22. NOVEMBRA NA EVROPSKEM PARLAMENTU RAZPRAVA O UPLINJEVALNIKIH IN OGROŽANIH INDUSTRIJSKIH DEJAVNOSTIH NA TRŽAŠKEM ZALIVU


clip_image002

clip_image004

Datum: 16.11.2011

IZJAVA ZA JAVNOST

clip_image00622. NOVEMBRA NA EVROPSKEM PARLAMENTU RAZPRAVA O UPLINJEVALNIKIH IN OGROŽANIH INDUSTRIJSKIH DEJAVNOSTIH NA TRŽAŠKEM ZALIVU

22. novembra 2011 bo Evropski parlament nadaljeval s pregledom treh peticij s strani AAG (Alpe Adria Green) in AAG -Greenaction Transnational glede na kršitev zakona Seveso v Trstu in pri projektu dveh terminalov za ponovno uplinjanje (uplinjevalnikih) v Tržaškem zalivu.

Peticije, ki jih prilaga omrežje AAG-GreenactionTransnational (peticije 483/2007, 1147/2008 in 1472/2009) so v zvezi s prekrški Italije v postopkih presoje vplivov na okolje za projekte plinskih terminalov v Tržaškem zalivu, zlasti pa za projekt Španske Gas Natural-Union Fenosa v industrijskem pristanišču v Trstu. Postavitev terminala v sredino drugih industrijskih obratov, širi nevarnost nesreče, še posebej ker niti že obstoječi obrati ne spoštujejo direktive Seveso o varnosti.

Alpe Adria Green in AAG-Greenaction sta z pritožbo na Evropski parlament in na Evropsko komisijo opozorila inštitucije Skupnosti na eksplozivno situacijo ozke kotline Tržaškega zaliva. Ta, razdeljen med tremi državami (Italijo, Slovenijo in Hrvaško) je že nasičen s pomorskim komercialnim prometom. Temu je treba dodati še pomorski promet terminala olja SIOT (največje pristanišče petroleja v Sredozemskem morju).

Tržaški zaliv, je že močno onesnažen z industrijskimi odpadki in visoko koncentracijo težkih kovin v vodah. To občutljivo ravnovesje, bi se z uplinjevalnikom dokončno prelomilo.

Ob nepremostljivih težavah varnosti v zvezi z zgradbo dveh terminalov, bi naprave med delovanjem uporabljale veliko količino klora pri sterilizaciji morske vode, slednjo bi potem neposredno izlile v morje. Biološko mrtva voda bi v letih gotovo privedla do razpada celotnega morskega ekosistema malega in zaprtega tržaškega zaliva.

Poleg tega, za gradnjo dveh terminalov in z njima povezanih podmorskih cevovodov, bo treba izkopati ogromne količine onesnažene zemlje, bodisi na obali kot na morskem dnu (za gradnjo terminala v pristanišču Trsta načrtujejo izkop približno 2,5 milijona kubičnih metrov z težko kovino in ogljikovodiki onesnažene zemlje). Vpliv tega interventa bo grozen in bo postavil na kolena ekosistem malega Tržaškega zaliva, kar bi negativno vplivalo na vse povezane dejavnosti (turizem, ribištvo ipd.).

Poleg tega bodo komercialne dejavnosti obeh pristanišč v zalivu (mednarodno svobodno pristaniščeTrst in luka Koper), utrpele hude posledice zaradi strogih varnostnih ukrepov ob dejavnosti uplinjevalnika.

Stališču okoljevarstvenikov Alpe Adria Green in AAG-Greenaction, da blokirajo vse nove projekte z velikim vplivom na okolje v Tržaškem zalivu in ustvarijo območje ekološke zaščite, pristopa Republika Slovenija. Slovenija je pred kratkim odločila, da se pridruži sodnim postopkom v teku pri pritožbah na deželno upravno sodišče Lacija proti Italijanski republiki  glede projekta španske Gas Natural- Union Fenosa v tržaškem pristanišču.

Za pomembno vlogo pri opoziciji dveh projektov v Tržaškem zalivu je proti okoljevarstvenikom sprožena prijava na italijanski pravosodni organ, je poročal ta organ. Gas Natural-Union Fenosa je na italjaski pravosodni organ podal prijavo proti trem članom Alpe Adria Green in Greenaction-AAG( Vojko Bernard, Franci Malečkar, Roberto Giurastante).  Obtoženci bi namreč poročali javnosti o kršitvi pravic avtohtonih skupnosti v Srednji in Južni Ameriki s strani Španskih tvrtk. Obtožba je, da bi s vloženo pritožbo okoljevarstveniki obrekovali v javnosti obe španski družbi, podatke o kršitvah pa je AAG pridobil iz interneta in so prostodostopne vsem.

Predsednik Alpe Adria Green:

Vojko Bernard

Alpe Adria Green – mednarodna organizacija za zaščito okolja in narave Slovenija, Hrvaška, Italija, Srbija, Vojvodina, Makedonija,  Bosna in Hercegovina.

TTK: SI56-0510-0801-1891-125, Mat.št:1173120000, DŠ: 78020239. V Sloveniji delujemo kot društvo v javnem interesu

Prešernova 26, 4270 Jesenice, GMS: 051 311 450/ Tel: +386 4583 6640

Postanite tudi vi član ALPE ADRIA GREEN – ZA EKO PRIHODNOST NAŠIH OTROK, s tem boste aktivno vplivati k varovanju okolja , to lahko storite, če kliknete spodnjo povezavo:

https://alpeadriagreen.wordpress.com/pristopna-izjava/

SKUPAJ BOMO MOČNEJŠI !!!

Podprite ALPE ADRIA GREEN!
AAG se v celoti financira iz donacij in članarin in ne prejema denar od vlade ali korporacij. Naša predana ekipa zagotavlja tudi Vam in vašim OTROKOM zanesljivo prihodnost v zdravem okolju. Že za najmanjše prispevke, ki nam bodo omogočili nadaljne delovanje, se Vam že vnaprej zahvaljujemo TTK: SI56-0510-0801-1891-125