POT OTOKA KRKA V BREZOGLJIČNO DRUŽBO


krk

V času od 13. Do 15. Aprila se je odvijala mednarodna energetska konferenca v mestu Krk na otoku Krk z naslovom : pot otoka Krka v brezogljično družbo. Udeležili so se je različni energetski strokovnjaki, kateri so predstavili različne projekte kateri omogočajo samooskrbo z energijo s pomočjo rabe trajnih in obnovljivih virov energije. Uvodne misli je podala hrvaška ministrica za zaščito okolja dr.Mirela Holy s poudarkom,da bo njeno prihodnje delo usmerjeno predvsem na pripravo predpisov, kateri bodo omogočali in olajšali izvajanje tovrstnih projektov. Pri tem je poudarila,da žal energetika ni v okviru njenega ministrstva, bo pa skrbela za tekoče vnašanje dokumentov EU iz tega področja, saj Hrvaška prihodnje leto uradno vstopa v članstvo EU.

 

Konference se je iz Slovenije udeležil Božo Dukić, kot član okoljevarstvene organizacije Alepe Adria Green.

krk3

Udeležencem je bil predstavljena možnost proizvodnje električne energije s pomočjo solarne tehnologije, kakor tudi možnost rabe energije morja. Posebno pozornost je vzbudila predstavitev Rekreacijsko zdraviliščnega centra Igalo v Črni gori, kateri za svoje potrebe koristi energijo morja preko toplotnih črpalk, sedaj pa za njihove potrebe postavljajo še solarno in vetrno elektrarno, tako,da bo ta center v celoti energetsko neodvisen od potencialnih dobaviteljev energije ( center obsega 58 000 m2 površine s tremi pokritimi bazeni, od tega je eden olimpijskih dimenzij). Posebej je bila poudarjena in predstavljena ekonomika projektov in možnost financiranje projektov iz EU fondov ter investicijskih skladov. V tem delu je Božo Dukić predstavil model javno zasebnega partnerstva pri energetski obnovi javnih objektov, kjer se predvideva financiranje projektov iz prihrankov pri obratovalnih stroških po izvedbi energetske obnove strojnih elementov s prehodom na obnovljive vire energije. Posebej so bili udeležencem predstavljeni projekti nekaterih svetovno poznanih otokov ( Ciper, Zelenortski otoki, Madeira) s prehodom na pridobivanje energije z lastnimi naravnimi danostmi. Tu je bil poseben poudarek na desalinizaciji morske vode in uporaba takšne vode za črpalne hidroelektrarne.

 

Konferenca se je zaključila s sprejemom Deklaracije o energetski neodvisnosti otoka Krk in ogledom posameznih energetsko zanimivih lokacij na otoku Krku.