Danes so predstavniki Alpe Adria Green izročili ministru Bogoviču izročili v Izoli pismo z stališči AAG v zvezi z plinskimi terminali v Tržaškem zalivu


Evropska komisarka Damanakijeva: Sredozemska pravila je treba implementirati

ponedeljek, 17.09.2012 19:03

Izola – Sredozemska pravila o pomorskem ribištvu je treba implementirati, je v Izoli poudarila evropska komisarka za ribištvo Maria Damanaki. Dopustila je možnost fleksibilnega pristopa, ne pa odstopanja od pravil. Minister Bogovič je omenil možnost kompromisa, saj bi sicer z dosledno uveljavitvijo pravil izbrisali Slovenijo z zemljevida ribištva.

 Simbolična slika (Foto: Luka Cjuha)

Komisarka Damanakijeva je ob današnjem ogledu ribiške flote v Izoli pojasnila, da razume težak gospodarski položaj držav članic, hkrati pa je poudarila, da je treba ob izkoriščanju naravnih virov le-te tudi spoštovati zaradi naše lastne prihodnosti.

Leta 2006 so t.i. sredozemska pravila vse članice EU in Evropska komisija sprejele soglasno, je spomnila in dodala, da moramo omenjena pravila implementirati, “seveda na fleksibilen način, vendar jih moramo implementirati”.

Dodala je, da so za ribiški sektor že zagotovili 21 milijonov evrov. Slovenija je že absorbirala 40 odstotkov te vsote, skupaj pa si prizadevajo, da bi uspeli počrpati tudi preostalo vsoto. S tem denarjem bodo ribičem in njihovim družinam dali na razpolago dodaten vir prihodkov in pomagali ustvariti nova delovna mesta v ribiškem sektorju, je še navedla Damanakijeva.

Bogovič: Ribolova ne bi smeli izvajati v pasu do treh milj od obale

Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič pa je opozoril, da v skladu z omenjenimi pravili ribiči ulova ne bi smeli izvajati v pasu do treh milj od obale. Glede na omejenost slovenskega morja pa bi to “praktično pomenilo, da bi Slovenijo izbrisali z zemljevida ribiških dežel”. Poleg tega bo del ribiške flote šel v razrez, posledično pa bi ulov, ki je lani znašal okoli 700 ton rib, ob hkratni dosledni uveljavitvi novih pravil lahko padel na komaj okoli 100 ton letno.

Z ribiči in nevladniki so po Bogovičevih besedah našli kompromis o možnih izjemah, ki bi veljala v slovenskem morju in ki so ga danes tudi predstavili komisarki.

Bistvena želja slovenske strani bi bila zagotoviti nadaljnji ulov rib v pasu od 1,5 milje od obale, ob zmanjšanju števila ladij pa bi še naprej uporabljali mreže enake velikosti. “Tu bomo poskušali v načrtu upravljanja tudi pokazati te rešitve, da s takšnim tipom ribolova, kot je pri nas, ne bomo vplivali na stanje v morju,” je še ocenil Bogovič.

Predstavnik ribičev ni bil zadovoljen

Predstavnik ribičev Silvano Radin pa nad obiskom evropske komisarke ni bil povsem zadovoljen. Komisarka je po njegovih besedah namreč dejala, da jim bodo poskušali preko pristojnih služb pomagati, vendar da je treba spoštovati evropsko direktivo.

Ob tej priložnosti je skupina predstavnikov nevladne organizacije Alpe Adria Green mnistru Bogoviču izročila pismo, v katerem ga opozarjajo na škodljivost umestitve plinskega terminala v Tržaški zaliv in poudarjajo, da Slovenija ne sme popustiti pritiskom Italije po postavitvi terminala

clip_image002

Minister, g. Franc Bogovič

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje Republike Slovenije

Dunajska 22, 1000 Ljubljana

Jesenice, 14.09.2012

Cenjeni gospod minister,

Seznanjeni ste z našim stališčem glede umestitve plinskih terminalov v Tržaški zaliv. Izvedene študije so pokazale, da le-ti NIKAKOR NE SODIJO v to okolje. Evropska zakonodaja zapoveduje, da mora študija o vplivih na okolje obravnavati vse projekte: tiste na morju kot tudi plinovod na kopnem. S strani projektanta pa so bile izvedene LOČENE študije za terminale in za plinovod, zaradi česar ni razviden SKUPNI vpliv plinskih terminalov in plinovoda na okolje. Prebivalci bi morali biti obveščeni tako kot to določa Aarhuška konvencija, kar pa se ni zgodilo.

Nešteto je dokazov o škodljivosti plinskih terminalov na okolje, poudarili bomo le nekatere: preplitko morje in strupene usedline v Tržaškem zalivu, ki bi pri gradnji prešle v prehransko verigo, v bližini predvidene gradnje je že polno nevarnih industrijskih objektov, kar je neobvladljivo v primeru požara ali nesreče – domino efekt bi ogrozil varnost lokalnega prebivalstva na obeh straneh meje in plovbe v pristaniščih, kar bi pomenilo konec turizma, zaradi onesnaženega morja tudi konec ribištva.

Podali smo že več prijav na evropsko komisijo, kjer so vse zgoraj navedene nevarnosti

podrobno obdelane in dokazane. Slovenija ne sme popustiti pritiskom s strani Italije, ostati mora trdna na svojih stališčih in ne dovoliti kapitalu, da še bolj degradira in uničuje naš življenjski prostor. Na italijanskem sodišču so pritožbe občin Milje, Dolina in Koper. Država Slovenija se je tem tožbam pridružila, s tem da je povzela tožbo AAG in zahtevamo, da ostanete zvesti in nadaljujete v to smer.

Nismo hlapci, smo gospodarji na naši zemlji!

Predsednik Alpe Adria Green:

Vojko Bernard

ribe v Tršaškem zalivu

Postanite tudu vi član ALPE ADRIA GREEN – ZA EKO PRIHODNOST NAŠIH OTROK, s tem boste aktivno vplivati k varovanju okolja , to lahko storite, če kliknete spodnjo povezavo: https://alpeadriagreen.wordpress.com/pristopna-izjava/  SKUPAJ BOMO MOČNEJŠI !!!

NAMENITE NAM LAHKO TUDI DEL DOHODNINE, KI JO SEDAJ PLAČUJETE DRŽAVI, AAG. Z NJO NAMERAVAMO KUPITI ANALIZATOR VODE, VAŠI POTOMCI IN NARAVA VAM BODO HVALEŽNI! https://alpeadriagreen.wordpress.com/2011/12/23/namenite-del-dohodnine-aag-vai-potomci-in-narava-vam-bodo-hvalezni/

Izpoljen obrazec DURS-a – ZAHTEVA za namenitev dela dohodnine za donacije, vam lahko pošljemo tudi po e-pošti, če nam to sporočite na alpeadriagreen@gmail.com ali pa ga skopirate iz: https://alpeadriagreen.wordpress.com/dohodnina-obrazrc/