Izjava za javnost – EU komisija pričela obravnavati pritožbo AAG v zvezi z odpadki iz Kampanje – Italija


clip_image002

Alpe Adria Green – mednarodna društvo za zaščito okolja in narave

Prešernova 26, 4270 Jesenice, Slovenija, EU

IZJAVA ZA JAVNOST

 

Iz Evropske komisije, generalnega direktorata za okolje so nas 29.01.2012 obvestili, da so pričeli z obravnavo naše pritožbe z vidika veljavnega prava v Evropski Uniji. Pritožba, ki smo jo v sodelovanju z Greenaction Transnational in z odborom Legamjonici iz Taranta poslali na EU 16. 08.2012, se nanaša na reševanje kriznih razmer na področju odpadkov v Kampanji.

Odvažanje kampanijskih odpadkov iz dežele Kampanije je bilo izpeljano na podlagi poenostavljenih nadzornih postopkov in celo brez vsakršnega nadzora, pri čemer organi javne uprave sploh niso delovali transparentno. Odpadki, ki prihajajo s področij, na katerih je ravnanje z odpadki od vedno v rokah organiziranega kriminala, izginjajo v odlagališčih in sežigalnicah odpadkov v deželah, ki so dale sežigajo odpadke izključno iz ekonomskih razlogov. Vpletene dežele so Lombardija, Veneto, Furlanija Julijska krajina, Emilia Romagna, Toskana in Puglia.

sežigalnica Trst

Okoljevarstvena gibanja AAG, Greenaction Transnational in Legamjonici so zbrala dokaze v več kot leto trajajoči preiskavi. Tgovcem pomeni trgovanje z odpadki le posel, je pa to neverjetna in strahotna operacija trgovine in ravnanja z nekontroliranimi odpadki, ki so jo izvajale italijanske oblasti ob kršenju evropske zakonodaje, s škodljivimi posledicami za okolje in zdravje ljudi ter ob verjetni vpletenosti organiziranega kriminala iz Kampanije. Operacijo so dejansko omogočile italijanske inštitucije, ki bi se takim dejanjem, morale v resnici zoperstaviti.

sežigalnica Trst1

Škoda je prizadela tudi sosednje države, predvsem Slovenijo in Hrvaško, ki ju je preplavil onesnažujoč dim tržaške sežigalnice odpadkov, v kateri ekomafije zažigajo velike količine odpadkov (do danes nad 25.000 ton), čeprav strokovnjaki s strani Slovenije trdijo, po medijih, da je možno izmeriti le emisije na izvoru, mi trdimo, da je možno izmeriti na podlagi rože vetrov z ustreznimi merilci kakovosti zraka tudi imisije ter ugotoviti od kje prihajajo.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK! Jesenice: 30.01.2013

Predsednik Alpe Adria Green:

Vojko Bernard

clip_image002[4]

Alpe Adria Green – mednarodna organizacija za zaščito okolja in narave Slovenija, Hrvaška, Italija, Srbija, Vojvodina, Makedonija, Bosna in Hercegovina. V Sloveniji delujemo kot društvo v javnem interesu za zašito okolja in v javnem interesu za zašito narave. Naslov: Prešernova 26, 4270 Jesenice, Slovenija, EU. TTK: SI56-0510-0801-1891-125, Mat.št:1173120000, DŠ: 78020239. GMS: 051 311 450/ Tel: +386 4583 6640

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.