Poročilo o opravljenih dejavnostih v sklopu Dneva Koper zdravo mesto


clip_image002

Zadeva: Poročilo o opravljenih dejavnostih v sklopu Dneva Koper zdravo mesto

V soboto 25. maja 2013 je v Kopru potekal »Dan zdravja«, ki je potekal v sklopu projekta »Koper zdravo mesto«. Mednarodno društvo Alpe Adria Green je sodelovalo na dogodku in na stojnici predstavilo delovanje društva in prikazalo način merjenja kakovosti zraka z analizatorjem Cerex UV Hound. Zainteresiranim so člani AAG odgovarjali na vprašanja o plinskih terminalih v Žavljah, aktivnostih v zvezi z ugotavljanjem kvalitete zraka, vode in njunega vpliva na zdravje ljudi, živali in rastlin.

Po opravljenih meritvah zraka je AAG opravil analizo pridobljenih podatkov. Poročilo o kvaliteti zraka na področju koprske Taverne je v prilogi.

Na stojnici smo tudi vabili mimoidoče naj se udeležijo predavanja, ki smo ga dne 28.5.2013 organizirali in izvedli v Knjižnici Koper. Predavanje je bilo namenjeno spoznavanju zdravega načina življenja in presne prehrane. Vabilo na predavanje se nahaja v prilogi.

Oba dogodka smo izvedli z največjim veseljem in z zavedanjem, da smo doprinesli k namenu, da je Koper zdravo mesto

Nekaj utrinkov iz stojnice:

clip_image004

clip_image006

clip_image008

Predavanje:

V torek, 28. maja, smo v naši organizaciji, v sklopu aktivnosti Zdravo mesto, organizirali predavanje gospoda Marjana Hervola, ki se že 20 let prehranjuje s presno hrano.
Gospod nam je na zelo nazoren in dinamičen način razložil, zakaj je presna hrana tako zdrava, koliko bolezni nastane zaradi nezdrave prehrane in kako je zelo enostavno poskrbeti za zdravje že samo s tem, da jemo zdravo in živo hrano.
Predavanje je potekalo v prostorih, ki jih ima knjižnica v Čevljarski ulici in se ga je udeležilo približno 30 ljudi. Poslušalci so bili zelo zainteresirani, med predavanjem so veliko spraševali in še na koncu, po dveh urah, kolikor je predavanje trajalo, so se ustavili s predavateljem in hoteli izvedeti še več. Zanimalo jih je, kako zgleda prehranjevalni dan presnojedcev, česa največ poje’, kako prideluje hrano, saj jo v glavnem sam pridela na svojem posestvu. Poleg tega so želeli vedeti, kakšne so lastnosti raznih vrst zelenjave, kako je najlažje preiti na tak način prehranjevanja.
Predavatelj jim je vse razložil, tako da na koncu je bilo vsem jasno, kako se hranijo presnojedci in kako si organizirajo posamezne obroke.
Na koncu predavanja je sledila še degustacija presnih jedi, ki sta jih pripravila g. Hervol in njegova žena. Jedi so bile odlične in zelo nasitne, čeprav porcije niso bile velike. Vsi smo si oblizovali prste in na pladnjih ni ostalo prav nič. Pripravila pa sta nam: presno pito z zelenjavo in sončničnim namazom, brez testa, presno torto z bananami in oreški, jabolčno pito prav tako z oreški in kroglice s suhim sadjem.
Hrana je bila tudi na pogled lepa in vabljiva.
Zadržali smo se še kar nekaj časa z zakoncema Hervol in se pogovarjali o njunem življenju. Nekateri bi si tudi radi ogledali njegovo posestvo, kako prideluje hrano. To bi bilo zanimivo in porodila se je misel, da bi organizirali izlet. Kdove, morda pa naslednjič uspe še kaj takega…

Nekaj utrinkov:

clip_image010

clip_image012

V KOLIKOR ŽELIJO PREBIVALCI KOPRA Z OKOLICO ŽIVETI ŠE NAPREJ V VARNEM IN ZDRAVEM OKOLJU, MORAMO PREPREČITI IZGRADNJO PLINSKIH TERMINALOV, KI JIH ŽELI ZGRADITI ITALIJANSKA STRAN!

PETICIJO PROTI IZGRADNJI PLINSKIH TERMINALOV LAHKO PODPIŠETE NA:

https://www.openpetition.de/petition/online/peticija-proti-potrditvi-umestitve-projekta-plinski-terminali-avlje-na-evropsko-listo-prioritet-sku

image

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.