Jedrski odpadki še vedno prihajajo v Trst


Jedrski odpadki še vedno prihajajo v Trst

V Trst še vedno prihajajo tone toksičnih odpadkov, ki gredo nato v sežigalnico in nato v zrak, ki ga dihamo tudi mi v slovenski Istri. Del odpadkov naj bi bil tudi radioaktiven. Izvor odpadkov je pretežno dežela Campania, kjer ima, kot je znano, svojo roko nad tem segmentom Neapeljska mafija, Camorra. V zadnjem času naj bi se število vlakov s tovrstnim tovorom povečalo, oblasti pa še vedno ne dajejo dovolj odgovorov na to vprašanje, zato so v Trstu konec minulega meseca imeli proteste.

B. M., foto: Dino Lovrencic

10.04.2013 ob 08:00

Da trgovina z odpadki prinaša dober zaslužek, je že obče znano dlje časa. Malo manj je pa znano obalnim prebivalcem, koliko zastrupljenega zraka dihaja dnevno. Do sedaj je prišlo iz Kampanije v Trst že preko 75.000 ton odpadkov sumljivega izvora. Ekološke organizacije, kot so Greenaction in Alpe Adria Green, trdijo tudi, da so toksični in radioaktivni. Da bi opozorili na to problematiko, so se konec minulega meseca zbrali protestniki na Velikem trgu v Trstu (Piazza Unita’ d’Italia), kjer so ostro nastopili proti temu početju.

Odpadki preko tržaške sežigalnice gredo v zrak in tako neposredno onesnažujejo zračni prostor v radiusu 30 do 40 kilometrov od izvora. Tako dejansko vplivajo na zdravje okoli 300.000 prebivalcev obmejnega območja.

Število tumorjev in rakavih bolezni na območju Trsta je skokovito naraslo, prav tako je veliko bolezni dihal na koprskem med otroki, kljub temu da zaradi morskega zraka ne bi smelo biti tako.

Tržaška sežigalnica odpadkov je primer čezmejnega vpliva, ki predstavlja  grožnjo tudi  zdravilišču Debeli Rtič, v katerem se zdravijo otroci! Ta sežigalnica poleg odpadkov iz neposredne okolice sežiga tudi odpadke Kampanije z namenom, da bi pokrila nerentabilno naložbo podjetja Acegas, za kar so pripravljeni v Trstu žrtvovati zdravje italijanskih in slovenskih državljanov, Slovenija pa o tem problemu “modro” molči.

Da se odstranjevanje “mafijskih” odpadkov v tržaški sežigalnici lahko mirno nadaljuje, tudi Italijanske krajevne oblasti in državne ustanove zagotavljajo molk. Postaja pa vse bolj jasno, da je to dobro plačan posel, ki predstavlja rešilni jopič za šibko tržaško gospodarstvo.

AAG je vložil zaradi tega pritožbo na EU komisijo ter EU parlament. Naoisali smo tudi peticijo na odbor za peticije pri EU parlamentu. ODGOVOROV ŠE NI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

POVEZAVA: PISMO SLOVENSKI VLADI: https://alpeadriagreen.wordpress.com/2012/05/16/odpadki-iz-neaplja-bodo-ogrozili-tudi-debeli-rtic/

POSNEL PREDSEDNIK  AAG ITALIJA  Roberto Giurastante

PETICIJA DRŽAVLJANOV REPUBLIKE SLOVENIJE ZA TAKOJŠNJE SPREJETJE EU-USTREZNE ZAKONODAJE V DRŽAVNEM ZBORU S PODROČJA OBVLADOVANJA SMRADU, PRAŠNIH DELCEV, DUŠIKOVIH OKSIDOV, FORMALDEHIDA IN DRUGIH ONESNAŽEVAL, KI BI IMAJO ZA POSLEDICO POVEČANO STOPNJO RAKASTIH OBOLENJ NA PLJUČIH IN DIHALNIH POTEH.
PETICIJO PODPIŠETE NA TEM NASLOVU: – KLIKNITE NA NASLOV!

V IMENU TE IN PRIHODNIH GENERACIJ SE VAM ZAHVALJUJEMO ZA VAŠ PODPIS!

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.