green

Prešernova 26, 4270 Jesenice, Slovenija, EU

IZJAVA ZA JAVNOST

PETICIJA PROTI POTRDITVI UMESTITVE PROJEKTA PLINSKI TERMINALI ŽAVLJE NA EVROPSKO LISTO PRIORITET SKUPNEGA POMENA (PCI)

V ponedeljek 24.06.2013 smo komisarju za energetiko pri EU komisiji, g. Güntherju Oettingerju, poslali peticijo »PROTI POTRDITVI UMESTITVE PROJEKTA PLINSKI TERMINALI ŽAVLJE NA EVROPSKO LISTO PRIORITET SKUPNEGA POMENA (PCI)«. mednarodne okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green ter neposredno ekološko, varstveno ter ekonomsko ogroženih obalnih slovenskih občin Koper, Piran in Izola ter obmejne Italijanske občine Milje v tržaškem zalivu. Peticija je bila poslana zaradi predvidene izgradnje plinskih terminalov v tem zalivu, ki jih nameravajo potrditi na EU listo prioritet skupnega pomena za energetiko (PCI). Peticijo je podprla tudi luka Koper (Kopersko pristanišče) zaradi ekonomskih ter razvojnih vzrokov, ker bi postavitev teh plinskih terminalov ogrozilo njen obstoj, saj je locirana na isti oddaljenosti od predvidenih plinskih terminalov kot luka Trst, zaradi katere so tudi začasno zamrznili okoljevarstveno dovoljenje. S postavitvijo plinskih terminalov bi, ravno tako kot luko Trst, ekonomsko uničili luko Koper, ki je edina slovenska luka in država Slovenija tega preprosto ne more dovoliti, saj ne bi bila več pomorska država. Peticijo je podprlo tudi več kot 350 članov AAG in podpornikov AAG iz obeh strani meje Slovenija – Italija.

Podpisniki te peticije,smo pozvali g. komisarja Güntherja Oettingerja, komisijo za energetiko ter člane delovne skupine Povezave sever-jug za plin za centralno-vzhodno in jugo-vzhodno Evrope, naj zavrnejo umestitev predlaganega projekta LNG Žavlje in plinovoda na EU listo prioritet skupnega pomena za energetiko (PCI) ter ga dokončno brišejo s tega seznama.

Peticijo »PROTI POTRDITVI UMESTITVE PROJEKTA PLINSKI TERMINALI ŽAVLJE NA EVROPSKO LISTO PRIORITET SKUPNEGA POMENA (PCI)«., smo v vednost poslali še predsedniku Evropske komisije g. Joséu Manueul Barrosou, predsednik Evropskega parlamenta g. Jerzyu Buzeku ter predsedniku Sveta Evropske Unije g. Vanu Rompuyu.

Predsednik Alpe Adria Green: Na Jesenicah: 26.06.2013

Vojko Bernard

terminali - ne HVALA_NEW

clip_image002[4]

Alpe Adria Green – mednarodna organizacija za zaščito okolja in narave Slovenija, Hrvaška, Italija, Srbija, Vojvodina, Makedonija, Bosna in Hercegovina. V Sloveniji delujemo kot društvo v javnem interesu za zašito okolja in v javnem interesu za zašito narave. Naslov: Prešernova 26, 4270 Jesenice, Slovenija, EU. SI56 9067 2000 0636 284, Mat.št:1173120000, DŠ: 78020239. GMS: 051 311 450/ Tel: +386 4583 6640

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.