ODMEVI V ZVEZI Z RAZPRAVO O PETICIJAH AAG O PLINSKIH TERMINALIH V EU PARLAMENTU


V Alpe Adria Green zadovoljni z odzivom odbora za peticije

Po ocenah Vojka Bernarda zamenjava italijanske vlade ne bo bistveno spremenilo odnosa italijanske države do uplinjevalnikov.

Boris Šuligoj, Koper

tor, 22.11.2011, 19:55

V Alpe Adria Green zadovoljni z odzivom odbora za peticije

Alpe Adria Green, foto: Leon Vidic/Delo

Koper – “Zadovoljni smo z odzivom odbora za peticije EU, saj je po vseh teh letih in treh naših peticijah (2007, 2008 in 2009) prvič odločil, da primera ne zamrzne in da bodo tudi od nas zahtevali dodatna pojasnila. To je po naših ocenah premik v pozitivno smer, saj so nam doslej dajali papirnate in suhoparne odgovore,” je na odločitve odbora za peticije odgovoril Vojko Bernard, predsednik Alpe Adria Green. “Če bodo zahtevali kakšen dokument, jim ga bomo še enkrat dali. Sicer pa mislimo, da se bodo odgovori spet vlekli, denimo tri do šest mesecev,” je ocenil Bernard.
V zadnjem letu niti na italijanski strani ni bilo velikih premikov pri vseh načrtovanih posegih v gradnjo dveh uplinjevalnikov. Nazadnje se je oglasila italijanska okoljska ministrica Stefania Prestigiacomo konec julija letos z znanim pismom “Dragi Roko”, v katerem slovenskega okoljskega ministra obvešča, da je italijanska komisija za presojo vplivov na okolje prižgala zeleno luč za plinski terminal oziroma uplinjevalnik sredi Tržaškega zaliva (bližje Piranu kot Trstu). S tem je italijanska država končala z ocenjevanjem okoljskih vplivov, končni sklep je, da je postavitev terminala okoljsko sprejemljiva. Toda po julijski napovedi italijanska država ni sprejela nobenega novega sklepa.
Po ocenah Vojka Bernarda zamenjava italijanske vlade ne bo bistveno spremenilo odnosa italijanske države do uplinjevalnikov, saj naj bi imel novi italijanski minister za okolje v Montijevi vladi enako stališče kot njegova predhodnica. V Alpe Adria Green pa so prepričani, da je off shore terminal za okolje še veliko bolj problematičen kot uplinjevalnik v Žavljah.

Proti terminalom: Komisija bo peticije proučila

Vajgl in Peterle komisijo pozivata k odločnosti

22. november 2011 ob 17:32
Bruselj – MMC RTV SLO

Odbor za peticije evropskega parlamenta je na dnevni red zasedanja evropske komisije uvrstil tudi peticije iz Slovenije o zaščiti Krasa in plinskih terminalih. Komisija mora zdaj odločiti, ali so utemeljene.

Z uvrstitvijo na dnevni red zasedanja odbor na peticije opozori na evropski ravni, odločanje, ali gre pri predmetih peticij za kršenje evropske zakonodaje, pa je v pristojnosti evropske komisije, ki lahko po potrebi tudi ukrepa.

V povezavi z načrtom gradnje plinskih terminalov so na sedež odbora prispele tri peticije. Dve je vložil Italijan Roberto Giurastante v imenu organizacij Friends of the Earth in Greenaction Transnational, eno pa Slovenec Bernard Vojko v imenu organizacije Alpe Adria Green.

Slovenska evropska poslanca Ivo Vajgl in Alojz Peterle, ki sta sodelovala v razpravi v odboru za peticije, sta komisijo pozvala, naj ukrepa odločneje in izkoristi ves svoj potencial. Vajgl je še poudaril, da komisija ne bi smela delovati v defenzivi, ampak bi morala na področju okolja pridobiti več moči, saj je očitno, da so lobiji, na lokalni ravni, močnejši od oblasti in zlasti od civilne družbe.

“Komisija naj varuje interes ljudi”
Vajgl meni, da bi morala biti komisija “varuh neposrednih interesov ljudi”, kar je bil tudi Vajglov očitek predsednici komisije, ki je, kot je dejal, “odgovorila na nekem minimumu korektnosti in formalnosti”.

Peterle meni, da je dejstvo, da peticije ostajajo odprte, dobro, saj je to priložnost, da se problematika terminalov predstavi “v vsej svoji kompleksnosti” in se dokaže, da ljudje niso bili obveščeni o vseh vplivih. Dejal je, da se je zavzel za to, da komisija peticije ne obravnava zgolj proceduralno, ampak “res pogleda, ali so bili upoštevani ljudje, ki morajo biti informirani in morajo vedeti, kaj pomeni taka investicija za okolje, saj so sami del tega okolja”.

Evropski komisar za okolje Janez Potočnik, ki je bil zaradi velikega števila peticij na temo okolja povabljen na sejo odbora, pa je znova zavrnil očitke, da komisija ni dovolj dejavna glede plinskih terminalov. Ponovil je, da proučujejo vse informacije, ki jih dobijo, in se trudijo, da bi v procese vključili tudi obe državi. Po njegovem mnenju za prekrškovni postopek za zdaj še ni pravne podlage.

image

Vajgl: Slovenska politika je zelo lahkomiselna do problema zapravljanja kulturnega blaga
Na današnji tiskovni konferenci so kandidati stranke Zares, katerim se je pridružil tudi evropski poslanec Ivo Vajgl, predstavili njihovo stališče do izgradnje plinskih terminalov, rešitve morskih povezav in oblike razvoja obnovljivih virov energije.
Koper, 24. 11. 2011 ob 13:52, Helena Brec Loredan
(foto: Manuel Kalman)

24.11.2011

Vajgl: Slovenska politika je zelo lahkomiselna do problema zapravljanja kulturnega blaga

Ivo Vajgl, ki se v Evropskem parlamentu ukvarja z zunanjepolitičnimi vprašanji, je izpostavil svojo podporo peticiji Alpe Adria Green, v kateri to civilnodružbeno gibanje ostro zavrača postavitev plinskih terminalov v Tržaškem ali Koprskem zalivu.

»Največji upor proti škodljivim idejam uničenja tega majhnega prostora na severnem Jadranu smo dosegli ravno s pomočjo civilnodružbenih organizacij«, je med drugim izpostavil Vajgl in dodal, da je na Odboru za peticije EU izrekel nekaj ostrih besed glede obnašanja Evropske komisije do tega vprašanja. Poudaril je tudi, da je potrebno z istim programom delati naprej, upoštevati te smernice in izredno spoštovati pobude, ki jih izraža civilna družba.

Franco Juri je v nadaljevanju med drugim izpostavil, da je bil konkreten prispevek k »boju proti izgradnji terminalov«tudi sprejetje Resolucije za Jadran ter izključitev možnosti izgradnje terminalov iz Nacionalnega energetskega programa, kljub močnim pritiskom drugih strank. »Mi želimo trend umeriti k obnovljivim virom energije, kot so sonce, fotovoltaika in vodni potencial, tam, kjer to omogoča posamezno nezaščiteno območje«, je razložil Juri.

Kandidat Etbin Tavčar je poudaril pomen ohranjanja kulturne krajine, trajnostno naravnanega kmetijstva brez fitofarmacevtskih sredstev, ki je tudi subtilnejše do posameznih kultur. Posebej pa je izpostavil obnovitev morskih povezav v obliki plovnih poti na relaciji od Lucije do Ankarana »s katerimi bi obnovili tradicijo obmorskih mest in hkrati zagotovili okoljsko sprejemljivo možnost prometnih povezav.«

Stranka Zares je včeraj tudi odprla sedež volilnega štaba v Izoli, na Pitonijevi ulici 14.

Postanite tudi vi član ALPE ADRIA GREEN – ZA EKO PRIHODNOST NAŠIH OTROK, s tem boste aktivno vplivati k varovanju okolja , to lahko storite, če kliknete spodnjo povezavo:

https://alpeadriagreen.wordpress.com/pristopna-izjava/

SKUPAJ BOMO MOČNEJŠI !!!

Podprite ALPE ADRIA GREEN!
AAG se v celoti financira iz donacij in članarin in ne prejema denar od vlade ali korporacij. Naša predana ekipa zagotavlja tudi Vam in vašim OTROKOM zanesljivo prihodnost v zdravem okolju. Že za najmanjše prispevke, ki nam bodo omogočili nadaljne delovanje, se Vam že vnaprej zahvaljujemo TTK: SI56-0510-0801-1891-125