Mediji o nas–novinarska konferenca “PLINSKI TERMINALI–NE HVALA”


IMG_0225

Posnetek je v Italijanskem in slovenskem jeziku!!!

  • 14.06.2013 Il Piccolo /Cronaca /Mobilitazione in Slovenia, firme contro il rigassificatore

Mobilitazione in Slovenia, firme contro il rigassificatore

Un’associazione ambientalista attacca sia la politica italiana sia i partiti di Lubiana: «Non fanno abbastanza per impedire che l’impianto di Zaule possa entrare nella lista europea delle priorità infrastrutturali»

In Slovenia l’associazione ambientalista Alpe-Adria Green (Aag) ha cominciato a raccogliere firme per una petizione con cui impedire l’inclusione del rigassificatore di Zaule – progettato dalla spagnola Gas Natural – nella lista dei progetti prioritari di interesse comune (Pci).

Vojko Bernard, presidente di Aag, ha dichiarato in una conferenza stampa a Capodistria, che nonostante il governo italiano abbia momentaneamente accantonato l’idea del rigassificatore, un’inclusione dello stesso nella lista europea significherebbe un via libera di fatto alla costruzione sia del terminale on-shore che di quello off-shore.

Bernard ha espresso in merito anche una critica verso la politica slovena imputandole di non interessata abbastanza al tema dei rigassificatori nel golfo triestino. «È evidente come la Slovenia, ovvero i partiti, siano indifferenti al destino di questo lembo dell’Adriatico e alla sicurezza degli abitanti di questa zona» ha concluso Bernard.

IMG_0224

Zdaj je zadnji čas za ukrepanje proti gradnji plinskih terminalov, sicer bo prepozno, opozarjajo v AAG

vsi članki

Aktualno v Obalno-kraški regiji

14.06.2013

Mednarodna okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green je danes v Kopru predstavila razloge za peticijo, s katero želijo ponovno ustaviti projekt umestitve plinskih terminalov v Žavljah in Tržaškem zalivu na evropsko listo prioritetnega pomena. Če v tem uspejo, bodo terminali postavljeni, saj Slovenija v komisiji, ki o tem odloča, nima pravice veta, je pojasnil prvi mož iniciative AAG Vojko Bernard. Ob tem je predstavnik gibanja Amici del Golfo Roberto Giurastante dodal, da je tržaško pristanišče kot prosta cona izven jurisdikcije italijanske vlade in s tem tudi evropskih predpisov. V primeru postavitve terminalov bosta Natural gas in vlada v Rimu kršili tudi mirovno pogodbo. Gre očitno za ekonomsko vojno in v tem trenutku gre pri peticiji v boju proti terminalom za biti ali ne biti, je pojasnil vodja koprskega dela organizacije Alpe Adria Greeen in prvi mož Zelenih Kopra Franc Malečkar:

Sicer pa je bilo o tem govore med obiskom premierke Bratuškove v Rimu, na obisk v Trst pa prihaja tudi ruski predsednik Putin, kar pomeni, da gre za željo, da bi to območje postalo prednostno pri distribuciji plina po ceveh in po morju, je dodal Malečkar. Zato je zdaj zadnji čas za ukrepe, sicer bo prepozno.

petek, 14. junij 2013

AAG: Politikom je vseeno za Žavlje

Okoljevarstvena organizacija AAG je pred dnevi sprožila peticijo, s katero bi preprečila uvrstitev plinskega terminala v Žavljah na evropsko listo prioritet skupnega pomena. Predsednik AAG Vojko Bernard ugotavlja, da se slovenski politiki razen nekaj izjem niso odzvali, kar kaže, da je političnim strankam vseeno, kaj se bo zgodilo na tem območju.

Franc Malečkar je opozoril, da je treba gradnjo terminalov ustaviti zdaj

Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Čeprav je projekt italijanska vlada začasno zamrznila, pa z uvrstitvijo žaveljskega uplinjevalnika na omenjeni seznam nobeno nasprotovanje ali negativna okoljevarstvena dovoljenja ne bi več mogli zaustaviti gradnje tako zemeljskega plinskega terminala kot tako imenovanega off shore terminala sredi Tržaškega zaliva, je na današnji novinarski konferenci v Kopru ponovno izpostavil predsednik Alpe Adria Green (AAG) Vojko Bernard.

Na njihova opozorila se že v preteklosti slovenske oblasti niso odzvale. Zadnji njihov poziv k podpori peticiji za zaustavitev tega postopka so naslovili na vse parlamentarne stranke, a niso dobili nobenega odgovora, od slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu pa sta se odzvali le Mojca Kleva Kekuš in Romana Jordan.

“S tem se jasno vidi, kako je državi Sloveniji oziroma političnim strankam vseeno, kaj se bo zgodilo s tem območjem Jadrana in pa z varnostjo prebivalcev na tem območju,” je ocenil Bernard.

Pozivu se bodo po njegovih besedah prihodnji teden pridružile tudi vse tri istrske občine, kar so danes najavili tudi iz Mestne občine Koper.

Ob tem je predsednik AAG omenil, da je Italija poleg plinskih terminalov že začrtala tudi plinovode, ki naj bi se priključili na Južni tok, katerega trasa pa je za nevladne organizacije nesprejemljiva, saj bi potekala tudi na območju Triglavskega narodnega parka.

Tudi Franc Malečkar je opozoril, da je treba gradnjo terminalov ustaviti zdaj, podporo tem prizadevanjem pa je izrazil tudi italijanski okoljevarstvenik iz organizacije Amici del Golfo (Prijatelji zaliva) Giorgio Jercog.

Okoljski aktivist Roberto Giurastante pa je opozoril na mednarodnopravne posledice morebitne gradnje terminalov na širšem območju tržaškega pristanišča. Ne glede na zeleno luč Rima in Bruslja terminalom bi bilo takšne posege namreč mogoče izpodbijati na mednarodnih sodnih ustanovah, je prepričan Giurastante, saj bi to pomenilo kršitev še vedno veljavnih določil mirovnega sporazuma, s katerim so ustanovili Svobodno tržaško ozemlje in obenem določili status tržaškega pristanišča kot svobodnega mednarodnega pristanišča, na katerem italijanska država nima jurisdikcije.

Peticijo proti potrditvi umestitve projekta Plinski terminali Žavlje na evropsko listo prioritet skupnega pomena lahko podpišete na:

https://www.openpetition.de/petition/online/peticija-proti-potrditvi-umestitve-projekta-plinski-terminali-avlje-na-evropsko-listo-prioritet-sku

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.