OTROCI V NARAVI – Potok Ribnica izvir in reka Mostnica 25.7.2011 – POROČILO


OTROCI V NARAVI – Potok Ribnica izvir in reka Mostnica 25.7.2011

 

POROČILO

clip_image001

Leto 2011 je mednarodno leto prostovoljstva in tudi mednarodno leto gozdov. Oboje je zelo pomembno, saj se učimo solidarnostni, pomoči in pomembnosti zdravega gozda.

Ker nam gozd skozi svojo pestrost zagotavlja hrano, kurivo, kisik, daje zavetje in nas oskrbuje z gradbenim materialom, čisti zrak in vodo in še bi naštevali, smo se v letošnjem letu odločili otrokom približati raznolikost narave skozi iskanje lepega v gozdu in na njegovih obronkih in tam kjer se gozd dotika čarobnosti voda.

Na letošnjem taboru naj bi se učili o lepotah gozda, spoznavali različne gozdove, ugotovili kaj je to gozdna meja, se pogovarjali z gozdarjem in o pomenu sečnje gozda.

Pa nam jo je zagodlo slabo vreme. Temperature v planinah so bile izredno nizke in vreme je bilo deževno. Zato smo se odločili, da tabor odpovemo in naredimo enodnevno ekskurzijo – naravoslovni dan ob Mostnici in izvirih potoka Ribnica v Stari Fužini, kjer je značilen tudi mešani gozd in vegetacija mokrišč.

V soboto 23.7.2011 se nam je pridružilo pet otrok in njihovi starši.

Parkirali smo v Stari Fužini pred cerkvijo in se napotili proti Ribnjaku. Tam smo se posedli pod stogom (kozolec-toplar, ki je značilen za bohinjsko krajino). Najprej smo otrokom razložili, kaj so kozolci in čemu služijo. Seveda so otroci najraje plezali po njih.

Potem smo smo odšli do brežine mostnice, ki je sedaj urejena in utrjena in na novo posajena z mladimi poganjki vrbovja. Nekaj let nazaj, je silna voda po obilnem deževju odnesla bregove reke. Brežino so uredili in ob njej speljali tudi kolesarsko stezo. Opazili smo dve čaplji, ki sta brskali, po sicer bolj kalni vodi (zaradi padavin).

Nato smo šli na lov za izvirom Ribnice. Ta ima dva izvirčka. Eden ima obliko bazenčka iz kategega začne teči potoček in se zgubi med lepenami in ostalim rastjem. Tam se pridruži še drugemu potočku – ki je že Ribnica. V tem bazenčku smo opazili nekaj mladic rib, belouško in par rac, ki se je priklatil iz nizkega rastja ob potoku. Mirno sta plavali in nas opazovali. Tako kot sta nenadoma prišli, sta se tudi izgubili nazaj v rastje. Otroci so ugotovili, da imata tam verjetno gnezdo in male račke.

Potem smo se odpravili do malega jezu, ki je viden tudi na sliki. Ob bregu smo hodili višje in prišli do točke, kjer se voda (lahko rečemo ) ali neha ali pa začne. Na dnu smo opazili veliko mehurčkov in ugotovili da tukaj voda izvira. Ker ni bila globoka – do 10 cm smo se sprehodili kar po potočki, vendar le kratek čas, ker je voda izredno hladna. (gospodar nam je omenil, da je voda tako hladna celo leto, je vedno tekoča in ni pitna ker se iz višje ležečih polj vanjo včasih steka gnjojnica). Opazovali smo tudi gozd in njegovo podrastje, ki je značilno mokro. Tla so vlažna veliko je bilo vrb. Otrokom je bila pri srcu podrta vrba, na katero so lahko splezali. Ker je bila pol v vodi, smo ugotovili, da predstavlja pribežališče za ribe.

Sledilo je kosilo, pripravili smo piknik in nato igra.

Popoldan se nam je pridružil gozdar in gospodar tega prelepega kotička. Poudaril je da ta gozdiček, ki smo ga prej raziskali pusti popolnoma pri miru, tu ne seka, ne pospravlja odpadnih vej, pusti da narava naredi svoje, saj tam domujejo zanimive ptice, podrto drevje daje zatočišče živalim (opazil je že jazbeca) in tudi ribam v potoku. Videli smo tudi netopirja, ki ga je zmotil hrup. Povedal je tudi, da rastlinstvo ob potoku in v njem (ki je ponekod kot močvirje) čisti vodo.

Potem pa nam je ponudil svoj daljnogled, da smo se razgledali po okoliških gozdovih. Opozoril nas je na mešani gozd, smrekov gozd, in podal otrokom par vprašanj. Kdo so prebivalci teh gozdov (srne in ptice so odgovorili otroci) in kaj nam daje gozd (gozdne jagode – je bil prvi odgovor in gobice za juho) Potem smo se pogovarjali o pomenu gozda za surovine (les kot gradbeni material, kurjava, tudi surovina za tkanine ipd.) o pomenu gozda za čiščenje zraka – gozd diha in nam da kisika. Otrokom je gozdar pokazal tudi motorno žago in pokazal kako se z njo rokuje.

Sledila je malica in nato smo se kmalu odpravili proti avtomobilom polni lepih vtisom in novega znanja.

Pripravila Saša Mlakar

25.07.2011