IZJAVA ZA JAVNOST AAG – Odziv Vlade RS na peticijo o “smradu”


IZJAVA ZA JAVNOST

Odziv Vlade RS na peticijo o “smradu”

V AAG smo dobili odgovor iz kabineta predsednice vlade, tak kot smo ga pričakovali, saj se mora pri nas vsaka zadeva zaradi birokracije nekajkrat obravnavati. Zakon o smradu je po vaših informacijah obravnavala že vlada leta 2009, vendar ta vlada, kot ostale pred njo nočejo »pobrskati po arhivu« prejšnjih sej vlade iz leta 2009 in napol narejene zadeve speljati do konca!

Prepričani pa smo, če bi sprejeli ustrezno zakonodajo o izpustih škodljivih plinov, ki so tudi v “smradu”, da bi bilo zmanjšali obolevanje ljudi za nekaterimi vrstami rakastih obolenj. Onkološki inštitut ima problem z povečanjem obolelih za rakom in to vseskozi izpostavlja v javnosti, da pa bi sami predlagali spremembe zakonodaje z področja imisij in emisij, ki povzročajo to bolezen pa v AAG še nismo slišali. Res je da je bil sprejet zakon o omejitvi kajenja v javnih prostorih in gostinskih lokalih, ki ga v AAG podpiramo, koliko pa je ta zakon resnično pripomogel k zmanjšanju rakastih obolenj pa žal ni narejene nobene analize. V AAG smo prepričani, da kajenje vpliva samo v omejeni meri na število obolelih, glavni krivec pa so izpusti iz “UMAZANE INDUSTRIJE” in izpusti iz drugih dejavnosti, ki jih zaenkrat zaradi ekonomske situacije v Sloveniji “podpirajo” vse državne institucije. Edini odgovor, ki ga dobimo državljani, ko neko podjetje že na pogled prekorači emisijske vrednosti izpustov, še po naši zastareli zakonodaji je: OBRNITE SE NA INŠPEKCIJSKE SLUŽBE, kako pa te delajo, če sploh kaj pa je splošno znano!

Pred nekaj dnevi smo lahko v enem izmed slovenskih medijev prebrali o težavah na Onkološkem inštitutu. V Alpe Adria Green se strinjamo, da se morajo zmanjšati čakalne dobe na Onkološkem inštitutu za obsevanje bolnikov z RAKOM, ki so nedopustno dolge, bolniki pa bi morali na obsevanje v tujino. Naprave za obsevanje namreč delajo največ 13 ur dnevno. Taka naprava lahko deluje tudi 24 ur na dan, če bi bila le organizacija dela temu prilagojena in če bi bilo dovolj zdravstvenega osebja, bi lahko obsevali na teh napravah najmanj 1/3 več obolelih. Prav tako v zdravstvu zatrjujejo, da denarja za nove aparature ni, po našem mnenju, ki smo ga preverili pri strokovnjakih iz tega področja, pa je krivo le nestrokovno delo z nabavo teh naprav, saj bi že z nakupom ene kvalitetne naprave na leto lahko pokrili vse potrebe v Sloveniji. V kolikor pa bi se ta institucija tudi strokovno zavzemala za spremembo zakonodaje na področju onesnaževanja okolja, da bi zmanjšali obolelost za rakom, pa niti tako velikega števila naprav ne bi rabili.

Zaradi vsega zgoraj navedenega bomo v AAG vztrajali, da se zakon »o smradu«, ki je bil pospravljen v predal zaradi interesa lobija z področja umazane industrije, “smetarskega” lobija in bioplinarskega lobija, čim prej sprejme v Državnem Zboru RS, čeprav imamo že informacijo, da »kmetijstvo« ni najbolj navdušeno nad to peticijo in jo bodo poizkusili na vsak način zaustaviti! Ironija pri vsem tem pa je da kmetijstvo in okolje sodita pod isto ministrstvo, ki ima sedaj, ko mu je Kabinet Predsednice Vlade odstopilo zadevo v odločanje v rokah »škarje in platno«!!!

MWV1.7 0

V AAG, še vedno pozivamo vse državljane Republike Slovenije, da podprejo z svojim podpisom peticijo: ZA TAKOJŠNJE SPREJETJE EU ​​USTREZNE ZAKONODAJE V DRŽAVNEM ZBORU S PODROČJA OBVLADOVANJA SMRADU, PRAŠNIH DELCEV, DUŠIKOVIH OKSIDOV, FORMALDEHIDA IN DRUGIH ONESNAŽEVAL. Podpise bomo zbirali vse dokler DZ ne bo sprejel tega zakona!

Podpišete jo lahko na spletnem naslovu:

http://www.change.org/petitions/slovensko-ljudstvo-vlada-rs-dr%C5%BEavni-zbor-rs-vsakdo-ima-pravico-zdravega-%C5%BEivljenjskega-okolja-brez-%C5%A1kodljivega-smradu?utm_source=supporter_message&utm_medium=email

Za lepšo in bolj zdravo prihodnost naših otrok!

Predsednik Alpe Adria Green:

Vojko Bernard

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.