ODPRTO PISMO, svetnice Liste Civilne družbe Sp. Kašelj – Podgrad–Zalog, ZORANU JANKOVIČU


ODPRTO PISMO ŽUPANU NAJLEPŠEGA MESTA NA SVETU:

DIALOG, KI GA NI BILO

V manj kot letu dni, je na pobudo civilnih družb, ki delujejo na območju Četrtne skupnosti Polje prišlo že do druge izredne seje Sveta Četrtne skupnosti Polje. Vzrok: selitev Papir Servisa na Vevško cesto 52.

Četrtna skupnost Polje »uradno« ni prejela o tej zadevi nikakršnega obvestila. Zopet se mi postavlja vprašanje, kje je vloga četrtnih skupnosti v Mestni občini Ljubljana? Ali jih sploh potrebujemo? Uvajalni čas jim je že zdavnaj potekel.

Kaj je to lokalna samouprava, bi znal najbolj povedati prvi mož Službe za lokalno samoupravo, ki si jo predstavlja na povsem svoj način, kjer mu je bližja centralizacija vladanja in nikakor ne decentralizacija.

Svetniki smo tako povsem brez svojega mnenja, kakršnih koli osnovnih pravic, podvrženi njihovim »zafustriranim« idejam … – vse je vodeno »od zgoraj«. Vsaka četrtna skupnost v občini ima svoj sedež. Toda kaj, ko to vemo vsi svetniki in krajani, le župan in prvi mož lokalne skupnosti ne. To sta dokazala na petkovi izredni seji (8. 3. 2013 v hali tiskarne Set d.o. o. Vevče).

»Sprejem« na vhodu je bil pravzaprav začetek vsemu, kar se je v nadaljevanju dogajalo. Ali na ravni četrtne skupnosti res ni bilo možno najti bolj ustreznega prostora? Prostor je namenjen čemu drugemu, ne pa sestajanju župana s krajani. Tudi vodenje se je nadaljevalo v tem stilu. Prav tako tudi vaš monolog župan – že prevečkrat slišano – res ne potrebuje komentarja.

Veseli smo, da ste v Proračun Mestne občine Ljubljana vpisali izgradnjo »industrijske /povezovalne ceste« med Cesto v Prod in industrijsko cono v Zalogu. Toda, kdaj se bo pisalo leto, ko bo zgrajena?

To, kar ste župan dobrega storili za krajane Most in jih podprl, niste storili za nas krajane iz Četrtne skupnosti Polje. Mar niste župan vseh prebivalcev Ljubljane in ne le tistih, katere si sam zamišljate. V čem smo mi na Vzhodu občine tako drugačni, da prestavljate probleme drugih na naša pleča?

Krajani naše četrtne skupnosti podpiramo Moščane in jim želimo, da se bodo čim prej rešili nadloge Papir Servisa, toda prav te nadloge nočemo imeti mi. Vaš način reševanja tega problema kaže na nesposobnost iskanja rešitev. Je kapital pomembnejši od kakovosti življenja vaših krajanov?

Morda pa vseeno. Kot je zapisano v naslovu, sta za dialog potrebna vedno dva. Seveda pa imate vi župan drugačna merila. Enostavno povedano: župan vi nimate potrpljenja, še manj pa volje poslušati drugače mislečih. Ne vem, ali so takšna stališča bližje enoumju ali pa je to višek demokracije?

Le kdaj boste kot župan že enkrat dojeli, da je tudi ta vzhodni del Ljubljane, del najlepšega mesta … Krajani od te samohvale nimamo nič. Obljube, ki so bile izrečene tudi tokrat, so skoraj na meji perverznosti. Kdaj se bodo obljube že enkrat začele konkretizirati? Tudi junija 2012 ste obljubljali začetek izgradnje kanalizacije od Slap do Vevč že za jesen 2012, kako so bili krajani tega veseli. Pa je zapadel prvi sneg in tudi odšel, odšel pa je tudi nasmeh na obrazih ljudi. Danes po devetih mesecih je še vedno vse ostalo nespremenjeno. Obljube so ostale le obljube, še vedno jih delite med krajani … Dobri možje so že odšli …

Ne razumemo vas, kako lahko kot »vrhovni poveljnik« ljubljanskega holdinga dopustite obračunavanje storitev (kanalščina), ki jih mi na obrobju sploh nimamo, razen lepe čistilne naprave, ki si jo lahko že leta in leta samo na zven ogledujemo.

Ne razumemo tudi dejstva, kako zelo se znate potegniti za projekte nekaterih kapitalistov, ki v naše okolje prinašajo le onesnaževanje. Ali bo morda selitev ljubljanskih kraljev ulice v obnovljeno hišo Polje 8 še dodatno obogatilo vsakdanje življenje Četrtne skupnosti Polje?

Vesela sem, da smo svetniki, pa čeprav iz različnih političnih strank, stopili skupaj in sprejeli sklep, da ne želimo imeti Papir Servisa za svojega soseda. Prav tako smo si bili enotni in enakega menja, da so se na ARSU pri izdaji OVD »zelo zmotili«. Imamo regijski center za odpadke in ta dejavnost sodi tja, ne pa med stanovanjsko naselje. Naj javno podjetje kuje dobičke iz smeti, na pa okoljsko neodgovorni zasebniki.

Revolt in jeza krajanov bi morali biti že enkrat dovolj razumljivi vodstveni strukturi Mestne občine Ljubljana, da je takšen način obravnavanja problemov žaljiv in nesprejemljiv za tu živeče ljudi.Prav zaradi vsega zapisanega smo krajani dokazali, da smo še bolj povezani, čeprav plačujemo prispevke za kanalizacijo, pa te nimamo; čeprav plačujemo za ceste, pa jih nimamo; čeprav plačujemo kulturni tolar, pa nam vi župan podirate kulturne domove in zidate gradove v oblakih …

Vaše neizpolnjene obljube, župan, krajane bolj in bolj vsak dan povezujejo. Vedno številčnejši postajamo, ter prepričani, da je z vami nekaj pošteno narobe. Od obljub se pač ne da živeti, mar ne?

SLIKE IZ SEDANJE LOKACIJE(FOTO AAG): https://alpeadriagreen.wordpress.com/2011/08/31/ekoloka-patrulja-aag-alpe-adria-green-na-obmocju-papir-servisa-d-o-o-v-ljubljani/

https://alpeadriagreen.files.wordpress.com/2011/08/prenos-1.jpghttps://alpeadriagreen.files.wordpress.com/2011/08/prenos.jpg

https://alpeadriagreen.files.wordpress.com/2011/08/prenos-5.jpghttps://alpeadriagreen.files.wordpress.com/2011/08/prenos-3.jpg

https://alpeadriagreen.files.wordpress.com/2011/08/prenos-2.jpghttps://alpeadriagreen.files.wordpress.com/2011/08/prenos-6.jpg

PETICIJA AAG:

ZARADI VSE VEČ BOLEZNI, KI SO POSLEDICA EMISIJ IZ  INDUSTRIJSKIH OBRATOV V SLOVENIJI, KI PRIKRITO OGROŽAJO ZRAVJE, PREDSEM PA ZDRAVJE NAŠIH OTROK, SMO SE V AAG ODLOČILI, DA PRIČNEMO ZBIRATI PODPISE SA UREDITEV ZAKONODAJE IZ PODROJA SMRADU!

pirnie-delo.jpg

PETICIJA DRŽAVLJANOV REPUBLIKE SLOVENIJE ZA TAKOJŠNJE SPREJETJE EU-USTREZNE ZAKONODAJE V DRŽAVNEM ZBORU S PODROČJA OBVLADOVANJA SMRADU, PRAŠNIH DELCEV, DUŠIKOVIH OKSIDOV, FORMALDEHIDA IN DRUGIH ONESNAŽEVAL

PETICIJO PODPIŠETE NA TEM NASLOVU:

https://www.change.org/petitions/slovensko-ljudstvo-vlada-rs-dr%C5%BEavni-zbor-rs-vsakdo-ima-pravico-zdravega-%C5%BEivljenjskega-okolja-brez-%C5%A1kodljivega-smradu

V IMENU TE IN PRIHODNIH GENERACIJ SE VAM ZAHVALJUJEMO ZA VAŠ PODPIS!

Predsednik Alpe Adria Green
Vojko Bernard

Alpe Adria Green – mednarodna organizacija za zaščito okolja in narave

TTK: SI56 9067 2000 0636 284, Mat.št:1173120000, DŠ: 78020239.

V Sloveniji delujemo po odločbah Ministrstva za Kmetijstvo in Okolje kot nevladna javnem interesu na področju okolja in narave

Prešernova 26, 4270 Jesenice,Slovenija, EU; GMS: (386)051 311 450/ Tel: +386 4583 6640

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.