“EKO KVARNER” POSLAL ODPRTO PISMO HRVAŠKEMU MINISTRU ZA OKOLJE IN PROSTOR V ZVEZI Z NAMERAVANO IZGRADNJO TERMOELEKTRARNE V PLOMIN-U


clip_image002

Udruga «Eko Kvarner»

Primorska 10

51512 Njivice

Predmet: priopćenje o otvorenom pismu ministru zaštite okoliša i prirode Mihaelu Zmajloviću

Udruga „Eko Kvarner“ danas je, 06. srpnja 2012., uputila otvoreno pismo ministru zaštite okoliša i prirode Mihaelu Zmajloviću, kojim je od njega zatraženo da ne prihvati pozitivno mišljenje povjerenstva za ocjenu studije utjecaja na okoliš za predloženu novu termoelektranu na ugljen u Plominu i da ne izda odobrenje za početak realizacije tog projekta, a za što ima sve zakonske ovlasti na raspolaganju.

Važno je dodati da naša udruga u potpunosti podržava zamjenu dotrajalog bloka 1 plominske termoelektrane te smo se prethodno u više navrata založili za gradnju termoelektrane na plin ili druge moguće energente (ili barem kvalitetniju tehnologiju za korištenje ugljena kao energenta – IGCC), ali u prvom redu želimo potaknuti koliko je moguće širu raspravu o ovim pitanjima, koja će biti utemeljena na činjenicama i rezultirati odlukama koje neće biti plod političkih diktata ili lobiranja raznih interesnih grupa, već će se voditi ekonomskim, energetskim i ekološkim interesima Republike Hrvatske.

Također upozoravamo da će u slučaju pokušaja realizacije ovog projekta na način koji se nameće kao izgledan i jedini mogući, biti prekršeno nekoliko međunarodno preuzetih obaveza RH, a što može dovesti do više tužbi i posljedičnih odšteta koje bi dodatno poskupile već sada upitno isplativi projekt.

Ukoliko resorni ministar ignorira naš apel na razumno postupanje u vezi ovog kontroverznog projekta, preostaje nam (uz već spomenute pravne korake) da o ovim pitanjima podrobnije informiramo i uključimo ugledne međunarodne organizacije koje su za to već pokazale interes.

U Njivicama, 06. srpnja 2012. Za udrugu «Eko Kvarner»:
Nenad Prpić, glasnogovornik

clip_image002[4]U

druga «Eko Kvarner»

Primorska 10

51512 Njivice

OTVORENO PISMO MINISTRU ZAŠTITE OKOLIŠA I PRIRODE MIHAELU ZMAJLOVIĆU

Poštovani gospodine ministre,

smatramo našom obavezom zatražiti od Vas da sukladno Vašim zakonskim ovlastima ne prihvatite mišljenje povjerenstva za ocjenu studije utjecaja na okoliš za predloženu novu termoelektranu na ugljen u Plominu i da ne izdate odobrenje za početak realizacije tog projekta. Razloge za taj zahtjev nalazimo u sljedećim spoznajama i činjenicama:

1) povjerenstvo za ocjene studije nije radilo u prihvatljivim i regularnim uvjetima, jer je bilo pod stalnim javnim (a vjerojatno i drugim) oblicima pritiska pp vrh-a Čačića, koji je više puta javno izjavljivao da realizacija projekta mora što prije započeti. Smatramo iluzornim tvrditi da je povjerenstvo nakon tako agresivnog pritiska moglo u miru i kvalitetno odraditi svoj izuzetno važan posao, procjenu očekivanog utjecaja na okoliš u slučaju realizacije tog projekta.

2) Povjerenstvu (po našim spoznajama) nisu bile dostupne sve relevantne informacije za ocjenu prihvatljivosti tog zahvata, već samo studija koju je izradila blago rečeno kontroverzna tvrtka "Ekonerg". Naime, osim tog, po mišljenju mnogih, izuzetno nekvalitetnog materijala izrađen je cijeli niz i cjelovitih i parcijalnih studija u kojima je znanstveno i kvalitetno obrađen i predložen zahvat i alternativne tehnologije (IGCC), kao i drugi mogući energenti (plin i biomasa). Smatramo da je bez tih spoznaja poznavanje materije povjerenstva bilo izuzetno manjkavo.

3) Prilikom predlaganja zahvata nije poštovan Županijski prostorni plan koji na toj lokaciji dopušta samo gradnju termoelektrane na plin, i to zamjenski za TE Plomin 1 snage 125 MW kao i Program prostornog uređenja RH od 07. svibnja 1999. u kojem stoji: «Treba računati na korištenje plina gdje je to moguće bilo kao domaći ili uvozni energent. Do 2015. godine u RH neće se graditi niti istraživati, odnosno ispitivati mogućnost izgradnje termoenergetskih objekata na ugljen kao i nuklearnih goriva», sa čime je legalnost same procjene upitna.

4) Isto tako, prekršeno je i nekoliko međunarodno preuzetih obaveza RH, kao što je Aarhuska konvencija, EU direktiva o Strateškim procjenama utjecaja na okoliš, Treaty establishing the Energy Community. To u praksi znači da se RH u slučaju pokušaja realizacije projekta nalazi pred nekoliko ne baš zanemarivih međunarodnih tužbi.

5) U predloženom projektu je u potpunosti neriješena glavna zamjerka projektu, proizvodnja ogromnih količina CO2, te se daje samo obećanje rješavanja istoga sa DO SADA NEDOSTUPNOM TEHNOLOGIJOM (CCS), čime se dramatično poskupljuje proizvodnja.

Ukoliko usprkos ovim veoma jasnim argumentima ipak odlučite pozitivno ocijeniti predloženi zahvat smatrat ćemo da ste u potpunosti izgubili svaku vjerodostojnost kao ministar zaštite okoliša i da su u potpunosti točne tvrdnje da ste na tu izuzetno važnu i odgovornu funkciju dovedeni prvenstveno da propustite sporne projekte nakon smišljenog političkog odstrela vaše prethodnice ministrice Holy.

U Rijeci, 06. srpnja 2012. Za udrugu «Eko Kvarner»
Vjeran Piršić, predsjednik
Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.