c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

IZJAVA ZA JAVNOST–NOVINARSKA KONFERENCA 28.12.2012


clip_image002

Alpe Adria Green

Cesta Franceta Prešerna 26

4270 Jesenice, Slovenija

IZJAVA ZA JAVNOST

V Alpe Adria Green smo sklicujoč se na ustavo in zakonodajo države Slovenije in zakonodajo EU, poslali vladi RS zahtevo: DA VLADA RS SLOVENIJA TAKOJ VLOŽI TOŽBO, NA EVROPSKEM SODIŠČU, PROTI REBUBLIKI ITALIJI, KI ŽELI BREZ SOGLASJA LOKALNE SKUPNOSTI IZ OBEH STRANI MEJE ZGRADITI PLINSKI TERMINAL V ŽAVLJAH IN Z TO TOŽBO ZAVARUJE VARNOST IN ZDRAVJE SVOJIH DRŽAVLJANOV IN ZAVAROVANJE BIOTSKO RAZNOVRSTNOST TER NARAVNO IN KULTURNO KRAJINO NA TEM OBMOČJU,

vendar po enem mesecu, nismo od naše vlade prejeli odgovora. Javni poziv smo poslali 29.11.2012 v pričakovanju, da bomo dobili kakršni koli odgovor, vendar nas vlada smatra, kot da smo ZOMBIJI, ki jih je pozivala naj se prikažejo na plan. V AAG nikoli nismo bili in nikoli ne bomo skrivači. V tem primeru se skriva vlada, ki se ne upa javno povedati svojih ukrepov, verjetno se bodo sklicevali na medel odziv Državnega Zbora, ki še vedno živi v oblakih, da so možne politične rešitve tega problema. V Italiji so pred predčasnimi volitvami, zato politiki, ki zagotavlja, da bo ponovno narejena ocena vplivov na okolje, ni verjeti, zato bi morala vlada RS takoj vložiti tožbo, ker v nasprotnem primeru bo ta terminal dobil gradbeno dovoljenje. Ko bo pl. terminal zgrajen, ga ne bo nihče več porušil.

Proti pričakovanjem, pa smo prijeli odgovor EU komisarja g. Potočnika na našo zahtevo za odblokado naših pritožb v zvezi z celotnim sklopom »PLINSKI TERMINALI V TRŽAŠKEM ZALIVU«. Pismo smo mu poslali ravno tako 29.11.2012, odgovor pa smo prijeli 11.12.2012.

V AAG smo izoblikovali komentar k pismu Generalnega direktorata za okolje EK z dne 11.12.2012

Mednarodna okoljska organizacija Alpe Adria Green-AAG je prejela 11. decembra pisni odgovor od urada komisarja za okolje Janeza Potočnika.
Iz vsebine pisma je razvidno, da komisar Potočnik in njegovi uradi upravljajo s tem problemom škandalozno slabo in neučinkovito. Dozdevno::
1. Potočnikova komisija je sprejela uradne informacije od Italije, da v projektih ni nepravilnosti in pomanjkljivosti, o katerih poročajo italijanski in slovenski okoljevarstveniki, stroka in lokalna politika. Komisija ni preverila, ali so te uradne italijanske informacije resnične in popolne.
2. Potočnikova komisija izjavlja, da ve za spremembe projekta podjetja Gas Natural in da o slednjih niso bili uradno obveščeni niti Komisija, niti v Sloveniji. Vendar Komisija ne zahteva, da jo obvestijo o teh spremembah.
3. Komisar Potočnik je dejal, da lahko poda dokončno mnenje o kršitvah šele po končni odločitvi italijanskih organov. To so gradbena dovoljenja, ki jih mora Komisija preprečiti.
AAG meni, da vedenja Komisije, ki jo vodi Janez Potočnik, škodi interesom prebivalcev vzdolž Tržaškega zaliva in v celotni Evropski skupnosti. Zahtevala bo pojasnila, kateri italijanski organi so posredovali zavajajoče informacije Komisiji v korist španske družbe Gas Natural.
AAG opozarja, da je te podatke uradno zanikal italijanski okoljski minister Corrado Clini z odlokom z dne 19. decembra. Na zahtevo predsednice tržaškega pristanišča, Marine Monassi je odredil ponovno preučitev okoljskih vplivov obeh terminalov in plinovoda.

AAG ceni rigorozno delo Ministra Clini-ja in predsednice Monassi, na katero se je odzval Gas Natural z grožnjo kazenskih ovadb in civilnih tožb za povrnitev škode zoper vsakogar, tj. proti vladam, lokalnim oblastem in državljanom v Republiki Italiji in Sloveniji.
AAG meni, da so etično nesprejemljivi taki preteči pritiski multinacionalke proti narodom in državam. Opozarja, da je sodišče izdalo tej družbi leta 2010 težko obsodbo zaradi kršitve človekovih pravic v Latinski Ameriki.

V AAG smo 20.12.2012 dobili obvestilo iz EU parlamenta, da bo odbor za peticije obravnaval naše pritožbe v zvezi z plinskimi terminali 22.01.2013. S tem obvestilom smo prejeli tudi povabilo, da se udeležimo razprave na odboru za peticije. V kolikor bomo zbali sredstva, ki jih trenutno nimamo, se bomo udeležili te razprave, saj smo verjetno edini v tej državi, poleg lokalnih skupnosti, ki si upa kljubovati tej izgradnji.

Ljubljana, 28.12.2012

Predsednik AAG:

Vojko Bernard

clip_image002[4]

Alpe Adria Green: Vlada naj takoj toži Italijo zaradi terminalov

V AAG-ju nezadovoljni s komisarjem za okolje Janezom Potočnikom
28. december 2012 ob 13:00
Ljubljana/STA

Mednarodna nevladna okoljska organizacija opozarja, da bi morala vlada takoj vložiti tožbo proti Italiji zaradi plinskih terminalov. Morda bodo zbirali podpise za referendum o terminalih.

V AAG-ju so prepričani, da ko bodo terminali v Žavljah enkrat stali, jih nihče ne bo podrl. Že pred mesecem dni so slovensko vlado pozvali, naj takoj sproži ustrezne postopke za zaustavitev izgradnje terminalov. Ker niso prejeli odgovora, bodo po novem letu najverjetneje začeli zbirati podpise za pobudo za referendum o terminalih, je dejal predsednik AAG-jaVojko Bernard.

Franc Malečkar, član AAG-ja in okoljevarstvenik, je poudaril, da so po dolgih letih opozarjanj le dosegli vsaj to, da so proti terminalom v Tržaškem zalivu tudi v upravi Tržaškega pristanišča, saj so ugotovili, da bo po izgradnji terminalov promet v zalivu onemogočen. V upravi pristanišča pa naj bi načrtovali povečanje pretovora s 30 na 40 milijonov ton.

Postavitev terminalov sredi Tržaškega zaliva bi imela za posledico tudi blokiranje tako koprskega kot tržaškega pristanišča v tem delu Jadrana, saj se v skladu z mednarodnimi zahtevami v krogu dveh kilometrov nič okrog terminalov ne sme premikati, torej niti ladje.

Medtem je italijansko ministrstvo za okolje zahtevalo še dodatno okoljsko mnenje o okoljskem vplivu terminalov in plinovoda v Tržaškem zalivu.

22. januarja 2013 naj bi evropska komisija za peticije obravnavala peticije, ki jih je AAG vložil proti izgradnji terminalov. V AAG-ju so slovenske evroposlance pozvali, da se te seje udeležijo. Delo komisarja za okolje Janeza Potočnika in njegovih uradov glede tega vprašanja pa so ocenili kot “škandalozno slabo in nečinkovito“.

ODGOVOR VLADE 08.01.2013

odstop terminali_page1_image1

SANYO DIGITAL CAMERA SANYO DIGITAL CAMERA SANYO DIGITAL CAMERA SANYO DIGITAL CAMERA SANYO DIGITAL CAMERA




Blog at WordPress.com.