Ekoterorizem, pogruntavščina FBI, je postala pogosta oznaka za radikalne akcije okoljevarstvenikov.


Slovenski (mehki) ekoteroristi

26.05.2012, Mateja A. Hrastar

 

A ne le svetovno znanih borcev proti kitolovu, tudi pri nas so nekaj okoljevarstvenikov označili za ekoteroriste.

Pred nekaj več kot desetimi dnevi so na frankfurtskem letališču nemški policisti aretirali Paula Watsona, kultnega in kontroverznega borca za okolje. Njegovo aretacijo je zahtevala Kostarika zaradi skoraj deset let starega pomorskega incidenta. Watson je namreč vodja organizacije Sea Shepherd Conservation Society, ki se agresivno in brezkompromisno bojuje proti kitolovu. Njegov način ekoakcij je bil preveč nasilen celo za Greenpeace, tako da so ga že sredi sedemdesetih let izločili iz svojih vrst.

Toda kapitan Paul Watson je junak malih zaslonov. Na Animal Planetu je zvezda resničnostne serije Vojna kitov (Whale Wars), ki jo predvajajo od leta 2008, in prav zdaj naj bi premierno prikazali novo sezono, v kateri se njegovi ekopirati spopadajo z japonskimi ladjami. O njegovem tridesetletnem boju so posneli film Izpovedi ekoterorista, ki ga trenutno predvajajo tudi v naših kinodvoranah. Watson je celo tako popularen, da se je Brigite Bardot ponudila, da gre namesto njega v nemško ječo.

A marsikateri okoljevarstvenik mu očita, da ni nič drugega kot vodja bande piratov, da ga bolj kot dobrobit sveta skrbi njegova zvezdniška podoba in da s svojimi skrajnimi, pogosto nasilnimi akcijami črni ugled okoljevarstvenikov, saj se jih čedalje večkrat označuje za ekoteroriste.

Toda kdo je v resnici ekoterorist? »To oznako so si izmislili politiki in kapital, da bi upravičili svojo neekološko miselnost in delovanje,« trdi Vojko Bernard, predsednik organizacije Alpe Adria Green. V tem je nekaj resnice. Oznako ekoterorizem si je izmislil FBI, s tem pojmom pa označujejo posameznike ali organizacije, ki v imenu boja za okolje uporabljajo kriminalno nasilje. Teoretično velja, da je oznaka namenjena radikalnim okoljevarstvenikom, ki so prepričani, da je kapitalizem odgovoren za uničevanje narave. Čeprav se zdi, da je to izum sodobnih anarhističnih gibanj, se je radikalno okoljevarstveno gibanje začelo sredi šestdesetih let.

Vendar je v oznaki ekoterorizma nekaj nedomišljenega: okoljevarstveniki že desetletja izvajajo akcije, kot so državljanska neposlušnost in sabotaže; tudi te pa so zajete med gibanja, ki jih je FBI označil kot ekoteroristična. Na seznamu so denimo Animal Liberation Front, Earth Liberation Front, celo Greenpeace, seveda Sea Shepherd Conservation Society, Earth First! in The Coalition to Save the Preserves. Čeprav nekatera od teh gibanj, denimo Greenpeace, ostro zavračajo uporabo nasilja proti ljudem, jih FBI vsa daje v isti koš.

Proti diktatu kapitala
Pri nas se je oznaka ekoterorist nekajkrat pojavila v medijih, enkrat celo v parlamentu. »Občasno nas anonimneži na kakšnih forumih označijo kot ekoteroriste. Obstaja tudi parodiran filmček, v katerem smo prikazani s puškami,« pripoveduje Uroš Macerl, predsednik društva Eko krog.

Z oznako ekoterorist so v parlamentu ozmerjali tudi ekologa Antona Komata: »Večja skupina aktivistov nas je sodelovala v razpravi o spremembah zakona o fitofarmacevtskih sredstvih na parlamentarnem odboru za kmetijstvo, ki je omogočil večjo dostopnost teh strupov predvsem vrtičkarjem. Imeli smo trdne argumente in medijske dokaze, zato je neki politik takrat vladajoče SDS izgubil živce in me razglasil za ekoterorista, ki je enako nevaren, kot so islamski fundamentalisti. To sejo je neposredno prenašala TV Slovenija, zato sem v naslednjih dneh dobil številna spodbudna elektronska pisma, na ulici pa veliko stiskov rok neznanih ljudi v podporo.«

Podobno oznako so si prislužili tudi okoljevarstveniki, ki v Celju že leta opozarjajo na čezmerno onesnaženost: »Župan že leta trdi, da je Celje čisto mesto. Toda ko si je Alpe Adria Green dovolil poslati samo ekopatruljo in posneti resnično stanje, nas je občina v medijih označila za ekoteroriste,« pojasnjuje Vojko Bernard.