PRIBOJ DOMAĆIN BICIKLISTIČKO-EKOLOŠKOG SUSRETA MLADIH POVODOM DANA PLANETE ZEMLJE


U petak 18. januara održan je u Priboju, opština Lopare, sastanak konzorcija Projekta „Biciklistički kampovi i biciklijade kao veza između ljudi i popularizacija razlčitosti“, koji finansira Ambasada SAD u Sarajevu. Konzorciju koga čine partnerske organizacije Asocijacije „Zelene Staze – Green Tour“ iz Tuzle, Topeer iz Doboja, Biciklističkog kluba KPL Vlasenica, Asocijacije MTB.BA iz Sarajeva, AAG-Eko-Leonadrdo iz Priboja i umjetničke grupe Lucido, pristupili su i Biciklistički klub Živinice i Udruženje mladih iz Gnojnice. Novi partneri na Projektu će participirati u projektnim aktivnostima, a u svojim sredinama će proširiti projektne aktivnosti i uključiti mlade iz svojih sredina u međuetničku saradnju koju praktično realiziraju partneri iz oba entiteta. Učesnicima je dodijeljena oprema koja je nabavljena u okviru Projekta.

Prisutni su izradili i usvojili planove edukacije mladih tokom dva kampa koji će se održati u Vlasenici i na Ozrenu ovog ljeta. Jedno od važnih pitanja je bila i planirana organizacija obilježavanja Dana planete Zemlje 2013. godine. Jednoglasno je odlučeno da se centralni skup mladih održi u nedjelju 21. aprila u podmajevičkom gradiću Priboju, smještenom na sjevernim obroncima planine Majevice. Skup se održava dan prije praznika, kako bi što veći broj zainteresiranih mogli prisustovati. Aktivisti partnerskih organizacija i drugi građani koji se odluče družiti u atmosferi tolerancije, međusobnog uvažavanja i poštivanja prema prirodi tog dana će voziti kružnu biciklijadu, otvoriti foto-izložbu u Priboju, te organizovati ekološke akcije čišćenja okliša i pošumljavanja. Biciklistička vožnja kreće i završava u Priboju (Republika Srpska), a na obroncima Majevice preći će u Federaciju BiH na područjima općina Teočak i Tuzla. Ovo je odlična prilika biciklistima iz regije koji žele obilježiti Dan Zemlje i početi ovogodišnju biciklističku sezonu porukom da mladi prepoznaju zajedničke vrijednosti, te da se entitetska granica i razlike među nama mogu premostiti i povezati brdskim stazama. Organizatori najavom upućuju i poziv mladim koji vole bicikla i prirodu da u svojim kalendarima već danas upišu: Priboj, skup povodom Dana Zemlje, 21. april.

Predsjednik organizacionog odbora je Boško Nikolić iz Eko-Leonada, a članovi San Makarević iz Topeera, Enes Velagić iz Zelenih Staza, Željko Lukuć iz BK Vlasenica, Elvedin Ikanović iz Grupe Lucido, Admir Selić iz BK Živinice i Nermin Softić iz UG Mladost.

Tekst: „Zelene Staze – Green Tour“ Tuzla

leonardo

leonardo1
Foto: Elvedin Ikanović (Lucido) i Dino Delić (Lucido)

hvala,

srdačan pozdrav!

Boško Nikolić
NVO AAG- "EKO-Leonardo", Priboj bb, 75 249  Priboj, Lopare/RS/BiH
Mobtel; +387 (0)65 538-494, E-mail; ekoleonardo@hotmail.com, www.priboj-majevica.com, www.eko-leonardo.info

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.