PLINSKI TERMINALI – Uplinjevalnik: Tondov korak nazaj


Primorski dnevnik –

Uplinjevalnik: Tondov korak nazaj

 

Deželni svetnik Igor Kocijančič in dolinska županja Fulvia Premolin sta izrazila zadovoljstvo ob izjavah predsednika deželne vlade Renza Tonda, po katerih naj ne bi bil pripravljen vztrajati pri podpori gradnji uplinjevalnika pri Žavljah spričo nasprotovanja krajevnih uprav.

Deželni svetnik Mavrične levice Igor Kocijančič in dolinska županja Fulvia Premolin sta izrazila zadovoljstvo ob izjavah predsednika deželne vlade Furlanije Julijske krajine Renza Tonda za tržaški italijanski dnevnik, po katerih naj bi Tondo ne bil pripravljen vztrajati pri podpori gradnje uplinjevalnika pri Žavljah spričo odločnega nasprotovanja krajevnih uprav.
»Zakaj bi moral iti sam naprej, če bi se znašel pred krajevnimi upravami, ki odločno nasprotujejo uplinjevalniku?,« se je po pisanju dnevnika vprašal Tondo, ki je sicer še vedno prepričan, da bi gradnja obrata pri Žavljah predstavljala pozitivno stvar za Italijo, FJK in Trst, vendar ga bo deželna uprava težko uveljavila spričo nasprotovanja zainteresiranih občin ter Pokrajine Trst. Za deželnega predsednika poleg podpore oz. nasprotovanja gradnji uplinjevalnika obstaja tudi tretja pot, t.i. »pot ne nasprotovanja«, vendar, če ni soglasja krajevnih uprav, naj se oblikuje vsaj omizje za soočenje in analizo pozitivnih in negativnih aspektov načrta.
Na Tondove besede so se odzvali župana Trsta in Milj, Roberto Cosolini in Nerio Nesladek, in predsednica Pokrajine Trst Maria Teresa Bassa Poropat ter, kot že rečeno, tudi Kocijančič in Premolinova. Prvi meni, da če so to Tondove besede, je pozitivno, glede na to, da imajo vsi ostali zelo utemeljene pomisleke nad načrtom za gradnjo obrata v Žavljah in je bila edina, ki se je ideološko zavzemala zanj, prav deželna deželna uprava. Zato korak nazaj predsednika deželne vlade Kocijančič jemlje z zadoščenjem, vendar ne ve, če bo to dovolj.
Zadovoljna je tudi Premolinova, ki opozarja, da je o potrebi po preverjanju pozitivnih in negativnih aspektov načrta Občina Dolina govorila že od leta 2008. Ker je bilo veliko več negativnih kot pozitivnih aspektov, se je dolinska občinska uprava od vsega začetka izrekla proti gradnji, nam je povedala Premolinova in pri tem omenila tudi nasprotovanje občanov, posebej pa je poudarila, kako sta se občini Dolina in Milje kot prvi postavili po robu načrtu za gradnjo uplinjevalnika in pri tem vložili priziv na Deželno upravno sodišče ter poslali dopis tožilstvu

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.