NE ZA PLINSKI TERMINAL


clip_image002

NE ZA PLINSKI TERMINAL

Sestanek bo v petek 13. julija 2012 ob 1o uri, pred deželnimi uradi Furlanije in Juliske krajine, ul.Giulia 75 v Trstu (glavni vhod v center Giulia), kjer je sedež Konference služb, ki mora odločati o plinskem terminalu v Žavljah.

Nadaljujemo z opazovanjem vseh tistih, ki so za to odgovorni, naj bo administrativno ali politično.

V sodelovanju z pravnimi službami ocenjujemo, da bomo vložili kolektivno tožbo za zaščito vseh prebivalcev tržaške pokrajine.

Tekst je pripravila Bora.La z: Alpe Adria Green International, Cittadini-Libertà civica, Comitato autonomia giuliana, Comitato salvaguardia Golfo di Trieste, Comuni di Muggia e San Dorligo/Dolina, Federazione della Sinistra, Greenaction, Italia dei Valori, Italia Nostra, Legambiente, Lista civica Trieste cambia, Meio Muia, Movimento 5 stelle, NoSmog, Pd, Popolo viola, Sinistra Ecologia e Libertà, Uil Vvf Fvg, Un’Altra Trieste, Wwf

Postanite tudi vi član ALPE ADRIA GREEN – ZA EKO PRIHODNOST NAŠIH OTROK, s tem boste aktivno vplivati k varovanju okolja , to lahko storite, če kliknete spodnjo povezavo: https://alpeadriagreen.wordpress.com/pristopna-izjava/ SKUPAJ BOMO MOČNEJŠI !!!

NAMENITE DEL DOHODNINE AAG , Z NJO NAMERAVAMO KUPITI ANALIZATOR VODE, VAŠI POTOMCI IN NARAVA VAM BODO HVALEŽNI! https://alpeadriagreen.wordpress.com/2011/12/23/namenite-del-dohodnine-aag-vai-potomci-in-narava-vam-bodo-hvalezni/

Nevladne organizacije proti gradnji plinskega terminala v Tržaškem zalivu

12. 7. 2012

Protesti proti gradnji terminala

Protesti proti gradnji terminala
© Borut Krajnc

Nevladne organizacije, ki nasprotujejo gradnji plinskega terminala v Tržaškem zalivu, v sodelovanju s svojimi pravnimi službami ocenjujejo, da bodo vložile kolektivno tožbo proti vsem, ki so administrativno in politično odgovorni za pomanjkljivosti in nepravilnosti v aktih o terminalu,  v petek pa bodo v Trstu organizirali tudi manifestacijo.

S tožbo želijo zaščititi vse prebivalce tržaške pokrajine, so danes sporočili iz Alpe Adria Green (AAG), ki dalj časa nasprotuje gradnji uplinjevalnika v Žavljah in se bo tudi pridružila petkovi manifestaciji. Zaradi načrtovane umestitve plinskega terminala v Tržaški zaliv je bilo sicer organizoranih že več protestov, zadnji pod naslovom “Trst spi, plin se komaj premika” je bil minulo nedeljo.

Tako bo organizacija Bara.La v petek pripravila novo manifestacijo pred deželnimi uradi Furlanije Julijske krajine v središču Trsta, kjer je tudi sedež Konference služb, ki mora odločati o plinskem terminalu v Žavljah. Svojo udeležbo so poleg AAG že potrdili v občinah Milje in Dolina, katerih župana nasprotujeta gradnji terminala in so ju pred časom izločili iz procesa odločanja, ter v različnih civilnodružbenih in okoljevarstvenih organizacijah ter političnih strankah.

Dvome v popolnost dokumentacije za gradnjo uplinjevalnika, ki jo je predstavil španski investitor Gas natural, so prejšnji teden izrazili v italijanskem sindikatu gasilcev, kjer so zato od pristojnih ustanov zahtevali preverbo pristnosti dokumentov. Strokovnjaki, zbrani v t.i. Tehničnem omizju o tržaškem uplinjevalniku, že dalj časa opozarjajo na izredno škodljiv vpliv umestitve tovrstnega uplinjevalnika v Tržaški zaliv, tako zaradi uporabe klora, ki bi “steriliziral” vodo in uničil cele populacije morskih organizmov, kot zaradi same lokacije v Tržaškem zalivu, ki naj ne bi omogočila zadostne “menjave” vode, ki bi jo za svoje delovanje potreboval terminal.

Italijansko okoljsko ministrstvo je plinskemu terminalu v Žavljah sicer že dalo zeleno luč, končno odločitev pa naj bi sprejeli na ravni dežele Furlanije Julijske krajine. (STA, tp)

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.