IZJAVA ZA JAVNOST–AAG poslal peticijo za ureditev zakonodaje vsem odgovornim za to področje v Republiki Sloveniji ter EU komisarju za okolje


 

clip_image002

Alpe Adria Green

Prešernova 26, 4270 Jesenice, Slovenija, EU

IZJAVA ZA JAVNOST

Mednarodna okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green je 15.04.2013 poslala Predsednici Vlade RS, Ministru za Kmetijstvo in okolje RS, Vladi RS, Državnemu zboru RS, Predsedniku Države RS, Državnemu Svetu RS, Uradu Varuha za človekove pravice ter EU Komisarju g. Janezu Potočniku, PETICIJO DRŽAVLJANOV REPUBLIKE SLOVENIJE ZA TAKOJŠNJE SPREJETJE EU-USTREZNE ZAKONODAJE V DRŽAVNEM ZBORU S PODROČJA OBVLADOVANJA SMRADU, PRAŠNIH DELCEV, DUŠIKOVIH OKSIDOV, FORMALDEHIDA IN DRUGIH ONESNAŽEVAL.

Ustave Republike Slovenije, v 72. členu pravi, da ima vsakdo v skladu z zakonom pravico do zdravega življenjskega okolja, ter da država skrbi za zdravo življenjsko okolje. V ta namen naj bi zakon določal pogoje in načine za opravljanje gospodarskih in drugih dejavnosti, ter tudi ob katerih pogojih in v kakšnem obsegu je povzročitelj škode v življenjskem okolju dolžan poravnati škodo. Ne  zagotavljanje tega, pa je močan poseg v osebno integriteto posameznika, saj grobo krši tezo, da ima vsakdo v skladu z zakonom pravico do zdravega življenjskega okolja. V Sloveniji takega zakona ni.

Zaradi zgoraj navedenega smo v Alpe Adria Green napisali zahtevo, ter jo z podpisi podpore državljanov Republike Slovenije o takojšnem sprejemu zakona poslali na gornje naslove. Osnutek že pripravljenega zakona iz tega področja je zaradi interesov lobijev »obležal« v predalu Ministrstva RS za Kmetijstvo in okolje, prejšnjega MOP-a.

Podpise za peticijo je AAG zbirala, med člani in podporniki AAG v elektronski obliki. Podpisi v podporo naši peticiji so bili zbrani preko portala CHANGE ORG: https://www.change.org/petitions/slovensko-ljudstvo-vlada-rs-dr%C5%BEavni-zbor-rs-vsakdo-ima-pravico-zdravega-%C5%BEivljenjskega-okolja-brez-%C5%A1kodljivega-smradu .

V prvi fazi smo zbrali 500 podpisov podpore, podpise pa bomo zbirali vse dokler naša zahteva iz peticije ne bo realizirana. Ravno tako bomo do sprejetja tega zakona povečevali stopnjo pritiska.

ZA ZDRAVO PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

Predsednik Alpe Adria Green Jesenice: 15.04.2013

Vojko Bernard

AAG  fujsmrdi

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.