CELJE – pet kilometrov zračne linije od deponije sadre Za Travnikom našli onesnaženjeSpoštovani

Obveščamo vas, da smo pet kilometrov zračne linije od deponije sadre Za Travnikom našli onesnaženje, ki je izredno zaskrbljujoče in dokazuje, da se rakotvorno kontaminirano prašenje razširja na doslej neverjetne daljave. Prisoten titan, kar 800 mg/kg suhe snovi, ki ga v naravi ni in kadmij, arzen, svinec, cink, itd dokazujejo, da je onesnaženje prisotno na bistveno večjem obsegu, kot smo si sploh lahko predstavljali. Ne samo proizvodnja v Cinkarni Celje, tudi suho odlaganje te titanove sadre je izredno obremenjujoče za prebivalstvo celjske kotline. Zato direktive Evropske unije določajo, da se mora odpadna titanova sadra v celoti reciklirati in ne odlagati v naravi.

Naše opozarjanje na nujne ukrepe za zaščito zdravja ljudi in preprečitev nadaljnjega onesnaževanje okolja, je tudi s to analizo dokazano več kot utemeljeno.

Po včerajšnjem sestanku pri Varuhinji človekovih pravic dr. Čebašek Travnikovi z državnim sekretarjem Ministrstva za zdravje dr. Erženom, s predstavniki civilne družbe s področja varovanja okolja, pa vas obveščamo, da je Ministrstvo za okolje sprejelo sklep o reviziji okoljskega poročila Cinkarne Celje. Sprejete so tudi zaveze za pripravo kratkoročnih in dolgoročnih ukrepov za sanacijo stanja in preprečitev ogrožanja zdravja prebivalstva v najkrajšem času.

Boris Šuštar

Civilne iniciative Celja
http://civilne-iniciative-celja.si

prenosprenos (1)

prenos (2)prenos (3)

prenos (4)prenos (5)

prenos (6)prenos (7)