Protest zbog hidroelektrana na Limu


15.03.2013

Protest zbog hidroelektrana na Limu

Prijepolje — Na granici Srbije i Crne Gore održan je protestni skup ekologa polimskih opština protiv najavljene gradnje dve hidroelektrane na Limu.

Ilustracija (sxc.hu, arhiva)

Ilustracija (sxc.hu, arhiva)

Nekoliko stotina predstavnika ekoloških društava i nevladinih organizacija iz polimskih opština okupilo se u mestu Kumanica, na protestu pod geslom “Pet do dvanaest za Lim”.

“Dali smo danas dobar primer kako je moguća dobra pogranična saradnja građana, nevladinih organizacija i međunarodne NVO Alpe Adria Green po pitanju zaštite reke Lim. Nadamo se da će to rezultirati odbranom Lima od najavljene gradnje dve brane u njenom toku kroz opštinu Prijepolje i neposredno uz granicu Crne Gore”, rekao je novinarima predsednik NVO Euromost iz Bijelog Polja Alem Mekić.
Na protestnom skupu je rečeno da će se zatražiti reakcija međunarodnih ekoloških i drugih institucija od kojih se očekuje puna pomoć kako bi se zaustavile aktivnosti vezane za izgradnju brana.
Protestni skup “Pet do dvanaest” organizovan je povodom Međunarodnog dana borbe protiv visokih brana, a povod su pripreme kanadske kompanije REV za gradnju dve hidroelektrane na Limu ukupne snage 58 megavata.

PREVOD:

Protest proti izgradnje hidroelektraren na reki LIM

Prijepolje –

Na Srbsko – Črnogorski meji, je bilo 15.03 protestno zmorovanje ekologov iz več držav, proti gradnji dveh hidroelektraren na reki Lim.

 Nekaj sto protestnikov iz ekoloških nevladnih organizacij se je zbralo v Kumanici na protestnem shodu pod geslom »Pet do dvanajte za reko Lim«

  »To je dober primer kako je mogoča dobro sodelovanje med domačini, NVO iz več držav in mednarodne organizacije AAG od katerih se tudi v prihodnje pričakuje, da bodo tudi v prihodnosti sodelovale, da bi zaustavile ta nesmiselen poseg v reko Lim. 
Na protestu smo izpostavili, da bomo še naprej izkali podporo pri drugih mednarodnih ekoloških organizacijah in v drugih svetovnih institucijah, da zaustavimo izgradnjo. 
Protestni shod »PET DO DVANAJSTIH« je bil organiziran na mednarodni dan borbe proti hidroelektrarnam, ker kanadska družba REV hoče zgraditi dve hidroelektrarni na reki Lim, ki bi imele skupno moč 58 megavatov.

Sve više problema zbog deponije na Vasovim vodama: Smeće plovi ka Limu

2013 03 14 CGO T STR xx V01 Z BA DEPONIJA 1 300x168 Sve više problema zbog deponije na Vasovim vodama: Smeće plovi ka Limu.Sve više problema zbog deponije na Vasovim vodama: Smeće plovi ka Limu

FOTO Alpe Adria Green:

clip_image002clip_image004clip_image006clip_image008clip_image010clip_image012

clip_image014clip_image016

clip_image018clip_image006[1]

clip_image020clip_image022

clip_image024lim1

Alpe Adria Green – international org.

Prešernova 26, 4270 Jesenice, Slovenija, EU

NVO »EUROMOST«

Bjelo polje

Jesenice: 09.03.2013

Predmet: Pismo podpore

Zbog organizacijskih razloga nismo u mogučnosti doći 15.03.2013 na vaš prosvjedeni skup protiv izgradnje visokih brana na Limu. Razumijemo vašu uznemirenost, jer sa istim žarom kao i vi, čitava naša međunarodna organizacija, branimo sve rjeke od sličnog zla.

Iako je 21 stoleće u kojem se i vaša zemlja priprema na ulazak u EU, vam moramo reći, da u EU nije ništa bolje u vezi sa problemima, koji su vezani na zaradu na račun prirode.

Čitava međunarona organizacija Alpe Adria Green, u koji je EUROMOST jednakopravna organizacija, uvjek je bila protiv izgradnje hidroelektrara na reki Lim, zato vas i sada čitava organizacija koja radi u 8 zemljama u Evropi, podržava u vašim nastojanjima, da zajedno učuvamo ovu ljepu rijeku Lim našim potomcima.

Predsident Alpe Adria Green international org.:

Vojko Bernard

clip_image002[4]

Alpe Adria Green – mednarodna organizacija za zaščito okolja in narave Slovenija, Hrvaška, Italija, Srbija, Vojvodina, Makedonija, Bosna in Hercegovina.

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.