TOŽBA CINKARNE CELJE PROTI BORISU ŠUŠTARJU


V AAG dajemo vso podporo g.Borisu Šuštarju in Celjskim civilnim inicijativam!

Izjava za javnost

štev.23.

Slovensko javnost in politiko, Evropsko Komisijo in Evropski parlament obveščamo, da je Cinkarna Celje vložila tožbo za plačilo odškodnine 30 000 evrov in stroškov postopka proti koordinatorju Civilnih iniciativ Celja Borisu Šuštarju.

Tožba naj bi imela temelj v neresničnih navedbah, ki naj bi krnile njihov ugled  kot poslovno uspešnega in odgovornega subjekta. Uprava Cinkarne trdi, da niso »umazana« industrija in da so njihovi  izpusti v okolje skladni z zakoni  in ne vplivajo na porazno zdravstveno stanje prebivalstva v celjski kotlini.Potrebno je ponoviti, da smo mnenja, da je Cinkarna Celje tovarna, ki je s svojim  delovanjem od ustanovitve grozovito uničila okolje in za stoletja onemogočila normalno-zdravo življenje prebivalstva celjske kotline. 17. ha področja stare Cinkarne, sredi mesta Celja, najbolj onesnaženega področja v Sloveniji in med žalostnimi svetovnimi rekorderji, kjer se s prašenjem in izpiranjem v podtalnico in vodotoke nepopravljivo in dolgoročno zastruplja okolje še sedaj, je posledica delovanja Cinkarne. Aktualna proizvodnja, kjer predelajo tisoče ton rude ilmenit in titanove žlindre pa dokazano spušča v okolje s prašenjem rakotvorne težke kovine, kot so kadmij, arzen, nikelj in še mnoge druge nevarne snovi. Z dokazanim prašenjem iz deponije sadre Za Travnikom, kjer je večina rakotvornih delcev pod PM 5, ki prav tako po uradnih analizah vsebujejo  rakotvorne težke kovine pa dodatno uničujejo vso naravo. Pričevanja okoliškega prebivalstva v dokumentarcu novinarja Primoža Meška RTV SLO in članku v prilogi Večera  7DNI novinarke Mateje Jazbec, poleg vseh ostalih novinarskih prispevkov pa dajejo pravo sliko ogrožanja okolja in zdravja ljudi.  Ekscesi, kot je bila eksplozija filtrov, izpusti brez delovanja filtrov, počen cevovod odpadne titanove sadre in erupcije kisline, ki je po pričevanju zaposlenih nasproti Cinkarne poškodovala veliko avtomobilov pa so dokaz, »da ne obvladujejo proizvodnega procesa v celoti«.  Škandalozno prikrita  raziskava krvi delavcev  Cinkarne, kjer je imelo kar 60% poškodovane kromosome pa dokazuje, da so bili pripravljeni prikriti  tudi najhujša dejstva pred svojimi zaposlenimi.

Zato upravi Cinkarne nič ne verjamemo.

Na podlagi vseh uradnih podatkov, strokovnih analiz in analiz, ki smo jih plačevali sami, utemeljeno in legitimno opozarjamo na nesprejemljivost delovanja tako ekološko sporne in nesprejemljive industrije sredi mesta Celja.

Tudi z vloženo tožbo, s katero poskušajo skrajno nesprejemljivo ustrahovati predstavnike civilne družbe,  nas ne bodo ustavili.

Boris Šuštar

koordinator

Civilne iniciative Celja

DIHAM CINK

EKOTERORIST JE REKEL ŠROT:

https://alpeadriagreen.wordpress.com/2010/11/20/ekoterorist/

Postanite tudi vi član ALPE ADRIA GREEN – ZA EKO PRIHODNOST NAŠIH OTROK, s tem boste aktivno vplivati k varovanju okolja , to lahko storite, če kliknete spodnjo povezavo: https://alpeadriagreen.wordpress.com/pristopna-izjava/SKUPAJ BOMO MOČNEJŠI !!!

NAMENITE NAM LAHKO TUDI DEL DOHODNINE, KI JO SEDAJ PLAČUJETE DRŽAVI, AAG. Z NJO NAMERAVAMO KUPITI ANALIZATOR VODE, VAŠI POTOMCI IN NARAVA VAM BODO HVALEŽNI! https://alpeadriagreen.wordpress.com/2011/12/23/namenite-del-dohodnine-aag-vai-potomci-in-narava-vam-bodo-hvalezni/

Izpoljen obrazec DURS-a – ZAHTEVA za namenitev dela dohodnine za donacije, vam lahko pošljemo tudi po e-pošti, če nam to sporočite na alpeadriagreen@gmail.com ali pa ga skopirate iz: https://alpeadriagreen.wordpress.com/dohodnina-obrazrc/

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.