AAG – Eko-Kvarnerov ‘Wikileaks’ protiv Plomina C


AAG – Udruga Eko Kvarner odlučila je objaviti dokumente koji osporavaju ekološku i gospodarsku opravdanost gradnje trećeg bloka termoelektrane Plomin. Snage 500 megavata, s ugljenom kao energentom i zastarjelom tehnologijom, Plomin C bio bi vrlo opasan po okoliš i ljude te gospodarski neisplativ, tvrde aktivisti Udruge.
U priopćenju ističu da se ne protive izgradnji zamjenskog bloka za dotrajalu termoelektranu Plomin 1, ali tvrde da predloženi projekt ne zadovoljava ekološke i zdravstvene uvjete. Smatraju da bi umjesto ugljena elektrana trebala koristiti plin, te da je predložena tehnologija obrade ugljena zastarjela, nasuprot modernijih tehnologija poput IGCC-a.
Na svojim internetskim i Facebook stranicama Udruga će stoga objaviti niz nezavisnih ekspertiza koje ukazuju na ključne nedostatke projekta. Jedan od takvih nedostataka su veliki troškovi zbrinjavanja ugljičnog dioksida, zbog kojih će građani Hrvatske  godinama plaćati skuplju struju. Kao najodgovorniju osobu za nekritičko promicanje tog projekta navode potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića.
Svi dokumenti što ih namjeravaju objaviti bili su poznati pomoćniku ministra zaštite okoliša Davoru Škrlecu, koji je podnio ostavku. Smatramo očitim da je i ovaj put studija utjecaja na okoliš sačinjena u svrhu opravdavanja, a ne ocjenjivanja mogućih posljedica po okoliš predloženog projekta. Zbog svega navedenog naša udruga će sljedećih dana nastaviti objavljivati za taj projekt nepovoljne dokumente, stoji u priopćenju AAG – Eko-Kvarnera.

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.