Terminal Žavlje s prehitevanjem po desni dobil žegen – Rigassificatore, ok dalla Conferenza dei servizi


Rigassificatore, ok dalla Conferenza dei servizi

23.11.2012 Sì “all’unanimità” malgrado i pareri nettamente contrari di Comune e Provincia, giudicati inconferenti dai dirigenti della Regione

Due contrari su tre eppure l’Autorizzazione integrata ambientale (Aia) per il rigassificatore di Zaule ha avuto l’ok della Conferenza dei servizi, dopo una riunione protrattasi per sei ore, «all’unanimità». Le opposizioni chiaramente manifestate dall’assessore comunale all’Ambiente Umberto Laureni e dal dirigente dell’area Ambiente e mobilità della Provincia Fabio Cella sono state giudicate inconferenti o comunque ipotizzanti rischi non comprovati. A decidere in questo senso è stato Pietro Giust, vicedirettore centrale e direttore del servizio Energia della Regione che ha condotto la seduta assieme a Pierpaolo Gubertini, il dirigente responsabile del settore Tutela dall’inquinamento. La decisione all’unanimità era l’unico modo per non far ricadere la responsabilità dell’Aia sulla giunta regionale che sarebbe stata chiamata a decidere in caso di pareri discordanti. Il via libera della Conferenza dei servizi sarà portato ora direttamente all’attenzione del governo, cui spetta la decisione finale sul progetto di Gas Natural, d’intesa con la Regione.

Ni več ovir za gradnjo plinskega terminala

Kljub protestom: Italijanska vlada je dobila v Furlaniji zeleno luč za izdajo gradbenega dovoljenja za terminal v Žavljah.

Boris Šuligoj, Koper
ned, 25.11.2012, 06:00

Trst – Strokovna komisija v deželni vladi Furlanije – Julijske krajine je odločila in potrdila celovito presojo vplivov na okolje za načrtovani uplinjevalnik v delu tržaškega pristanišča v Žavljah.

To preprosto pomeni, da bi lahko italijanska vlada že čez nekaj mesecev izdala družbi Gas Natural gradbeno dovoljenje za plinski terminal.

V tržaški občini in pokrajini so ogorčeni, saj so vse občine v pokrajini in tudi pokrajinski odbor glasovali proti plinskemu terminalu. V deželni vladi so zato odločitev prepustili strokovni komisiji, sestavljeni iz štirih članov: dva predstavnika s področja varovanja okolja sta bila iz občine in pokrajine Trst, druga dva (in predsednik) pa sta bila iz deželne vlade FJK. Ker je glas predsednika komisije štel dvojno, sta dva deželna strokovnjaka preprosto prevesila tehtnico pri sicer neodločenem izidu.

Kaj takega se v Trstu ni zgodilo že vsaj 35 let, to je škandalozno, so način sprejetja celovite presoje vplivov na okolje za plinski terminal komentirali tržaški svetniki. Prepričani so, da je takšno odločitev sprejela peščica strokovnjakov oziroma politikov na deželni ravni. Prvič se je proti plinskemu terminalu odzvala tudi tržaška pristaniška uprava.

Vojko Bernard iz Alpe Adria Green je dejal, da ga zanima, kako bo zdaj ravnala slovenska vlada in ali bo sprožila že dalj časa napovedano tožbo pri evropski komisiji. Prav tako je izrazil pričakovanje, da bo komisar Janez Potočnik zdaj odmrznil vse ugovore, nasprotovanja in postopke, ki so jih proti plinskemu terminalu v Žavljah začeli predstavniki Alpe Adria Green pri evropski komisiji, a jih je komisar za okolje zamrznil z razlago, da je glede tega mogoče doseči politični dogovor. Zdaj so celo upanja s tožbo majhna, saj bi lahko plinski terminal stal veliko prej, preden bi bila sprejeta sodna odločitev o neprimernih postopkih pred izdajo gradbenega dovoljenja.

sobota, 24. november 2012

Terminal Žavlje s prehitevanjem po desni dobil žegen

Plinski terminal Žavlje je dobil okoljski žegen dežele Furlanije-Julijske krajine. To pomembno soglasje lahko pomeni pospešek dokončni odločitvi za terminal v Rimu. A v občini Trst so zgroženi, saj so prepričani, da so jih funkcionarji FJK izigrali.

Foto: STA

TRST>Konferenca, na kateri so predstavniki tržaške občine, pokrajine in dežele FJK odločali o okoljskem soglasju, se je v četrtek vlekla več kot šest ur, a na koncu je plinski terminal, ki ga snuje španski Gas Natural, dobil blagoslov. In to celo brez glasu proti, kar pomeni, da gre okoljsko soglasje dežele lahko kar naravnost v Rim, brez da o tem posebej odloča še vrh dežele FJK. V občini Trst so ogorčeni. “Nikakor ne drži, da je šlo za soglasno odločitev. Naš odbornik Umberto Laureni je na konferenci predstavil dobro znano negativno mnenje občine Trst, a so ga funkcionarji dežele FJK zavrnili in na koncu preprosto odločili, da je konferenca soglasno potrdila terminal,” je povzel predsednik tržaškega občinskega sveta Iztok Furlanič. Ta samovolja je imela jasen političen cilj, so prepričani v občini Trst. Odborniki FJK so se namreč tako izognili, da bi v občutljivem obdobju pred volitvami potrjevali projekt, ki mu nasprotujejo občine Trst, Milje, Dolina, Devin-Nabrežina, pokrajina Trst, stroka, pristaniška uprava, tržaška javnost in nenazadnje tudi slovenska vlada.

“A ne bomo stali križem rok,” pravi Furlanič. Občinski odvetniki so včeraj popoldne že proučevali nastalo situacijo. Pravijo, da je treba najprej zaustaviti postopek, saj se bojijo, da bi v Rimu zdaj lahko hitro izpeljali vse potrebno in da je gradnja plinskega terminala tako rekoč pred vrati. Slišati je namreč, da si aktualna vlada Maria Montija želi projekt zagnati čimprej, vsekakor še pred spomladanskimi volitvami.

Tržaški župan Roberto Cosolini je nedavno v pismu že prosil Montija, naj vlada pri odločanju pretehta argumente lokalne skupnosti in stroke, ki svarita pred tveganim objektom v zaprtem zalivu v neposredni bližini naselij, kjer je že obilica nevarne industrije, španskemu investitorju pa v šestih letih od začetka projekta ni uspelo popraviti dokumentacije, v kateri mrgoli pomanjkljivosti in nepravilnosti.

 

KOMISAR POTOČNIK BO MORAL SEDAJ SPROSTITI VSE PRITOŽBE ALPE ADRIA GREEN V KOLIKOR NE BO ZAGOVARJAL EU ODLOČITVE IZPRED NEKAJ LET, DA SE NA SEVERNEM JADRANU ZGRADIJO TRIJE PLINSKI TERMINALI, KAR JE ČISTO MOGOČE?!
KAJ PA PRITOŽBA AAG NA SODIŠČU V RIMU IN PRITOŽBE KOPRA IN ITALIJANSKIH OBČIN??? V KOLIKOR BI BILA ITALIJA PRAVNA DRŽAVA, BI MORALA POČAKATI ODLOČITVE SODIŠČA!
NOVICA JE STARA ŽE TRI DNI, PA ŠE NISEM SLIŠAL NAŠEGA MINISTRA ZA KMETIJSTVO IN OKOLJE, DA BI NAPOVEDAL TOŽBO!?!
ISTO VELJA ZA VLADO! VERJETNO ČAKAJO SVETEGA MIKLAVŽA, DA JIH BO Z DREKA POTEGNIL, KO SO ČAKALI Z TOŽBO ŽE VSE OD ZAČETKA MANDATA!
AAG IMA ŠE DVE PRITOŽBI V EU PARLAMENTU, SE BO TUDI EU POŽVIŽGALA NA PRAVNI RED V UNIJI???

ČRNA LISTA AAG -2011

KOMISIJA ZA IZBIRO NAJBOLJ NEEKOLOŠKE OSEBNOSTI PRI AAG JE IZBRALA MED ŠTIRIMI KANDIDATI g.JANEZA POTOČNIKA komisarja EU direktorata za okolje EU

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Organizacije. Bookmark the permalink.