Plinski terminal v Žavljah bi lahko ustavila tožba


 

Špela Mikuš

 

»Presojo okoljskih vplivov je terminal prestal le zaradi lažnih podatkov,« trdi morski biolog Carlo Franzosini; kmalu naj bi dovoljenje italijanskega okoljskega ministrstva dobil še terminal v Gradežu

Plinski terminal v Žavljah je že dobil soglasje italijanskega okoljskega ministrstva, vendar ima še vedno veliko nasprotnikov.Upirajo se mu tako slovenske kakor tudi italijanske okoljske organizacije, nekatere pa so zaradi plinskega terminala v Žavljah proti deželi Furlaniji – Julijski krajini že pripravile skupinsko tožbo.

Kljub grožnjam s tožbami plinski terminal nadaljuje pridobivanje potrebnih dovoljenj, pravi morski biolog Carlo Franzosini. »Prvo dovoljenje tehničnega odbora je dobil že leta 2005, leta 2009 je prestal presojo vplivov na okolje. Zdaj poteka še pridobivanje naslednjih treh dovoljenj. Prvo, za varnost, bi bilo lahko izdano že v teh dneh, dovoljenje lokalnih oblasti – občine, pokrajine in regije – ter dovoljenje vseh drugih organov pa septembra ali oktobra.« Tudi drugi projekt, terminal v Gradežu, naj bi po sogovornikovih besedah kmalu – v nekaj mesecih – dobil okoljsko dovoljenje italijanskega ministrstva.

TRST.14.07.2012 (1) vojko

Volitve spodbujajo projekt

Franzosini pravi, da lokalne oblasti hitijo s pridobivanjem vseh potrebnih dovoljenj tudi zaradi spomladanskih volitev: »V predvolilni kampanji se pač želijo izogniti temu vprašanju.« Projekta v Žavljah in Gradežu bi ustavila le razveljavitev presoje vplivov na okolje, pridobljene leta 2009, doda sogovornik. »To dovoljenje temelji na velikih pomanjkljivostih: dani so bili lažni podatki, izmišljena poročila, večinoma nepodpisani prevodi in nepopolni zemljevidi. Pokazalo se je tudi, da je italijanski minister za okolje takratnemu slovenskemu ministru dal neresnične podatke.« Franzosini je prepričan, da bi bilo potrebno novo ovrednotenje projekta, pri čemer bi sodelovali vsi zainteresirani in vse države, na katere bi vplival plinski terminal.

terminal - načrt

Iščejo druge možne rešitve

Projektu močno nasprotuje tehnično omizje, ki ga sestavlja 21 profesorjev tržaške univerze, raziskovalci z inštituta za oceanografijo in eksperimentalno geofiziko, z inštituta za morske znanosti in z Instituta Jožefa Stefana, pravi Franzosini.

Alternativni predlogi in tudi tožba so še ena možnost za ustavitev projekta v Žavljah, je prepričan. »Ena izmed rešitev bi bila denimo morska enota za uplinjanje, ki bi stala na kraju, s katerim bi se strinjale Italija, Slovenija in Hrvaška, ter bi služila vsem trem državam. Ta enota ne bi ovirala pomorskega prometa, ne bi bila v bližini industrijskih ali naseljenih območij in bi uporabljala sistem zaprte zanke, ki ne vpliva na morsko življenje,« predlaga Franzosini.

plinski terminal Trst

S tožbo gre po polžje

»Pred dvema letoma smo oddali tožbo proti deželi Furlaniji – Julijski krajini na tamkajšnjo okrajno sodišče, a do danes ni bilo še niti ene obravnave,« je povedal Vojko Bernard iz organizacije Alpe Adria Green. »Tej tožbi so se pridružile še občine Koper, Dolina, Milje in Trst. Upamo, da bo to pospešilo postopek na sodišču.« Če bo tožba omogočila vnovično preverjanje vplivov na okolje, lahko dosežejo tudi ustavitev gradnje plinskega terminala, je prepričan Bernard.

Postanite tudi vi član ALPE ADRIA GREEN – ZA EKO PRIHODNOST NAŠIH OTROK, s tem boste aktivno vplivati k varovanju okolja , to lahko storite, če kliknete spodnjo povezavo: https://alpeadriagreen.wordpress.com/pristopna-izjava/SKUPAJ BOMO MOČNEJŠI !!!

NAMENITE NAM LAHKO TUDI DEL DOHODNINE, KI JO SEDAJ PLAČUJETE DRŽAVI, AAG. Z NJO NAMERAVAMO KUPITI ANALIZATOR VODE, VAŠI POTOMCI IN NARAVA VAM BODO HVALEŽNI! https://alpeadriagreen.wordpress.com/2011/12/23/namenite-del-dohodnine-aag-vai-potomci-in-narava-vam-bodo-hvalezni/

Izpoljen obrazec DURS-a – ZAHTEVA za namenitev dela dohodnine za donacije, vam lahko pošljemo tudi po e-pošti, če nam to sporočite na alpeadriagreen@gmail.com ali pa ga skopirate iz:https://alpeadriagreen.wordpress.com/dohodnina-obrazrc/

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.