Brodarevo – Molba za životnu zaštitu članova civilnog sektora


Mreža NVO Brodarevo je član ALPE ADRIA GREEN org.

 

Poštovani,
Obraćamo Vam se ispred nevladinih organizacija iz Prijepolja, gradjana opštine Prijepolje i članova koji su juče u zgradi Opštine Prijepolje brutalno pretučeni od strane plaćenih lica i pomagača kompanije REV koja planira da gradi visoke brane na reci Limu. Na javnoj prezentaciji Studije o proceni uticaja na životnu sredinu u neprimerenim uslovima za rad pred prisutnim predstavnicima Ministarastva, gradjanima odnosno zainteresovanoj javnosti, grupa od nekoliko momaka pretukla je predstavnike civilnog sektora nanevši im teže i lakše telesne povrede. Po nalogu Milana Ćušića zamenika direktora kompanije REV d.o.o. Beograd u javnim prostorijama SO u Prijepolju (zgrada Opštine Prijepolja) dat je nalog da se brutalno pretuku Esad Kurbegović zastupnik NVO ,,Prijatelji Brodareva,, iz Brodareva, Zoran Ružić zastupnik Centra za istrage, monitoring, antikorupciju i vladavinu prava iz Prijepolja, Dragoljub Simović predsednik Planinarsko skijaškog kluba ,,Kolovrat,, Amel Kurbegović predstavnik Mreže NVO Brodareva i zastupnik  UViDPD ,,Polimlje,, Brodarevo i Jasmina Simović predstavnica Raftig kluba iz Prijepolja.
Da je reč o isceniranom događaju govori u prilog snimak na kome se jasno vide izazivači incidenta koji su se obraćali članovima NVO preteći im da će im otkinuti glave i polomiti lobanje a potom je Milan Ćušić iz kompanije REV dao nalog da se iz sale evakuišu devojke koje su sa njima bile u pratnji i izgovorio ,,obezbedjenje,,. Odmah potom brutalno su pretučeni Esad Kurbegović koji je zadobio teške telesne povrede preloma nosa i drugih povreda po tijelu, Amel Kurbegović koji je dobio više povreda glave. Oba ova predstavnika zainteresovane javnosti kao i drugi članovi koji su uredno uložili primedbe na ovaj dokument celo posle podne proveli su u hitnoj medicinskoj pomoći u Prijepolju. Zoran Ružić je prošao sa lakšim povredama kao i Dragoljub Simović i Jasmina Simović. Ceo slučaj zabeležen je kamerama uz prisustvo pravnog zastupnika za zaštitu prirode Sretena Djordjevića iz Valjeva.
Molimo Vas da u skladu sa direktivama Evropske unije, date svoje učešće i uključite se u rešavanje ovog izuzetno ozbiljnog problema gde se na očigled javnosti a po nalogu firme koja ne poštuje nikakve principe pa ni ljudske i moralne prebijaju ljudi i legitimne predstavnike gradjana koji se bore za opšta prava svih gradjana i zaštitu prirode, kulturnih dobara, kulture i tradicije u Polimlju. Takođe želimo da istaknemo da predstavnici civilnog društva u Prijepolju već pet godina zaredom vode borbu za očuvanje prirode i imaju legitimitet 5000 potpisnika peticije protiv ugrožavanja i devastiranja prirode i celog ovog područja.
Da se radi o ugrožavanju delovanja, ispoljavanja svojih prava i zalaganja za sprovodjenje statutarnih i drugih prava propisanih zakonima Republike Srbije dovoljan je pokazatelj incidenta koji je isceniran u Prijepolju kako bi istaknuti pojednici iz civilnog sektora na brutalan način bili životno ugroženi u cilju sprovodjenja interesa kompanije koja je registrovana na Devičanskim ostrvima sa 500 eura kapitala.
Molimo Vas da svojim mogućnostima i direktivama koje možete pokrenuti, stanete u zaštitu najpre životno ugroženim gradjanima injihovim porodicama a onda predstavnicima civilnog družtva koji su direktna meta investitoru koji po svaku cenu želi da dodje do cilja pa plašimo se da ovaj ozbiljan slučaj u Prijepolju ne pokazuje da bi to radili i preko leševa. Ovo nije prvi incident da se predstavnicima civilnog sektora u Prijepolju i Brodarevu prijeti i da se nasrće na njih. O tome je javnost više puta obaveštavana kao i policijski organi i dovedena je direktna ugroženost života i porodica pojedinaca koji su bukvalno postali direktna meta kompanije koja smišljeno radi da bi ostvarila svoje planirane aktivnosti koristeći čak metode prisile, tortura i ugrožavanja životne i porodične sigurnosti. Takođe Vas molimo da nam omogućite prijem i o svemu se detaljno upoznate o ovom problemu kako bi stali u zaštitu nedužno stradalim i životno ugroženim predstavnicima civilnog društva u Srbiji. Naš cilj i obaveza jeste da Vam se pismeno obratimo i očekujemo da ćete po ovom pitanju skladno reagovati a za sve dalje informacije i preduzete mere očekujemo da budemo obavešteni. Takođe od Vas očekujemo da ćete inicirati sastanak na najvišem vrhu u državi i o svemu obezbediti medjunarodnu javnost. Iako verujemo u policiju i sudstvo u Srbiji osećamo da su naši članovi i predstavnici gradjanskog društva potreba za većim nivoom zaštite njihovih života i života njihovih porodica. Nadamo se da ćete inicirati sastanak sa predstavnicima civilnog sektora iz Prijepolja i pokrenuti postupke za rešavanje ovih nemilih dogadjaja koji su do sada pokazali veliku ozbiljnost i koje zaslužuju da se o njima povede poseban odnos i mere zaštite.
Služba za odnose s javnošću NVO,,Prijatelji Brodareva,, Brodarevo
Bratstva jedinstva bb
31305 Brodarevo
kontakt telefon 064 630 57 09
U prilogu mejla nalaze se fotografije brutalno pretučenog predstavnika civilnog sektora Esada Kurbegovića gde se vide tragovi nasilja i torture a sve u zgradi opštine Prijepolje.


 

Priloge 3

Brodarevo2

Brodarevo1

Brodarevo

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.