Tržaški okoljevarstvenik tarča mafije in sekt?–NAJDENI ČLANEK IZ LETA 2010


Tržaški okoljevarstvenik tarča mafije in sekt?
Petek, 06. avgust 2010
Avtor:: C. Z.

V Ekomagazinu smo že poročali o valu e-poštnih groženj – celo s smrtjo – vodilnim klimatologom v ZDA in tudi V. Britaniji. Domnevajo, da v ozadju stoji desničarska politika in interesi t. i. toplogrednega lobija, predvsem naftne industrije.

Teaser
(Foto: Photos.com)
A da zavzemanje za okolje postaja nevarno tudi drugje, priča nedavni dogodek v sosednjem Trstu, torej takorekoč na naših tleh. Zgodilo se je znanemu okoljevarstvenemu aktivistu Robertu Giurastanteju, ki se na vso moč upira projektu postavitve plinskega terminala v Tržaškem zalivu. V tej misiji je večkrat obiskal tudi Ljubljano, v zadnjem času pa je kar nekajkrat spregovoril o grožnjah, ki jih zavoljo tega dobiva.

A zadnje, kar se mu je zgodilo, ima scenarij tipične mafijske zgodbe. Mafijske združbe na jugu Italije tistemu, ki so ga obsodile na smrt, ponavadi v posteljo položijo glavo zaklane živali, največkrat konjsko. No, Roberto Giurastante, ki je član mednarodne okoljske organizacije Greenaction Transnational in predsednik italijanske podružnice mednarodne okoljske organizacije Alpe Adria Green, je med vrnitvijo domov na pragu svojega doma našel odsekano in olupljeno kozjo glavo z odrezanimi rogovi in presekanim gobčkom. To je prepoznal kot jasen znak grožnje svojemu življenju.

Policija doslej še ni odkrila, kdo je v ozadju tega gnusnega dejanja. Najbrž gre za mafijske združbe, ki jim je gradnja naftnega terminala v interesu njihovega profita, ozadje pa je lahko tudi še drugačno. Znano je, da se je Roberto Giurastante ubadal tudi s sumljivo pridobljenimi koncesijami in nezakonitimi odlagališči smeti, domnevnim mafijskim povezovanjem in nekaterimi sektami, ki so se udomile na Krasu in so jih okoljevarstvene organizacije zaradi njihovega početja, tudi obrednega nasilništva nad živalmi, prijavile policiji. Sem sodi tudi še nepojasnjena smrt pričevalca sektaških obredov, kar je Giurastante opisal v svoji poskusno izdani knjigi.

 

PRIPIS:

Od takrat do danes se ni zgodilo nič. Italijanska policija je vse skupaj “pometla pod preprogo”. Do danes je prejel R.G. še veliko groženj z strani kapitala, vendar niti v enem primeru, kljub prijavam so uradne oblasti vse skupaj zamolčale. Leta 2011 smo v AAG izvedli protest na Barcolani, kjer smo izobeseli poleg drugih parol tudi napis, kaj je delal GAS NATURAL v Gvatemali. Trije člani AAG smo bili zaradi tega ovadeni s strani GAS NATURAL, čeprav smo novico povzeli iz uradnega obvestila na Internetu. Lani smo zaradi tega pozvali Slovenske jadralce naj bojkotirajo Barcolano, katere glavni sponzor je Gas Natural. Od preko 50 poslanih dopisov nam ni odgovoril nihče, čeprav je bila Barcolana financirana z denarjem sumljivega izvora! TUDI NAŠI JADRALCI SE NE OZIRAJO S KATERIM DENARJEM JE IZVEDENO TEKMOVANJE, GLAVNO JIM JE SAMO TO, DA SE LAHKO Z OSVOJENIM PRVIM MESTOM BAHAJO PRED MNOŽICO!!!!

 

Predsenik Alpe Adria Green:

Vojko Bernard