ODGOVOR AAG NA POVABILO MINISTRA MKO NA PONOVOLETNO SREČAJE


clip_image002[4]

clip_image002

Alpe Adria Green

Cesta Franceta Prešerna 26

4270 Jesenice, Slovenija

Datum: 04.01.2013

Spoštovani g. Minister Franc Bogovič in spoštovana ga. Milena Janežič!

V imenu mednarodne organizacije Alpe Adria Green, se vam lepo zahvaljujem za vabilo, vendar je UO AAG sklenil, da se predstavnik AAG ne bo udeležil srečanja zaradi:

1) Pomanjkanja finančnih sredstev za potne stroške za udeležbo na srečanju, ki so nastali zaradi posledice zaradi vzroka, ker na račun varčevanja Ministrstva za Kmetijstvo in okolje, ki ni  bilo PRIPRAVLJENO FINANCIRATI DELO NEVLADNIH ORGANIZACIJ, KI DELUJEJO IZVEN LJUBLJANE ODNOSNO IZVEN OKOLJSKEGA CENTRA NA PODROČJU OKOLJA.  Za delovanje okoljskih nevladnih organizacij za leto 2012 -2013 je bil objavljen samo en razpis in sicer za delovanje OKOLJSKEGA CENTRA V LJUBLJANI

( http://www.mop.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/7622/8357/763b8e9fd0/ ), vse druge NVO, ki imamo sedež izven Ljubljane, pa očitno MKO želi čimbolj onesposobiti, da bi zaradi pomanjkanja denarnih sredstev zaprli “VRATA” in tako omogočili delovanje neekološko usmerjene industrije in kmetijstva. Tako razmišljanje, da bo na ta račun privarčevala je skrajno zgrešeno, saj kot je znano večini prebivalcem v Sloveniji inšpekcijske službe s področja okolja ne delujejo.
Verjetno MKO želi preprečiti delovanje okoljskih organizacij tudi iz razloga, ker AAG in še nekaj takih organizacij deluje tudi na zdravstveni zaščiti prebivalcev. Dejstvo je, da smo jim prevečkrat dokazali, da zdravstveni problemi prebivalcev izhajajo ravno iz neurejenih okoljskih problemov.

Poudarjamo, da ta odločitev ni naperjena proti NVO, ki delujejo v Okoljskem centru, temveč je namenjena samo zgoraj MKO!
AAG nima toliko denarnih sredstev iz drugih virov, da bi še lahko delovalo po sprejetem programu dela za 2013, zato bomo naše neprofitno delovanje skrčili na minimum. To pomeni, da ne bomo več delali na manjših, sicer okolju pomembnih projektih, temveč se bomo osredotočili samo še na tiste projekte za katere bomo smatrali, da so najbolj pomembni za zdravje ljudi in ohranjanje narave za naše zanamce!
Vse dokler ne bo MKO pričelo obravnavati vse NVO enakopravno po delu in ne po lokaciji kjer delujejo, se takih srečanj ne bomo udeleževali. Čas in denar, ki bi ga "zapravili" za srečanje bomo raje porabili za reševanje ekoloških problemov ter branjenje skrunjena narave na sodiščih.

Drugi vzrok, da se naš predstavnik ne bo udeležil tega srečanja, pa je da lanskoletno srečanje, na kateremu me je kot g. minister postavil na laž, da ni bilo dogovorjeno, da se po srečanju za nekaj minut pogovoriva o perečih problemih, ki žal še danes niso rešeni.

S spoštovanjem,

Predsednik Alpe Adria Green
Vojko Bernard

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.