Odvoz smeti v “ZELENI PRESTOLNICI”–LJUBLJANI


clip_image002

CIVILNA DRUŽBA

SPODNJI KAŠELJ – PODGRAD – ZALOG

Zalog, 21. april 2013

Spoštovani gospod

Janko Kramžar, direktor

JAVNO PODJETJE SNAGA

snagalj@snaga.si

ZADEVA: odvoz smeti

Spoštovani,

Pišemo vam iz najbolj vzhodnega dela Mestne občine Ljubljana, ki smo seveda tudi izven avtocestnega obroča, ter peto-razredni državljani in zato ste nam konec marca 2013 sporočili, da nam boste smeti odvažali enkrat mesečno.

Danes gledamo zelo neprijetno sliko, kako so zabojniki nenormalno polni, okoli njih pa vreče smeti in še kaj bi se našlo.

Preprosto ne razumemo vašega početja. Še tri tedne nazaj ste odvažali smeti dvakrat tedensko, danes pa le enkrat mesečno. Število prebivalcev je ostalo nespremenjeno, zato ne razumemo vašega razmišljanja. Kaj to pomeni, da državljani preprosto ne smemo več jesti in s tem ne bo niti smeti?

Mar to pomeni, da bodo sedaj položnice nižje, zato ker smeti ne odvažate in bomo sedaj plačevali namesto 19,00 € le že 2,00 €? To tudi pomeni, da nam za letos ni treba več plačevati, saj smo vam že vse plačali.

Ne razumemo, zakaj so vse slovenske akcije, kjer čistimo naravo. Tega preprosto ne rabimo več, ker boste vi poskrbeli, da bo narava še bolj onesnažena, ker ne odvažate smeti. Mar ste za vzgled vzeli Sicilijo?

Ne razumemo niti tega, kaj bodo vaši zaposleni počeli cel mesec, če ne bodo delali? Iz tega sledi, da Javnega podjetja Snaga preprosto ne rabimo več. Osebe, ki so dobile kazen, da morajo opravljati družbeno koristno delo, lahko potemtakem enkrat mesečno odvažajo smeti. Tako bo občina in država veliko prihranila.

Ne razumemo, zakaj ste vsaki individualni hiši navozili zabojnike, v katerimi se ločuje papir, embalaža, bio odpadki in navadni odpadki. Vsak, ki ima individualno hišo, bo tako raje papir zakuril. Bio odpadkov ne bo več metal v vaše zabojnike, pač pa bo naredil kompostnik. Odpadke je tudi nesmiselno ločevati, saj jih ne odvažate in so medsebojno vsi pomešani. Ob vašem takšnem razmišljanju gremo več korakov v prazgodovino.

Ne razumemo niti dejstva, kako sami načrtno želite, da bi se pojavljala vedno nova divja odlagališča, saj s svojimi dejanji prav v to silite. Ekološke otoke, ki jih imamo in v zabojnike največ odlagajo »dnevni emigranti«, bodo sedaj te odpadke preprosto metali v naravo. Saj po vaših dejanjih in zapisanem sodeč v primeru iz Slap, boste tako delali. Čudovita prihodnost se nam obeta.

Bio odpadke vozite v Podjetje Koto d. o. o., ki ima bioplinsko napravo. Kot laike nas zanima, kako bo delovala ta bioplinska naprava, če ne dobiva »surovin«? Vi očitno na to niste pomislili, še manj, kdo drugi na državni ravni. Pomembno je, da se izdaja okoljevarstvena dovoljenja vsepovprek.

Niti ne razumemo, zakaj je Ljubljana postavila nov Regijski center za ravnanje z odpadki. Ne vemo, ali je Evropska komisija obveščena, kako stran je vrgla davkoplačevalski denar državljanov Evrope.

Namesto, da bi se znebili Papir Servisa d. o. o., ki je v Mostah, ste dovolili, da vaše smeti (vi ste glede odvažanja preobremenjeni, ker to počnete enkrat mesečno) vozijo še na novo lokacijo na Vevče. Po uporu krajanov, se je kup odpadkov preusmerilo na druge pravne osebe, ki opravljajo delo namesto vas, kam pa ti vozijo odpadke – na Barje? Ali v naravo?

Prav tako ne razumemo dejanja vaših delavcev, da so se v preteklem tednu po naši četrtni skupnosti vozili z osebnimi avtomobili, se ustavljali poleg zabojnikov in na vreče, seveda le-te niso bile v dragih vaših vrečah, lepili nalepke, da so smeti napačno odvržene. Ali nebi bilo bolj sprejemljivo, da bi v tem času vaši delavci pobirali smeti, ne pa nalepke lepili, ker so smeti zaradi vas. Oprostite, gospod Kramžar, kam pa naj ljudje dajo smeti, če ne v zabojnik in ker je ta poln, poleg zabojnika? Vidite vi kakšno drugo rešitev? In zato naj bi meščani kupovali še vaše drage vrečke?

odpadki

Z vašo politiko delovanja se popolnoma ne strinjamo in zato vas pozivamo, da nemudoma začnete odvažati smeti. V vsakem primeru pa se bomo pritožili tudi na evropske institucije, da bodo lahko spoznale, kako lepa je naša prestolnica, ki se poteguje za laskavi naziv »zelene prestolnice«.

S spoštovanjem,

Milan Mirkov,

predsednik

V vednost:

Zoran Janković, župan

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje

Četrtna skupnost Polje

Služba za lokalno samoupravo MOL

Alpe Adria Green

Evropska komisija

V AAG, še vedno pozivamo vse državljane Republike Slovenije, da podprejo z svojim podpisom peticijo: ZA TAKOJŠNJE SPREJETJE EU ​​USTREZNE ZAKONODAJE V DRŽAVNEM ZBORU S PODROČJA OBVLADOVANJA SMRADU, PRAŠNIH DELCEV, DUŠIKOVIH OKSIDOV, FORMALDEHIDA IN DRUGIH ONESNAŽEVAL. Podpise bomo zbirali vse dokler DZ ne bo sprejel tega zakona!

Podpišete jo lahko na spletnem naslovu:

http://www.change.org/petitions/slovensko-ljudstvo-vlada-rs-dr%C5%BEavni-zbor-rs-vsakdo-ima-pravico-zdravega-%C5%BEivljenjskega-okolja-brez-%C5%A1kodljivega-smradu?utm_source=supporter_message&utm_medium=email

Za lepšo in bolj zdravo prihodnost naših otrok!

Predsednik Alpe Adria Green:

Vojko Bernard

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.