ODMEVI PO MEDIJIH NA PETICIJO AAG: proti potrditvi umestitve projekta Plinski terminali Žavlje na evropsko listo prioritet skupnega pomena (PCI)


 

MLADINA – DRUŽBA

AAG s peticijo proti uvrstitvi žaveljskega uplinjevalnika na evropsko listo prioritet

9. 6. 2013

Tržaški protest proti terminalu

Tržaški protest proti terminalu

Projektu plinskega terminala v Žavljah se je uspelo uvrstiti na evropsko listo prioritet skupnega pomena in če bo projekt dokončno potrjen, njegove gradnje ne bo preprečilo nobeno nasprotovanje več, opozarjajo v okoljski nevladni organizaciji Alpe Adria Green (AAG). Da bi to preprečili, bodo zbirali podpise za peticijo proti potrditvi projekta. Projekt plinskega terminala v Žavljah pri Trstu, ki mu nasprotujejo tako številne okoljske organizacije kot predstavniki lokalnih oblasti z obeh strani meje, je prejšnji italijanski okoljski minister Corrado Clini aprila za polletno obdobje sicer zamrznil.

Kot zdaj opozarjajo v AAG, pa se je terminalu uspelo uvrstiti na evropsko listo prioritet skupnega pomena. Če bo predvidoma do začetka poletja projekt na listi tudi dokončno potrjen, njegove gradnje ne bo preprečilo nobeno nasprotovanje več. "Ne le to, projekt bo v tem primeru upravičen tudi do evropske finančne pomoči," so pred dnevi izpostavili v sporočilu za javnost.

Investitorju je po navedbah nevladnikov konec februarja ne glede na močno nasprotovanje slovenskih in italijanskih lokalnih oblasti ter nevladnih in drugih organizacij uspelo uvrstiti projekt na listo prioritet skupnega pomena, pri čemer pa so kriteriji presoje za uvrstitev na listo izključno energetsko-ekonomske narave.

"Predlagano listo projektov morajo sicer presoditi še tri evropske institucije – komisija, parlament in svet – vendar bodo tudi te lahko upoštevale le ekonomsko-energetski vidik, ne pa tudi okoljskega," ugotavljajo v AAG.

V organizaciji sicer opozarjajo na druge negativne vidike umestitve terminalov, in sicer so to okoljska in zdravstvena tveganja, vprašljiva pomembnost in ustreznost umestitve terminala za energetsko oskrbo območja, pomisleki o pomorskem prometu v Tržaškem zalivu, varnostna tveganja, neupoštevanje možnih vplivov na območja Nature 2000 v Sloveniji ter nenazadnje tudi sodni zahtevki, ki jih je Slovenija skupaj z nevladnimi organizacijami in predstavniki lokalnih oblasti vložila proti umestitvi terminalov.

V AAG zato pozivajo člane delovne skupine Povezave sever-jug za plin za centralno-vzhodno in jugo-vzhodno Evrope, naj zavrnejo umestitev predlaganega projekta na listo prioritet skupnega pomena, v ta namen pa so pripravili tudi peticijo proti potrditvi umestitve projekta na omenjeno listo. (STA, mh)

Komentarji

alpeadriagreen | 9.6.2013 | 18:50

Peticijo lahko podpišete na: www.openpetition.de

martinove ide | 9.6.2013 | 18:52

Hvala!

martinove ide | 9.6.2013 | 20:44

Peticijo lahko podpišete na: www.openpetition.de

 

ŽURNAL 24 – OKOLJEVARSTVENIKI – Peticija za Žavlje

Plinski terminal. Alpe Adria Green proti uvrstitvi na evropski seznam prioritet.

Nataša Čepar / Koper

 

Alpe Adria Green poziva k podpisu peticije, ki bi preprečila zgraditev plinskega terminala v Žavljah.

(Foto: Alpe Adria Green – mednarodna organizacija za zascito okolja in narave)

"Če bo projekt na seznamu dokončno potrjen, njegove gradnje ne bo preprečilo nobeno nasprotovanje več," pravijo v okoljevarstveni organizaciji Alpe Adria Green, ki poziva k podpisu peticije proti potrditvi umestitve plinskega terminala Žavlje na evropski seznam prioritet skupnega pomena.

Kmalu odločitev

Projekti na omenjenem seznamu se presojajo zgolj z energetsko-ekonomskega, ne pa tudi z okoljskega vidika. Dokončno odločitev o žaveljskem terminalu bodo sprejeli na ravni različnih evropskih ustanov do konca tega oziroma v začetku prihodnjega meseca.

  • Vpliv terminala
    Tržaški zaliv.
    Plinski terminal v Žavljah bi po oceni okoljevarstvenikov prispeval k povečanemu okoljskemu in zdravstvenemu tveganju (povečane vsebnosti živega srebra in klora v morju) ter večjemu tveganju za nastanek pomorskih incidentov.

Evropski komisar za okolje Janez Potočnik po poročanju italijanskih medijev dopušča možnost potrditve projekta na prioritetnem seznamu, pri čemer omenja, da naj bi investitor Gas Natural poiskal novo lokacijo. "To je nerazumljivo, komisarju Potočniku sem tudi sam aprila pisal, naj projekt umakne, saj mu nasprotujeta tako Italija kot Slovenija, torej obe državi, ki se ju projekt tiče. Komu je potem v interesu?" je ogorčen tržaški odvetnik Peter Močnik, ki glede plinskih terminalov zastopa tudi pravni interes naše države.

SIOL.NET POVZEL PO STA:

DNEVNIK: – POVZEL PO STA

PODPIŠETE JO LAHKO NA:

https://www.openpetition.de/petition/online/peticija-proti-potrditvi-umestitve-projekta-plinski-terminali-avlje-na-evropsko-listo-prioritet-sku

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.