Peticija proti plinskim terminalom Žavlje 18.06.2013 podpisana s strani županov obalnih občin!


Peticija proti plinskim terminalom Žavlje

18.06.2013

Peticija proti plinskim terminalom Žavlje

Danes so v Pretorski palači župan Občine Izola Igor Kolenc, župan Občine Piran Peter Bossman in podžupan Mestne občine Koper Danijel Cep podpisali Peticijo proti potrditvi umestitve projekta Plinski terminali Žavlje na evropsko listo prioritet skupnega pomena, s čimer so še enkrat potrdili, da si tako prebivalci kot tudi lokalna oblast na tem območju terminalov ne želi.
Sicer so to stališče občine, tudi italijanske in hrvaške, izrazile ob več priložnostih, vendar je investitor, Gas Natural Rigassificazione Italia ne glede na nasprotovanja in okoljska vprašanja uspel projekt v Žavljah uvrstiti na listo prioritet skupnega pomena. S podpisom peticije želijo vse tri občine, skupaj z Alpe Adria Green – mednarodno organizacijo za zaščito okolja, preprečiti, da bi Evropska komi sija, parlament in svet projekt potrdile ter mu tako odprle vrata do realizacije.
»To je dokaz, da je kapital močnejši ob volje in želje ljudi, ki živijo na tem območju,« je potezo investitorja komentiral podžupan koprske občine in opozoril,  da v Gas Naturalu, kljub nasprotovanju javnosti in politike potihem postopke peljeljo dalje. Pridružil pa se mu je tudi župan Občine Izola Igor Kolenc, ki je dejanje označil za »posiljevanje kapitala, interesa profita nad interesom ljudi«. Podobnega mnenja je bil tudi župan Občine Piran Peter Bossman, ki je še enkrat spomnil, zakaj si terminalov na tem območju ne želimo in jih tudi ne potrebujemo, vsi trije pa so si bili enotni, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da projekt v Žavljah in bližnji okolici ne bo ugledal luč sveta.

V Italijanščini in Slovenščini

Peticijo proti potrditvi umestitve projekta Plinski terminali Žavlje na evropsko listo prioritet skupnega pomena lahko podpišete na:

https://www.openpetition.de/petition/online/peticija-proti-potrditvi-umestitve-projekta-plinski-terminali-avlje-na-evropsko-listo-prioritet-sku

Župani treh obalnih občin, v imenu koprskega župana pa podžupan Danijel Cep, so danes podpisali Peticijo proti potrditvi umestitve projekta Plinski terminal Žavlje na evropsko listo prioritet skupnega pomena, ki so jo podpisali tudi v mednarodni organizaciji za zaščito okolja in narave Alpe Adria Green. Kljub ostremu nasprotovanju prebivalcev in lokalnih oblasti je namreč investitorju, italijanskemu podjetju Gas Natural, konec februarja uspelo projekt uvrstiti na listo evropskih prioritet skupnega pomena. To pomeni, da v primeru da v začetku julija evropska komisija, parlament in svet potrdijo projekt, bo ta ne glede na odzive javnosti in na pereča okoljska vprašanja lahko kadarkoli realiziran. Izolski župan Igor Kolenc ob tem poudarja:

“>

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.