AAG je organiziral, dan osveščanja najmlajših na Jesenicah o pomembnosti varovanja gozda


Alpe Adria Green – mednarodna organizacija za zaščito okolja in narave je organiziral, dan osveščanja najmlajših na Jesenicah o pomembnosti varovanja gozda, spoštovanja gozdnih prebivalcev in postavljanja odnosa do odlaganja in ločevanja odpadkov.

FUJ SMRDI

V petek 23.11.2012 smo izvedli akcijo osveščanja otrok o pomembnosti varovanja gozda, spoštovanja gozdnih prebivalcev in postavljanja odnosa do odlaganja in ločevanja odpadkov.

Našim najmlajšim smo skozi akcijo osveščanja skušali približati gozd kot življenjski prostor mnogoterih živali in rastlin, katerega človek s svojo dejavnostjo velikokrat onesnaži. Pokazali smo, da je čist gozd prijazen do živali, rastline se bohotijo in človek je v takem gozdu nagrajen. Skozi gledališko igrico smo gozd simbolično očistili, smeti spravili v čudežno vrečo. Kam s čudežno vrečo pa so spretno prikazali sodelavci Jeko-In. Prikazali so pomen zbiranja odpadkov in pravilen način ločevanja.

Program aktivnosti:

1. Kratek pozdravček z nagovorom o gozdu in o smeteh

2. predstava Fuj smrdi

3. Zahvala, ker so temeljito očistili gozd, podelitev jabolk in povabilo k poslušanju strica smetarja

4. Nagovor sodelavca Jeko-in, s prikazom ločevalnih zabojnikov in s povabilom na ogled smetarskega vozila in konkretnega prikaza ločevanja odpadkov (torej kam s čudežno vrečo)

Ob 9.00 smo aktivnost izvedli v enoti Angelce Ocepek, nato smo enako uprizorili še v enoti Cilke Zupančič ob 10.30 uri.

Otroci so nas zelo lepo sprejeli, z navdušenjem so gledali igrico, se smejali in celo sodelovali v njej. Čutiti je bilo veliko zadovoljstva in navdušenja.

O igrici:

Najlepše se je igrati v gozdu. Med jagodami, pri potočku z ribicami in tam, kjer pojejo ptički. Tudi medvedka Miško in Bučko imata svoj najljubši kotiček blizu čebelnjaka. Nekega dne pa ugotovita, da so čebelice in ptički odleteli, da ni več ribic v potočku, niti zajklje in mravljic ni nikjer. Celo jagod ni več. Nekaj je narobe. Nekaj tako zelo smrdi. Se je Miško pokakal? Ne, ljudje, ki prihajajo v gozd, so pustili cel kup smeti za seboj.

Bo Mišku in Bučku uspelo očistiti gozd?

Po igrici so dobili jabolka in prisluhnili sodelavcu Jeko in.

Z odprtimi usti so poslušali Strica smetarja in mu sledili ven, kjer so sodelovali pri ločevanju odpadkov – ugotavljali kam gre kakšne odpadek in so temeljito ogledali smetarsko vozilo.

Jabolka pa so pojedli na poti domov.

VTISI IZ VRTCA ANGELCE OCEPEK:

image

Igrica Fuj smrdi

 

image

Jabolka in nagovor Strica smetarja

image

Kam s čudežno vrečo? Ogled smetarskega vozila in ločevanja odpadkov

VTISI IZ ENOTE CILKE ZUPANČIČ:

image

Otroci sodelujejo pri pobiranju smeti

image

…. In poslušajo Strica smetarja

image

Pri otoku za ločevanje odpadkov

image

Skupinska slika pred smetarskim vozilom

Otroke smo zapustili s pozitivnimi vtisi, podarili smo jim čudovit dan in jih skozi dogodek veliko naučili.

Skupaj z vzgojiteljicami smo ugotavljali, da bi bilo lahko takih osveščevalnih dogodkov, namenjenih najmlajšim, več. Vzgojiteljice so poudarile, da je bil pristop pravilen, sporočilo pa so otroci ponotranjili in se ob tem še zabavali.

Za prihodnost naših otrok!

Saša Mlakar

Alpe Adria Green,

 

NAMENITE NAM LAHKO TUDI DEL DOHODNINE, KI JO SEDAJ PLAČUJETE DRŽAVI, AAG. Z NJO NAMERAVAMO KUPITI ANALIZATOR VODE, VAŠI POTOMCI IN NARAVA VAM BODO HVALEŽNI! https://alpeadriagreen.wordpress.com/2011/12/23/namenite-del-dohodnine-aag-vai-potomci-in-narava-vam-bodo-hvalezni/

Izpoljen obrazec DURS-a – ZAHTEVA za namenitev dela dohodnine za donacije, vam lahko pošljemo tudi po e-pošti, če nam to sporočite na alpeadriagreen@gmail.com ali pa ga skopirate iz: https://alpeadriagreen.wordpress.com/dohodnina-obrazrc/

Postanite tudu vi član ALPE ADRIA GREEN – ZA EKO PRIHODNOST NAŠIH OTROK, s tem boste aktivno vplivati k varovanju okolja , to lahko storite, če kliknete spodnjo povezavo: https://alpeadriagreen.wordpress.com/pristopna-izjava/  SKUPAJ BOMO MOČNEJŠI !!!